12 Ιουν 2021

Το ΚΙΝΑΛ μετά την απεργία


Άννα Γκρίτζη

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά πήγε στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη και περπάτησε μαζί με άλλους διαδηλωτές από το κόμμα της, κρατώντας ένα πανό που είχε τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ δίπλα...

στο σήμα του ΚΙΝΑΛ.

Αυτό σχολιάστηκε και σωστά, γιατί δεν ήταν καθόλου τυχαίο.

Ήταν η προληπτική της απάντηση στην επαναΠΑΣΟΚοποίηση του ΚΙΝΑΛ που ευαγγελίζεται ο αντίπαλός της για την ηγεσία Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος την επόμενη Τετάρτη θα επαναλανσάρει την υποψηφιότητά του με ένα βίντεο, το οποίο θα είναι γεμάτο από συμβολισμούς του άλλοτε κραταιού κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Η Φ. Γεννηματά στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά στέκεται καθαρά απέναντι στην κυβέρνηση χωρίς "ναι μεν αλλά" και χωρίς αστερίσκους. Βγήκε στο δρόμο μαζί με τους πολιτικούς αρχηγούς της Αριστεράς και πήρε θέση σε ένα έντονα φορτισμένο ιδεολογικά ζήτημα. Μάλιστα, επιτέθηκε στην ιστοσελίδα των "Παραπολιτικών", για τον τρόπο που αντιμετώπισαν την κινητοποίηση και τη συμμετοχή του ΚΙΝΑΛ.

Την ίδια ώρα, ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης άρχισε να κάνει όλο και πιο αισθητή την παρουσία του, χωρίς ακόμη να προωθεί ανοιχτά τη δική του υποψηφιότητα. Απορρίπτει το δίλημμα "με τη ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ" και "φωτογραφίζει" οικονομικά συμφέροντα, που θέλουν να επηρεάσουν τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ.

Στο σημείο αυτό συναντιέται με την Χαριλάου Τρικούπη, όπου είναι κυρίαρχη η εκτίμηση, ότι υπάρχει ένα μιντιακό/επιχειρηματικό σύστημα που υποστηρίζει τον Α. Λοβέρδο και υπονομεύει την Φ. Γεννηματά. Θεωρούν, ότι ο πρώην υπουργός έχει σαφές πλεονέκτημα στην προβολή του από τα ΜΜΕ και θεωρούν σκόπιμες και οργανωμένες τις επιθέσεις που γίνονται εναντίον της προέδρου του ΚΙΝΑΛ με διάφορες αφορμές και ευκαιρίες.

Στο επιτελείο της Φ. Γεννηματά θεωρούν δεδομένη την πίεση, που θα εντείνεται, για την άλωση του χώρου της κεντροαριστεράς τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούν επίσης δεδομένες τις μεταγραφές στελεχών που "ψήνονται" και τις εκλογές ορόσημο για την οριστικοποίησή τους. Μαθαίνουν συνεχώς πληροφορίες, για βουλευτές και στελέχη που είτε βολιδοσκοπούνται ή ψάχνουν δίοδο μετακίνησης.

Το επόμενο διάστημα θα δοθούν αρκετές ευκαιρίες στη Βουλή για επαναχάραξη διαχωριστικών γραμμών μεταξύ προόδου και συντήρησης ή μεταρρυθμισμού και αντιμεταρρυθμισμού, όπως θέλει η κυβέρνηση να περιγράφει το δίπολο. 

Ο Α. Λοβέρδος έχει κάνει σαφή την τακτική του: Δεν θέλει να βγαίνει εκτός κομματικής γραμμής, για να μη δώσει σε καμία περίπτωση δυνατότητα διαγραφής του, δεν ακολουθεί τη Φ. Γεννηματά στη σκληρή αντιπολίτευση, εκφράζει δεξιές θέσεις, όπως πχ αμφισβητώντας τη χρησιμότητα της συμφωνίας των Πρεσπών, επενδύει στο αντιΣΥΡΙΖΑ κέντρο.

Ο Ν. Ανδρουλάκης δεν θέλει να φθείρεται στην εσωκομματική αρένα, κρατά αποστάσεις και από την Φ. Γεννηματά και από τον Α. Λοβέρδο, έχει το πλεονέκτημα της ηλικίας, της ευρωπαϊκής εμπειρίας, των ερεισμάτων στον κομματικό μηχανισμό και της έλλειψης φθοράς από υπουργικό παρελθόν.

Ο Α. Λοβέρδος ξεκίνησε πολύ νωρίς την προεκλογική του εκστρατεία, η Φ. Γεννηματά και ο Ν. Ανδρουλάκης δεν βιάζονται και αυτό σημαίνει, ότι το παιχνίδι στην πραγματικότητα θα ανοίξει από φθινόπωρο, με βάση τα δεδομένα που θα υπάρχουν τότε στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό.