25 Οκτ 2010

Ο «Καλλικράτης» δίνει βαριά χαρτοφυλάκια στους περιφερειάρχες

Τους «µικρούς πρωθυπουργούς» των νέων περιφερειών θα κληθούν να ψηφίσουν σε δύο εβδοµάδες περίπου δέκα εκατοµµύρια εκλογείς.
Μήνυµα υπέρ ή κατά του Μνηµονίου είναι κυρίαρχο, τα κόµµατα ετοιµάζονται να µετρήσουν δυνάµεις και οι υποψήφιοι το µέγεθος της προσωπικής τους ακτινοβολίας. Πέρα όµως από τους συσχετισµούς, το πραγµατικό στοίχηµα αφορά ποια πρόσωπα θα βρεθούν την επόµενη µέρα στο τιµόνι της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης η οποία επωµίζεται µε τον «Καλλικράτη» µία σειρά από σηµαντικές αρµοδιότητες.


Η εικόνα των σηµερινών υπερνοµαρχιών, οι οποίες είχαν στη δικαιοδοσία τους µόνον κάποιο πάρκο, απέχει κατά πολύ από αυτήν των αιρετών περιφερειών που θα λειτουργήσουν από την 1η Ιανουαρίου 2011 και ουσιαστικά θα κινούν τα νήµατα για τα βασικότερα θέµατα της ζωής των πολιτών.

Διαχείριση σκουπιδιών, αναπτυξιακά προγράµµατα, άδειες επιχειρήσεων, έλεγχος της αγοράς, οδικοί άξονες και µεταφορές ακόµη και η επίβλεψη των νοσοκοµείων της χώρας, είναι µερικές µόνον από τις αρµοδιότητες που περνάνε πλέον στη δικαιοδοσία των νέων περιφερειών.

Δεν είναι τυχαίο πως όταν ο υπουργός Εσωτερικών δήλωνε για τους αυριανούς περιφερειάρχες πως «δεν είναι για όλους αυτή η δουλειά», γνώριζε πως στον Καλλικράτη περιλαµβάνονται περισσότερες από 300 νέες αρµοδιότητες οι οποίες µεταφέρονται από την κεντρική διοίκηση, τις κρατικές περιφέρειες και τις σηµερινές νοµαρχίες και θα ασκούνται πλέον σε επίπεδο περιφερειών.

Η διάρθρωση
Πρόκειται ουσιαστικά για οκτώ τοµείς αρµοδιοτήτων – όπως Προγραµµατισµού και Ανάπτυξης, Απασχόλησης - Εµπορίου και Τουρισµού ή Παιδείας - Πολιτισµού και Αθλητισµού – για την άσκηση των οποίων έχουν προβλεφθεί και ειδικές γενικές διευθύνσεις στις περιφέρειες, προκειµένου να µπορέσουν να ανταποκριθούν στα αυξηµένα καθήκοντα.

Κάποιες από τις αρµοδιότητες θα αρχίσουν να ασκούνται από την αρχή του 2011 ενώ για ορισµένες άλλες προβλέπεται σταδιακή µεταφορά κατά τους πρώτους µήνες του επόµενου έτους, µε στόχο να προλάβουν να οργανωθούν οι αντίστοιχες υπηρεσίες και οι αναγκαίες υποδοµές στις περιφέρειες.

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει και για την επαρκή στελέχωση µε προσωπικό των υπηρεσιών στις νέες περιφέρειες. Από τις νοµαρχίες θα µεταταχθούν αυτοδικαίως στις περιφέρειες περίπου 11.500 εργαζόµενοι, ενώ άλλοι 4.000 υπάλληλοι των σηµερινών κρατικών περιφερειών θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόµο.

Οι µετατάξεις
Ήδη, οι διαδικασίες µετάταξης έχουν ξεκινήσει µε στόχο να έχουν τοποθετηθεί οι υπάλληλοι έως τις αρχές του έτους σε υπηρεσίες- κλειδιά, που µεταφέρονται στις αιρετές περιφέρειες µεταξύ των οποίων οι τεχνικές διευθύνσεις, οι διευθύνσεις περιβάλλοντος και χωροταξίας και οι διευθύνσεις σχεδιασµού και ανάπτυξης από τις κρατικές περιφέρειες. Ανάλογα µε το χρόνο έναρξης άσκησης κάθε νέας αρµοδιότητας, θα ακολουθεί και το αντίστοιχο προσωπικό, ενώ δεν αποκλείεται βάσει των αναγκών που θα καταγραφούν να προχωρήσουν το επόµενο έτος και προσλήψεις εξειδικευµένου προσωπικού.

πηγη :Τα Νέα on-line