25 Οκτ 2010

Συνέχεια της κόντρας "Για γέλια το δημοσίευμα πως ο δήμος Ξυλοκάστρου δεν έχει 35.000 ευρώ να πληρώσει εργολάβο"


Απάντηση Κλαδούχου -πράξη δεύτερη
Για γέλια και ανάξιο σχολιασμού, είναι ο πηχαίος τίτλος της εφημερίδας «ΣΦΗΚΑ» ότι ο Δήμος Ξυλοκάστρου δεν έχει 35.000 € να πληρώσει εργολάβο!!!
Επειδή όμως βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και ορισμένοι χρησιμοποιούν όλο και μεγαλύτερη ποσότητα λάσπης και καταφεύγουν σε κάθε είδους αθέμιτο μέσο προκειμένου να βλάψουν εμένα προσωπικά, κρίνω σκόπιμο να σας ενημερώσω σχετικά με το θέμα:

Η κοινοπραξία του «Χ. ΤΟΛΙΑΣ – Γ. ΜΟΥΤΑΦΗΣ – Α. ΓΚΙΚΑΣ» είχε αναλάβει την εκτέλεση του έργου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΩΡΩΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (Χ.Α.Δ.Α.) ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΦΕΝΕΟΥ» το οποίο με την υπ’ αρίθμ. 10781 / 2008 απόφαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα Θ Η Σ Ε Α Σ. Ένταξη ενός έργου στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ σημαίνει, για όσους δε γνωρίζουν, ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ από εθνικούς και δημοτικούς πόρους χρηματοδότηση. Συνεπώς τα χρήματα για την πληρωμή του έργου ήταν και είναι διαθέσιμα, προερχόμενα από εγκεκριμένη κρατική πίστωση.
Το ποσό των 34.056,80 ΕΥΡΩ που αξιώνει η ανάδοχος εταιρεία αφορά τον 5ο και 6ο λογαριασμό εκτέλεσης του έργου, που υπέβαλε προς την τεχνική υπηρεσία του Δήμου και υπογράφηκε από την τελευταία στις 21.07.2009 και 08.10.2009 αντίστοιχα.
Εν συνεχεία ο Δήμος Ξυλοκάστρου, προκειμένου να πληρωθεί η ανάδοχος κοινοπραξία, απέστειλε προς τον επίτροπο του ελεγκτικού συνεδρίου τα υπ’ αρίθμ. 1033/2009 και 1484/2009 χρηματικά εντάλματα πληρωμής, τα οποία όμως για τυπικούς λόγους δε θεωρήθηκαν από τον επίτροπο. Η μη θεώρηση ενός χρηματικού εντάλματος από τον επίτροπο του ελεγκτικού συνεδρίου σημαίνει υποχρέωση μη πληρωμής για τον Δήμο που το εκδίδει. Συνεπώς ο Δήμος Ξυλοκάστρου, μολονότι ήθελε να πληρωθεί η ανάδοχος κοινοπραξία, εξαιτίας της μη θεώρησης του χρηματικού εντάλματος από τον επίτροπο του ελεγκτικού συνεδρίου, δε μπορούσε να της καταβάλει τα χρήματα, για τα οποία, όπως προαναφέρθηκε, υπήρχε εξασφαλισμένη και διαθέσιμη πίστωση.
Ο Δήμος Ξυλοκάστρου γνωστοποίησε την αρνητική αυτή εξέλιξη στην ανάδοχο κοινοπραξία και της δήλωσε ότι ο μοναδικός πλέον νόμιμος τρόπος για να της καταβληθούν τα χρήματα είναι δια της δικαστικής οδού, αφού ο επίτροπος δε θεώρησε τα χρηματικά εντάλματα που την αφορούσαν. Της γνωστοποίησε ακόμη ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα μπορεί και θα υποχρεούται να την πληρώσει, μόνο εφόσον αυτή αποκτήσει τελεσίδικο δικαστικό τίτλο.
Πράγματι, η ανάδοχος κοινοπραξία, προκειμένου να λάβει τα χρήματά της, εξέδωσε την υπ’ αρίθμ. 361/2010 διαταγή πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κορίνθου την οποία κοινοποίησε στο Δήμο Ξυλοκάστρου στις 07 – 06 – 2010. Κατά της διαταγής πληρωμής αυτής, ο Δήμος Ξυλοκάστρου έχει ασκήσει την από 28 – 06 – 2010 ανακοπή (αρ. κατ. 103/ΠΤΑΝ 103/2010) η οποία συζητείται την 01 – 12 – 2010 και θα καταθέσει άμεσα αίτηση αναστολής εκτέλεσης του πλειστηριασμού.
Αυτή είναι η μοναδική και πραγματική αλήθεια. Τα χρήματα για το έργο αυτό υπήρχαν και υπάρχουν αφού προέρχονται από εγκεκριμένη κρατική πίστωση (πρόγραμμα Θ Η Σ Ε Α Σ) και ο Δήμος Ξυλοκάστρου επιχείρησε να πληρώσει την ανάδοχο πλην όμως τούτο δεν κατέστη δυνατό εξαιτίας τυπικού νομικού κωλύματος. Η δικαστική λοιπόν διεκδίκησή τους εκ μέρους της αναδόχου ήταν μονόδρομος και μόλις η υπόθεση καταστεί τελεσίδικη θα μπορέσει να τα λάβει. Αυτό προβλέπεται από τη νομοθεσία και αυτό θα γίνει.
Με μεγάλη μου θλίψη διαπιστώνω ότι η χυδαιολογία, η λασπολογία και ο λαϊκισμός περισσεύουν σε αυτές τις εκλογές. Αυτό δεν είναι τυχαίο αφού εκπορεύονται από ανθρώπους που συνδέθηκαν άμεσα με αυτές τις καταστάσεις και αυτές τις εποχές, τις αντιπροσωπεύουν και τις νοσταλγούν. Δυστυχώς όμως γι’ αυτούς οι εποχές αυτές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
Τέλος, όσον αφορά το συντάκτη του άρθρου και εκδότη της «έγκυρης» ΣΦΗΚΑΣ το μόνο που μπορώ να πω είναι: «έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν».
Αντώνης Κλαδούχος
Δήμαρχος Ξυλοκάστρου