3 Δεκ 2010

[ ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ ] Τι ακριβώς επιδιώκει η Γερµανία;

  Του Π. Κ. Ιωακειµίδη

 Το σύνολο, σχεδόν, της Ευρώπης βρίσκεται σε πλήρη αδυναµία να κατανοήσει τι ακριβώς επιδιώκει αυτήν την περίοδο η Γερµανία µε τη στάση της γύρω από το ενιαίο νόµισµα, το ευρώ. Το γεγονός αυτό – ότι το Βερολίνο δεν έχει καταστήσει σαφές µε κρυστάλλινη διαύγεια το τι ακριβώς επιδιώκει γύρω από....

τη νοµισµατική ενοποίηση – επιτρέπει τα πλέον απίθανα σενάρια αλλά ταυτόχρονα τροφοδοτεί και την κρίση και την αστάθεια στις αγορές, µε τις πλέον επώδυνες συνέπειες.

Το πλέον ακραίο σενάριο λέει ότι, τελικά, η Γερµανία επιδιώκει τη διάλυση της νοµισµατικής ένωσης και την επιστροφή στα εθνικά νοµίσµατα, και βεβαίως στο µάρκο. Πρόκειται για µάλλον ευφάνταστο σενάριο, καθώς διάλυση της νοµισµατικής ένωσης θα σηµάνει – όπωςάλλωστε αναγνώρισε η ίδια η καγκελάριος Α. Μέρκελ – και διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδεχθεί κάποιος ως επιδίωξη της Γερµανίας.

Το δεύτερο, κάπως ηπιότερο αλλά επίσης επικίνδυνο σενάριο, λέει ότι η Γερµανία, επιδιώκει µε την πολιτική της να σπρώξει αργά ή γρήγορα όλες τις περιφερειακές χώρες - µέλη του ευρώ µε οικονοµικά και δηµοσιονοµικά προβλήµατα, εκτός ενιαίου νοµίσµατος και η νοµισµατική ένωση να περιορισθεί στη γερµανική ζώνη που, κατά την άποψή της, συνιστά «άριστη νοµισµατική περιοχή» και εποµένως µπορεί να επιβιώσει ακίνδυνα. Ενα εύλογο σενάριο που όµως µπορεί επίσης να κλονίσει συθέµελα το οικοδόµηµα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Το τρίτο, σχετικά καλό σενάριο, λέει ότι πράγµατι η Γερµανία επιδιώκει να θωρακίσει το ευρώ µε µηχανισµούς, οι οποίοι θα αποτρέπουν κρίσεις του τύπου που ζούµε αλλά και οι οποίοι θα θέτουν µέρος του κόστους για τις ενδεχόµενες κρίσεις στον ιδιωτικό τοµέα. Βεβαίως το ερώτηµα δεν είναι εάν ο ιδιωτικός τοµέας πρέπει να φέρει µέρος του κόστους. Θα πρέπει. Το ζήτηµα είναι µε ποιον τρόπο. Γιατί, όπως προτείνεται τώρα, µάλλον διαιωνίζει παρά αποτρέπει τις κρίσεις.

Εν πάση περιπτώσει και ανεξάρτητα από τα σενάρια το βέβαιο είναι ότι το Βερολίνο επιδιώκει να οικοδοµήσει µια «Γερµανική Ευρώπη» έχοντας εγκαταλείψει τη µέχρι πρόσφατα πολιτική της για µια οµοσπονδιακά, υπερεθνικά δοµηµένη Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Π. Κ. Ιωακειµίδης είναι καθηγητής του Πανεπιστηµίου Αθηνών και µέλος του ∆.Σ. του ΕΛΙΑΜΕΠ

ΠΗΓΗ: τα νεα on-line