6 Δεκ 2010

Μανώλης Γλέζος : «Κανένας πια δεν μπορεί να αποφασίζει για τον άλλο .Όλοι μαζί θα συναποφασίζουμε για τις τύχες μας»



Τα κυριότερα σημεία από την συν/ξη του Μανώλη Γλέζου στο jenny s World
Ο Μανώλης Γλέζος συγκεντρώνει στην πορεία της ζωής του ,όλα τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα της Νεότερης Ελλάδας .Παρά τα 89 του χρόνια ,η φλόγα και το πάθος του είναι αστείρευτο..Η αισιοδοξία του παροιμιώδης..Προσεγγίζοντας τον ,προσπαθώ να φανταστώ εκείνον το  νεαρό τον παράτολμο που υποστέλλει την γερμανική σημαία ,με τον φερόμενο αγκυλωτό  σταυρό του Γ Ραιχ...
που βρισκόταν στην Ακρόπολη ,κυριολεκτικά κάτω απο τα μάτια της εκεί φρουράς. Μεγαλειώδης πράξη ,που όσο κι αν  προσπάθησαν να την υποτιμήσουν ,τα πρωτοσέλιδα των Γερμανικων εφημερίδων της εποχής είναι ντοκουμέντα ατράνταχτα. Ο "Πρώτος Παρτιζάνος της Ευρώπης " ,χαρακτηρισμός που του αποδόθηκε απο τον στρατηγό Ντε Γκώλ ,έγινε το σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης ,κυνηγήθηκε ,φυλακίσθηκε ,υπέστη βασανιστήρια.
Ο Μανώλης Γλέζος που μετά την απελευθέρωση ανέλαβε αρχισυντάκτης στην εφημερίδα Ριζοσπάστης ,συνελήφθη πολλές φορές για τις πεποιθήσεις του και καταδικάστηκε αρκετές φορές ,με διάφορες ποινές εις θάνατον για "αδικήματα τύπου " ,ποινές που δεν εκτελέσθηκαν ,λόγω της δημόσιας κατακραυγής ,αντιμετωπίζει την ζωή με αισιοδοξία ,γιατί του έμαθε το ενδεχόμενο της ανατροπής , της πάλης ..
«Είμαι αισιόδοξος πάντα! Επειδή έχω ζήσει στην ζωή μου τις πιο τρομερές καταστάσεις που πέρασε ένα έθνος ,όπως ήταν η κατοχή, θεωρώ πως μπορούν να ξεπεραστούν όλα» δηλώνει..

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
« Είναι μια φάση δύσκολη ,αυτή που περνά η Ελλάδα. Πιστεύω πως θα καταφέρουμε να απεμπλακούμε. Μπορεί να υποστούμε πολλές άσχημες συνέπειες από αυτήν ,αλλά κάποτε θα απεμπλακούμε. Διότι δεν είναι δυνατόν ποτέ, να μην αποκτήσει πολιτική συνέπεια ,το κύριο ,το βασικό γεγονός που υπάρχει σήμερα. Κανένας πια δεν μπορεί να αποφασίζει για τον άλλο .Όλοι μαζί θα συναποφασίζουμε για τις τύχες μας. Ούτε έχουμε ανάγκη από σωτήρες, ούτε από φωστήρες ,ούτε από αρχηγούς, ούτε από υπεραρχηγούς ,ούτε από βασιλιάδες και τυράννους.»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
«Δεν μπορώ να πω πως χρειάζεται .Θέλω να μάθω για το περιεχόμενό της. Για ποιο λόγο να γίνει. Για να σωθεί η χώρα ή τα κεφάλαια; Αν ζητάμε κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να σωθεί το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο ,θα πω όχι. Να πολεμήσω εγώ για το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο ;Γιατί ; Αφού το έχουν ήδη σώσει! Έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση 24 δις και η σημερινή 29 δις  και σώθηκε! Θα πω ναι σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να σωθεί η χώρα ,όχι όμως το σύστημα .Εγώ θέλω να το ρίξω το σύστημα!»

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ
«Είναι δική μου ευθύνη που δεν μπόρεσα να πείσω τον κόσμο για το τι επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ .Ο ΣΥΡΙΖΑ , αναγνωρίζοντας αυτό που λέει ο καθένας ,εγώ κατέχω την μοναδική αλήθεια ,ένωσε μια ομάδα ανθρώπων που είπαν να συναγωνιστούν χωρίς ηγεμονισμούς και εξαιρέσεις. Μερικές από τις δυνάμεις που ήλθαν στο ΣΥΡΙΖΑ ,επεδίωξαν να τον αλώσουν ,είτε να τον κάνουν όργανό τους.  Όταν οι 11 συναποφασίζουμε κάτι ,έχουμε αποτέλεσμα. Όταν ο καθένας ξεφεύγει από αυτές τις αρχές και θέλει να κάνει το δικό του , πάμε κατά διαβόλου. Χρειάζεται να κυλήσει πολύ νερό ακόμα»