25 Οκτ 2010

ΑΕΙ: διάλογος με αγκάθια


Με έντονες επιφυλάξες και αντιδράσεις «υποδέχτηκαν» οι πρυτάνεις και οι καθηγητές των πανεπιστηµίων το γραπτό 27σέλιδο κείµενο διαβούλευσης για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση που έδωσε προχθές στη δηµοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.
Οι πρυτάνεις, στο οµόφωνο ψήφισµα που εξέδωσαν το Σάββατο µετά την 65η Σύνοδό τους στο Ρέθυµνο, αναφέρουν πως...
αντιµετωπίζουν το κείµενο «µε ιδιαίτερη επιφύλαξη». Κύριος λόγος για τις επιφυλάξεις τους, όπως υποστηρίζουν, είναι ότι «εγείρονται σοβαρά θέµατα συνταγµατικότητας» σε προτεινόµενες θέσεις του υπουργείου. Γι’ αυτό και αποφάσισαν πως εάν δεν λυθούν αυτά τα θέµατα δεν µπορούν να συζητήσουν για τις περαιτέρω αλλαγές.

Πρόθεση πάντως του υπουργείου Παιδείας είναι η διαδικασία της διαβούλευσης να προχωρήσει άµεσα. Προγραµµατίζεται µάλιστα το κείµενο να αναρτηθεί µέσα στην εβδοµάδα στην ιστοσελίδα της Ανοικτής Διακυβέρνησης (www.opengov.gr). Αναφερόµενη προχθές στο κείµενο της διαβούλευσης η υπουργός Παιδείας Αννα Διαµαντοπούλου δήλωσε πως «ξεκινάει ένας διάλογος µε συγκεκριµένες φάσεις, µε χρονοδιάγραµµα, ώστε η εθνική στρατηγική για την Παιδεία να µη γίνει αντικείµενο κοµµατικής αντιπαλότητας. Σε αυτό το µεγάλο έργο θα κριθούµε όλοι από τη συµµετοχή µας και όχι από την άρνησή µας».

Οι τρεις ενστάσεις
Τρεις είναι οι βασικές ενστάσεις που διατυπώνουν οι πανεπιστηµιακοί µετά την πρώτη ανάγνωση που έκαναν στο κείµενο διαβούλευσης του υπουργείου. Οπως είπε στα «ΝΕΑ» ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστηµίου Δηµήτριος Τσουγκαράκης, ένα από τα σηµεία που οι πρυτάνεις θεωρούν ότι εγείρει θέµα συνταγµατικότητας είναι «η συµµετοχή εξωτερικών µελών στο Συµβούλιο Διοίκησης». Δεύτερο σηµείο που βρίσκει αντίθετους τους πρυτάνεις – και το οποίο επίσης θεωρούν ότι εγείρει θέµα συνταγµατικότητας – είναι ότι προτείνεται να µπορούν να γίνονται πρυτάνεις και πρόεδροι ιδρυµάτων των ΤΕΙ καθηγητές από το εξωτερικό. Το τρίτο «αγκάθι» είναι η πρόταση του υπουργείου οι πρυτάνεις να επιλέγονται από το Συµβούλιο Διοίκησης και να µην εκλέγονται.Πράγµα που επίσης θεωρούν αντισυνταγµατικό.

«Με τις δικές µας προτάσεις»
Ενδεικτικό των αντιδράσεων που προκάλεσε η δηµοσιοποίηση του κειµένου διαβούλευσης είναι ότι οι πρυτάνεις πήραν την απόφαση να απαντήσουν στο υπουργείο και στο κείµενο µε µια δική τους διαβούλευση – ανάµεσα στα πανεπιστήµια – που θα καταλήξει στις προτάσεις τους. Η επίσηµη πρότασή τους προς το υπουργείο αναµένεται να δηµοσιοποιηθεί στην έκτακτη σύνοδο που έχουν προγραµµατίσει στις 10, 11 και 12 Δεκεµβρίου.

 Πιο σκληρή η ΠΟΣΔΕΠ
Πολύ σκληρή είναι η κριτική της Οµοσπονδίας των Καθηγητών Πανεπιστηµίου (ΠΟΣΔΕΠ) στις προτάσεις του κειµένου διαβούλευσης για τις αλλαγές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα. Με ανακοίνωσή της η ΠΟΣΔΕΠ τονίζει πως το συγκεκριµένο κείµενο «δεν µπορεί µε κανέναν τρόπο να αποτελέσει τη βάση για τη διαβούλευση.

Μια διαβούλευση που έχει άλλωστε αρχίσει εδώ και χρόνια και η οποία είχε µέχρι τώρα ως αποτέλεσµα αρκετές επεξεργασίες και προτάσεις που όµως δεν έχουν ληφθεί υπόψη».

«Πρόβληµα η υποχρηµατοδότηση»
Συζήτηση και λύσεις όχι µόνο για το πανεπιστήµιο του «αύριο» αλλά και για το πανεπιστήµιο του «σήµερα» και το µεγάλο πρόβληµά του που είναι η υποχρηµατοδότηση ζήτησαν από το υπουργείο στη Σύνοδό τους οι πρυτάνεις. «Ενδεικτικό είναι ότι φέτος η δηµόσια χρηµατοδότηση για το νέο ακαδηµαϊκό έτος στο Αριστοτέλειο είναι µειωµένη κατά 33%» ανέφερε στα «ΝΕΑ» ο πρύτανης του ΑΠΘ Γ. Μυλόπουλος.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ on-line