29 Οκτ 2010

Προαναγγέλουν νέα μέτρα οι αριθμοί Παπακωνσταντίνου


Το ενδεχόμενο ενός νέου επαχθέστερου πακέτου μέτρων έρχεται όλο και πιο κοντά ,μετά τις προβλέψεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για έλλειμμα πάνω από 15% το 2009 και ύφεση ακόμα και 3% το 2011.
 Ο υπουργός Οικονομικών έγινε μάντης κακών από το Limassol Economic Forum στη Λεμεσό της Κύπρου εντείνοντας τις ανησυχίες για...
το τι μέλλει γενέσθαι μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου, οπότε η Eurostat θα οριστικοποιήσει τα στοιχεία της για το έλλειμμα και το χρέος του 2009, ενώ η τρόικα θα διαπραγματευτεί για τις αποκλίσεις των μέτρων της τρέχουσας χρονιάς και κυρίως για όσα έρχονται το 2011.

Οι προβλέψεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου εστιάζουν σε δύο σημεία:

1. Οι αναθεωρήσεις της Eurostat θα οδηγήσουν το έλλειμμα της Ελλάδας σε επίπεδα άνω του 15%. Δεν παρέλειψε, πάντως, να διαβεβαιώσει ότι ακόμα και μετά από αυτή την αναθεώρηση η Ελλάδα θα καταφέρει, το 2010, τη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος που έχει γίνει από οποιαδήποτε χώρα στην ευρωζώνη.

2. Η ύφεση στην Ελλάδα αναμένεται να κυμανθεί στο 4% φέτος και μεταξύ 2,5% και 3% το 2011. Οι νέες εκτιμήσεις του υπουργού εντείνουν τις ανησυχίες, δεδομένου ότι στο προσχέδιο υπάρχει πρόβλεψη για ύφεση 2,6% το 2011 έναντι 4% φέτος.

Η περαιτέρω επιδείνωση της ύφεσης καταδεικνύει την αδυναμία της οικονομίας, που αδυνατεί να πάρει ανοδική τροχιά, απόρροια κυρίως της υψηλής φορολογίας και που σε κάθε περίπτωση προμηνύει ακόμα μεγαλύτερη ανεργία.

Οι πληροφορίες που έχουν συλλέξει αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών από τα κλιμάκια της Eurostat, που διενεργούν δειγματοληπτικούς ελέγχους ανά την Ελλάδα, είναι ότι το έλλειμμα θα κινηθεί γύρω στο 15,5%, δεδομένης της επιβάρυνσης τουλάχιστον 0,5% από τη γενική κυβέρνηση (ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, νοσοκομεία, Ταμεία) και το χρέος θα φτάσει στο 127% για το 2009.

Η εξέλιξη αυτή οδηγεί αυτομάτως σε υψηλότερα επίπεδα το έλλειμμα του φετινού προϋπολογισμού, το οποίο μαζί με την αναθεώρηση του ΑΕΠ στα 232 δισ. ευρώ θα καταλήξει στο 8,6% έναντι αρχικού στόχου 8,1% και 7,8% του προσχεδίου.

Αναπόφευκτα για το 2011

* Στην οδό Νίκης φαίνονται πια πεπεισμένοι ότι η τρόικα που θα αφιχθεί στην Αθήνα την επομένη της δεύτερης Κυριακής των αυτοδιοικητικών εκλογών θα θέσει ως αναγκαία προϋπόθεση πλέον τη λήψη νέων μέτρων κατά το επόμενο έτος, προκειμένου να εκταμιευθεί η τρίτη δόση των 9 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Και αυτά τα νέα μέτρα που θα συμφωνηθούν με τους εκπροσώπους της τρόικας, Σερβάζ Ντερούζ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), θα διασφαλίζουν τη μείωση του ελλείμματος στα 17 δισ. ευρώ το 2011 από 19,5 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι τελικώς θα κλείσει φέτος, έναντι 18,5 δισ. του προσχεδίου.

Μετά τη μειωμένη απόδοση, κάτι πάνω από 4 δισ. ευρώ, των φετινών μέτρων 5,8 δισ. ευρώ, στα μέτρα των 9,15 δισ. ευρώ του Μνημονίου αναμένεται να προστεθούν και άλλα.

Παράγοντες, πάντως, του οικονομικού επιτελείου τα περιορίζουν στο σκέλος των δαπανών με έμφαση στις ΔΕΚΟ, στους ΟΤΑ και στα νοσοκομεία, ενώ ως προς το σκέλος των εσόδων μιλούν μόνο για την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, που θα εφαρμοστεί τον Οκτώβριο του 2011.

ΠΗΓΗ: enet.gr