10 Ιουν 2021

Πώς θα υπολογίζουμε την αξία των ακινήτων μας με το πάτημα ενός κουμπιού - Νέα ψηφιακή εφαρμογή

 


Μια ακόμη υπηρεσία που ταλαιπωρούσε τους φορολογούμενους υποχρεώνοντάς τους να καταφύγουν στη βοήθεια λογιστή ή συμβολαιογράφου προκειμένου να πάρουν την απάντηση που θέλουν μετατρέπεται σε ψηφιακή...

και δωρεάν διαθέσιμη σε όλους τους πολίτες. Μέσα στις επόμενες ημέρες, παρουσιάζεται από τα υπουργεία Ψηφιακής Πολιτικής και Οικονομικών η ηλεκτρονική εφαρμογή υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Η εφαρμογή θα είναι αρχικά ανοικτή στο κοινό, δηλαδή η πληροφορία θα δίνεται χωρίς καν να πληκτρολογούνται οι κωδικοί πρόσβασης στο Taxis. O πολίτης θα επιλέγει μέσω ψηφιακού χάρτη τον δρόμο στον οποίο βρίσκεται το ακίνητό του και αυτομάτως θα εμφανίζεται η τιμή ζώνης της εφορίας. Με τις ζώνες να είναι πλέον 13800, είναι πολύ εύκολο να γίνει το λάθος και ο ψηφιακός χάρτης θα βοηθήσει στο να γίνει σωστή επιλογή. Από εκεί και πέρα, ο ενδιαφερόμενος θα αναγράφει τα διακριτά στοιχεία του κάθε ακινήτου (παλαιότητα, επιφάνεια, πρόσοψη, όροφο κλπ) και θα υπολογίζει την αντικειμενική αξία του ακινήτου του.

Τι συνέβαινε μέχρι τώρα; Το απόλυτο αδιέξοδο για τον μέσο πολίτη. Είχε μεν τη δυνατότητα να δει μια αποτίμηση του ακινήτου του μέσω του εκκαθαριστικού του ΕΝΦΙΑ, ωστόσο στις τάξεις των ειδικών είναι κοινό μυστικό ότι άλλη αξία βγάζει η πλατφόρμα του ΕΝΦΙΑ για ένα ακίνητο και άλλη είναι η αντικειμενική αξία του ακινήτου που αναγράφεται σε ένα συμβόλαιο σε περίπτωση μεταβίβασης.

Η ψηφιοποίηση και παροχή δωρεάν πρόσβασης των πολιτών στην πληροφορία, είναι ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της απλοποίησης του πλαισίου που διέπει τις συναλλαγές επί των ακινήτων. Πριν μάλιστα φτάσουμε στο τέλος του μήνα, θα καταστεί και υποχρεωτική -ύστερα από μια περίοδο προσαρμογής- η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης του φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

Προς το τέλος του μήνα θα ανακοινωθεί αν εκτός από τις αγοραπωλησίες, θα καταστούν υποχρεωτικά ηλεκτρονικές και οι δηλώσεις για τους φόρους γονικών παροχών και δωρεών. Αυτό θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο ενόψει και της αύξησης των συναλλαγών που αναμένονται για το β’ εξάμηνο του έτους. Συναλλαγών που θα αυξηθούν από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα σπεύσουν να προλάβουν τις αυξημένες τιμές ζώνης.