3 Δεκ 2010

Αφιλόξενα µνηµεία -Αγώνας δρόµου για τις ελλείψεις


Μπορεί τα 999 σκαλοπάτια του φρουρίου του Παλαµηδίου στο Ναύπλιο να αποτελούν πρόκληση για πολλούς. Οµως θα ήταν σαφώς λιγότεροι, εκείνοι που θα αποφάσιζαν να τα ανέβουν, αν ήξεραν πως στην κορυφή του µνηµείου µε τους 200.000 επισκέπτες ετησίως, δεν θα βρουν ούτε ένα ποτήρι νερό. Και δεν είναι το µοναδικό µνηµείο στην Ελλάδα που δεν είναι φιλόξενο για τους επισκέπτες του. Η βυζαντινή καστροπολιτεία του Μυστρά µπορεί να υποδέχεται....

100.000 επισκέπτες τον χρόνο, όµως µετά την πολύωρη περιήγησή τους, θα φύγουν µε την απορία για όσα είδαν και διψασµένοι, καθώς, ούτε οδηγός ούτε κυλικείο υπάρχει.

Εξίσου – αν όχι διπλά – άτυχοι, είναι και όσοι φτάσουν στη Θήρα.
∆ιότι δεν είναι µόνο το ότι βρίσκουν κλειστό τον µείζονος σηµασίας αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου µετά την πτώση του στεγάστρου, προ πενταετίας. Ούτε ότι το αρχαιολογικό µουσείο µεσούσης της τουριστικής περιόδου βάζει λουκέτο στις 15.00. Αλλά κι επειδή ο έτερος αρχαιολογικός χώρος του νησιού, που βουλιάζει κάθε χρόνο από επισκέπτες, εκείνος της αρχαίας Θήρας των 50.000 εισιτηρίων, δεν διαθέτει ούτε κυλικείο για τους διψασµένους τουρίστες, ούτε καν ενηµερωτικό φυλλάδιο.

Οι ∆ελφοί των 145.000 εισιτηρίων δεν έχουν ούτε δίγλωσσο ενηµερωτικό υλικό, ούτε οδηγό για τους επισκέπτες, ενώ διαπιστώθηκε πως από τους 176 αρχαιολογικούς χώρους και µουσεία στα οποία επιβάλλεται εισιτήριο εισόδου, στα 35 δεν υπάρχουν ούτε καν ενηµερωτικά φυλλάδια.

Εντυπωσιακό, από την έρευνα που διενήργησε το ΥΠΠΟΤ, είναι ότι παραµεληµένοι δεν είναι µόνο χώροι µε µικρή επισκεψιµότητα, αλλά και µνηµεία πρώτης γραµµής. Αρκεί να σκεφτεί κάποιος πως στην Αρχαία Κάµιρο – πόλο έλξης στον έτσι κι αλλιώς τουριστικό προορισµό, τη Ρόδο – όπου κόβονται 125.000 εισιτήρια δεν υπάρχει ούτε πωλητήριο, ούτε κυλικείο, ενώ νερό δεν θα βρει κάποιος ούτε στο Ασκληπιείο της Κω(125.000 εισιτήρια). Στην Επίδαυρο των 263.000 εισιτηρίων δεν υπάρχει οδηγός.

∆εν είναι όµως, µόνο οι σοβαρές ελλείψεις που παρουσιάζουν αρχαιολογικοί χώροι και µνηµεία στην παροχή υπηρεσιών προς τους επισκέπτες.

Ενα από τα µεγάλα προβλήµατα είναι το ωράριο, καθώς πολλές φορές παρατηρείται, ακόµη και σε πολύ τουριστικές περιοχές, το καλοκαίρι η πόρτα να κλείνει στις 15.00, καθώς δεν υπάρχει προσωπικό για να παραµείνουν ανοιχτοί ώς το απόγευµα, ενώ ανοίγουν πολύ πρωί, σε ώρες που δεν υπάρχει προσέλευση.

 Και να σκεφτεί κάποιος πως αυτά είναι χαρακτηριστικά µεν, αλλά ελάχιστα από τα παραδείγµατα των ελλείψεων που υπάρχουν σε 176 αρχαιολογικούς χώρους και µουσεία, τα οποία λειτουργούν µε εισιτήριο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Γι’ αυτό και το υπουργείο Πολιτισµού και Τουρισµού έχει βάλει στο φουλ τις µηχανές για να αλλάξει τη συγκεκριµένη εικόνα και να προχωρήσει άµεσα – αρχής γενοµένης από τον Απρίλιο – σε αναβάθµισή τους.

ΠΗΓΗ: τα νεα on-line