12 Ιουν 2021

Νόβακ Τζόκοβιτς: Νίκησε τον Ναδάλ και προκρίθηκε στον τελικό του Roland Garros


Σε ένα από τα κορυφαία ματς όλων των εποχών, ο Νόβακ Τζόκοβιτς πανηγύρισε μια από τις σπουδαιότερες νίκες της καριέρας του, εκθρονίζοντας τον Βασιλιά του Roland Garros, Ράφαελ Ναδάλ, μετά από 4 ώρες και 15 λεπτά Τιτάνιας μάχης.

Ο 34χρονος Σέρβος, κέρδισε για 2η φορά στην καριέρα του τον Matador στο Philippe Chatrier και την Κυριακή θα διεκδικήσει τον 19ο Grand Slam τίτλο του, αντιμετωπίζοντας τον Στέφανο Τσιτσιπά.

Για να προκριθεί στον 6ο τελικό της καριέρας του στο Παρίσι, χρειάστηκε να κάνει μια από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του και να νικήσει τον αιώνιο πρωταθλητή του τουρνουά.

Ο Νο1 τενίστας του κόσμου επικράτησε με 3-6, 6-3, 7-6(4), 6-2 και έγραψε ακόμη μια χρυσή σελίδα στην ιστορία του παγκοσμίου τένις, αναγκάζοντας τον Ναδάλ στην 3η του ήττα στο Roland Garros (105-3 πια).

Αδιανόητο ματς, με εκπληκτική εξέλιξη και μερικούς απίθανους πόντους, που θα μνημονεύουμε για πάντα. Ποιος θα φανταζόταν, ότι ο Ναδάλ θα έκανε τέτοια εμφάνιση στο Philippe Chatrier και στο τέλος θα έμενε με συγκομιδή… ενός set!

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Αν και είχε τις ευκαιρίες του στα τέλη του 3oυ set να πάρει κεφάλι στο σκορ και να γίνει εκείνος το απόλυτο αφεντικό στο court, ο Νόβακ έσωσε με μνημειώδες τρόπο το set point του Ισπανού στο 5-6 και λίγες στιγμές αργότερα έβαλε τις γερές βάσεις γι’ αυτή την ιστορική νίκη.

Τένις από άλλο πλανήτη έπαιξαν οι δυο υπεραθλητές, που… χτυπιόντουσαν στο χώμα του Chatrier για παραπάνω από 4 ώρες, με τους διοργανωτές να αναγκάζονται να πάρουν ειδική άδεια από την Γαλλική Κυβέρνηση, ώστε να μην αδειάσει το γήπεδο, εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Κι όμως, έγινε κι αυτό, σ’ αυτό το ανεπανάληπτο ματς, που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο τελικός της διοργάνωσης. Οι θεατές έμειναν στις θέσεις τους μέχρι τέλους και ο αγώνας εξελίχθηκε σε τενιστική ραψωδία, με τα όλα της.

Ο Ράφα, στο 4ο set προηγήθηκε με break (0-2) όμως ξέμεινε από δυνάμεις, δεν σέρβιρε με καθαρό μυαλό και έχοντας απέναντί του, ένα… κομπιούτερ, που όσο περνούσε η ώρα, τόσο καλύτερα έπαιζε, έχασε τα έξι επόμενα games και αποχαιρέτησε την αγαπημένη του Αρένα.

Σαν Ταυρομάχος έπεσε, από έναν καλύτερο αντίπαλο. Τουλάχιστον αυτή τη βραδιά. Γιατί, παρά την ήττα, του χρόνου θα επιστρέψει στο Παρίσι και θα είναι ξανά, το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Είναι βέβαιο.

Πάντως, για να φτάσει στην πρόκριση ο Τζόκοβιτς και παράλληλα να βελτιώσει το Η2Η του με τον Ισπανό, κάνοντας το 30-28, έβγαλε από το μανίκι του 50 winners, έναντι 48 του αντιπάλου του.

Η στατιστική κατηγορία που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην έκβαση του ματς, ήταν σίγουρα τα αβίαστα λάθη, μιας και ο Ράφα έκανε 55, έναντι 37 του Σέρβου. Μάλιστα, από τα 55, τα 8 ήταν διπλά λάθη. Σε καθοριστικές στιγμές, τα περισσότερα εξ’ αυτών.

Αχίλλειος πτέρνα του Ναδάλ, η επιτυχία πίσω από το 2ο σερβίς. Μόλις 19/47 πόντους κέρδισε εκεί ο 35χρονος, που εκμεταλλεύτηκε 6/16 break points, έναντι 8/22 του Νόβακ Τζόκοβιτς.

Οι συνολικοί πόντοι ήταν 142-124 υπέρ του νικητή της αναμέτρησης.


Δημήτρης Χαλιάπας