10 Ιουν 2021

Παρουσίαση του επενδυτικού πλάνου της HENGAS στην Πελοπόννησο για το φυσικό αέριο - Οι χαιρετισμοί και το παρασκήνιο- Απών ο Π.Νίκας


Στην παρουσία του επενδυτικού πλάνου της Hengas για το φυσικό αέριο στην Τρίπολη, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, τοποθετήθηκε και μεταξύ άλλων, είπε: «Ο φίλος μου Κώστας Βλάσης για το έργο έδωσε ψυχή και δεν σταμάτησε να πιέζει. Στόχος είναι να βγει...

η Πελοπόννησος από την ενεργειακή απομόνωση και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Βλέπω μπροστά μου τον κ. Δέμο, η είδηση της επιλογής της Τριπόλεως για την μεγάλη επενδύσεως, είναι πολύ καλή είδηση. Ξέρω ότι και ο Κώστας Βλάσης βοήθησε πολύ και ο χάρτης κρατικών ενισχύσεων. Προσδοκώ ιδιαίτερα η Περιφέρεια Πελοποννήσου να συμβάλει μέσω του ΕΣΠΑ ώστε ο συνδέσεις και εδώ να έχουν την αντιμετώπιση που πέτυχαμε στη Μεγαλόπολη».

Τα παραπάνω τα δήλωσε ο Υπουργός χθες σε εκδήλωση της Hengas στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης , όπου η εταιρία παρουσίασε το επενδυτικό της πλάνο σε Τρίπολη, Κόρινθο και Μεγαλόπολη, όπου η απουσία του κυρίου Νίκα Περιφερειάρχη Πελοποννήσου ήταν ηχηρή. Ο Περιφερειάρχης έκρινε πως εχθές θα έπρεπε να υπογράψει την σύμβαση για την αισθητική αναβάθμιση του δάσους του Πευκιά στο Ξυλόκαστρο και όχι να ακούσει τι ανακοινώνουν οι επενδυτές για την Πελοπόννησο και να υπερασπιστεί - αν μπορεί - εκεί τις απόψεις του. 

Και ήταν ένα σαφές μήνυμα προς την Περιφέρεια που κάνει πως δεν καταλαβαίνει και περί άλλων τυρβάζει για το φυσικό αέριο στην Πελοπόννησο δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα τουλάχιστον αντιφατική και οπωσδήποτε "αρρωστημένη".


Η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Α. Σαμαρά

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Α. Σαμαρά στην σημερινή εκδήλωση,γεγονός που τοποθετεί τα κομμάτια του παζλ για το τι συμβαίνει στην Πελοπόννησο με το φυσικό αέριο στην σωστή τους βάση.  Μέσω βίντεο λοιπόν ο κ. Σαμαράς ανέφερε τα εξής: 

«Η μεγάλη αυτή επενδυτική πρωτοβουλία διοχετεύει το φυσικό αέριο στις τοπικές κοινωνίες, σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ο τόπος μας υπεισέρχεται στην εποχή της ενεργειακής μας αυτονομίας και τελειώνει η ενεργειακή απομόνωση της περιοχής. Η ενεργειακή αυτονομία της Πελοποννήσου αποτελεί το θεμέλιο λίθο για μια αναπτυξιακή έκρηξη. Μέσα από τη επένδυση αυτή δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας σε μια περιφέρεια που το έχει πραγματικά ανάγκη»


Tοποθέτηση του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Βλάση

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του επενδυτικού πλάνου της Hengas, για το φυσικό αέριο στην Τρίπολη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης τόνισε: «Νιώθω πολύ χαρούμενος που ξεκινά αυτό το μεγάλο έργο στην Αρκαδία. Ως Κυβέρνηση, ό,τι λέμε, το κάνουμε πράξη. Παίρνει σάρκα και οστά το πρόγραμμα μας για ανάπτυξη, επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Μιλάμε μια επένδυση 30 εκ ευρώ, μιλάμε για νέες θέσεις εργασίας, μεγάλη οικονομία στα νοικοκυριά, αλλά και για το μεγάλο ατού, την προσέλκυση επινεύσεων.

Ο κ. Δέμος με το εργοστάσιο που θέλει να φτιάξει και όλες οι εταιρείες αποζητούν το φυσικό αέριο ως μια πιο οικονομική και πιο πράσινη ενέργεια. Θα ακολουθήσουν κι άλλες επενδύσεις. Πέρα από τη φαρμακοβιομηχανία του κ. Δέμου, θα δώσει δουλειά σε πάνω από 300-400 άτομα.

Έχει υπογραφεί η ΚΥΑ για την παραχώρησης του ψυχιατρείου της Τρίπολης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο για τη δημιουργία campus.».

Το καταπληκτικό σε αυτή την διαδικασία είναι πως η κυβέρνηση αγνοεί εντελώς τον Περιφερειάρχη.Προχωρά εναν σχεδιασμό που ο ίδιος δεν αποδέχεται και μάλιστα διατυμπανίζει πως εάν δεν γίνει αποδεκτή η πρόταση της περιφέρειας τα χρήματα που υποτίθεται έχει η Περιφερεια Πελοποννήσου να διαθέσει για το φυσικό αέριο θα τα διοχετεύσει σε.. άλλα έργα. 


Να σημειώσουμε, πως στην εκδήλωση ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαρας.


Πληροφορίες από το kalimera arkadia.gr και drt915.gr