29 Οκτ 2010

"Ονειροπαγίδα" ετοιμάζουν Αμερικανοί επιστήμονες


     Ηλεκτρονική καταγραφή και ερμηνεία ονείρων προετοιμάζουν Αμερικανoί ερευνητές, όπως δημοσιεύει τοBBC News.Όπως δήλωσαν, κατασκευάζουν έναν μηχανισμό ικανό να καταγράφει την εγκεφαλική λειτουργία κατά την ώρα του ύπνου, με αποτέλεσμα να αποθηκεύονται τα όνειρα και στη συνέχεια να τα αποκρυπτογραφούν και να τα ερμηνεύουν....

«Θέλουμε να διαβάσουμε τα όνειρα των ανθρώπων» είπε ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Moran Cerf.

Στόχος δεν είναι η παρείσδυση στον εγκέφαλο του ανθρώπου, αλλά η αντίληψη και η κατανόηση της λειτουργίας των ονείρων. Θέλουμε να κατανοήσουμε γιατί και πώς οι άνθρωποι ονειρεύονται», πρόσθεσε.

Για αιώνες οι άνθρωποι ασχολούνται με τα όνειρα και την ερμηνεία τους. Για παράδειγμα, στην αρχαία Αίγυπτο τα θεωρούσαν σημάδια από τους θεούς. Οι σύγχρονοι ερευνητές τα έχουν ταυτίσει με τις επιθυμίες του υποσυνείδητου. Ωστόσο ο μοναδικός τρόπος να μάθουν οι ερευνητές τα όνειρα κάποιου, ήταν να ξυπνήσει και να το διηγηθεί αυτός που κοιμόταν.

Στόχος λοιπόν είναι να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει στους ψυχολόγους να επιβεβαιώνουν τις αναμνήσεις των ανθρώπων με ηλεκτρονική απεικόνιση του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με αρχική μελέτη, η δραστηριότητα του εγκεφάλου βασίζεται σε συγκεκριμένα ερεθίσματα ή έννοιες.

Ύστερα από έρευνες, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως ο εγκέφαλος ενεργοποιείται ανάλογα με κάποιες εικόνες που δέχονται οι άνθρωποι, ενώ ο καθένας αντιδρά σε διαφορετικά ερεθίσματα. Αφού παρατήρησαν ποιο μέρος του εγκεφάλου αντιδρούσε σε κάθε εικόνα, οι μελετητές πιστεύουν πως μπορούν τώρα να διαβάσουν το μυαλό.

«Ονειροπαγίδα»

Ωστόσο, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη μέχρι να φτάσουν από τις απλές παρατηρήσεις στη δημιουργία του καταγραφέα ονείρων, της ονειροπαγίδας, όπως λένε.

Αφού μελέτησαν τις αντιδράσεις των εθελοντών σε εικόνες, επόμενο βήμα είναι η καταγραφή του εγκεφάλου στη διάρκεια του ύπνου. Αυτό που τους προβληματίζει είναι ότι υπάρχει μικρή βάση δεδομένων για να εξηγούν και να ερμηνεύουν την καθεμία αντίδραση. Προσπαθούν λοιπόν να διευρύνουν τη βάση δεδομένων τους, βάζοντας τους εθελοντές να παρακολουθούν ταινίες.

Ο δρ. Roderick Oner, κλινικός ψυχίατρος και ειδικός στα όνειρα, πιστεύει ότι αυτή η περιορισμένη οπτική απεικόνιση μπορεί να είναι έρευνα ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος, αλλά στην ουσία δεν βοηθά στην ερμηνεία των ονείρων ούτε προσθέτει κάτι στη θεραπεία. «Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια ευρεία βάση δεδομένων με πλήρη αφήγηση ονείρων», δήλωσε.

Επιπλέον δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες είναι ότι για να γίνει πλήρης καταγραφή της εγκεφαλικής λειτουργίας πρέπει τα ηλεκτρόδια να συνδεθούν απευθείας με τα νευρικά κέντρα, που σημαίνει ότι πρέπει να τα εμφυτεύσουν χειρουργικά στο μυαλό του εθελοντή.

ΠΗΓΗ: Real.gr