10 Ιουν 2021

Πανεργατικός ξεσηκωμός απέναντι στο νομοθετικό «έκτρωμα» Χατζηδάκη


Στο πόδι όλη η χώρα ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη που, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, έρχεται προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα. Απεργιακές συγκεντρώσεις-διαδηλώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε συνολικά 71 πόλεις με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Τείχος απέναντι στο αντεργατικό νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη που πλήττει βασικά εργασιακά δικαιώματα, όπως το 8ωρο, το δικαίωμα στην απεργία, αλλά και η συνδικαλιστική εκπροσώπηση των εργαζομένων, υψώνει το σύνολο του εργατικού κόσμου.

ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και Εργατικό Κέντρο Αθήνας έχουν προκηρύξει για την Πέμπτη 10 Ιουνίου 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία και καλούν σε κατά τόπους συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και συλλαλητήρια, προκειμένου να υπερασπιστούν τα εργασιακά κεκτημένα.

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία απευθύνουν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΚΙΝ.ΑΛΛ., το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25, κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συνδικαλιστικά σωματεία. 

Τρεις συγκεντρώσεις στην Αθήνα

Το ραντεβού έχει οριστεί για τις 11 π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Εκεί θα δώσουν το «παρών» ο Αλ. Τσίπρας με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αλλά και κλιμάκιο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. με επικεφαλής τη Φώφη Γεννηματά. 

Το ΠΑΜΕ καλεί στις 10 π.μ. στα Προπύλαια, ενώ πρωτοβάθμια σωματεία, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΝΑΡ, Λαϊκή Ενότητα, ΚΚΕ(μ-λ), Μ-Λ ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΟΕ, κ.ά.) και συλλογικότητες εργαζόμενων δίνουν το δικό τους ραντεβού στις 10.30 π.μ. στα Χαυτεία. 

Απεργιακές συγκεντρώσεις-διαδηλώσεις διοργανώνονται επίσης στη Θεσσαλονίκη και σε συνολικά 71 πόλεις.

Απεργία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Ακινητοποιημένα θα είναι σχεδόν όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς οι εργαζόμενοι σε αυτά θα συμμετάσχουν στη γενική 24ωρη απεργία. 

Συγκεκριμένα, ακινητοποιημένα θα είναι μετρό, ηλεκτρικός, τραμ, τρόλεϊ, προστιακός και ΟΣΕ. Εξαίρεση τα λεωφορεία, που θα κυκλοφορούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βραδυ.

Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 πμ.

Στην απεργία συμμετέχουν και οι ναυτεργάτες, παρότι κρίθηκε παράνομη η κινητοποίησή τους. «Οι τρομοκρατικές, εκβιαστικές μεθοδεύσεις των εφοπλιστών θα βρουν απάντηση στη μαζική, μαχητική περιφρούρηση της απεργίας» αναφέρουν σε σημερινή τους ανακοίνωση τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Στη Θεσσαλονίκη, με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσει ο ΟΑΣΘ, συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που εξήγγειλαν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ-ΕΚΘ, ενώ τα ΚΤΕΛ θα εξυπηρετούν κανονικά το κοινό. Τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, Σερρών, Κιλκίς και Χαλκιδικής εκτελούν δρομολόγια σε 31 περιαστικές γραμμές του ΟΑΣΘ, ενώ κανονικά θα διεξαχθούν και τα υπεραστικά δρομολόγια.

24ωρη απεργία και στην ενημέρωση

Στην απεργία θα συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. «Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, στην από 07/06/2021 συνεδρίασή τους αποφάσισαν την πραγματοποίηση 24ωρης Απεργίας την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021, αντιτασσόμενα στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, που σκοπό έχει, να καταρρακώσει όσα εργασιακά κεκτημένα έχουν απομείνει», τονίζει στην ανακοίνωση του, το διασωματειακό του Τύπου.

«Οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους της χώρας, οι οποίοι απεργούν την ίδια ημέρα μετά την κήρυξη γενικής απεργίας από την ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα και ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ από τις 05.30 π.μ. της Πέμπτης 10 Ιουνίου έως τις 05.30 π.μ. της Παρασκευής 11 Ιουνίου σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου», προσθέτει η ανακοίνωση.

Τα καλέσματα

«Είναι προφανές από τα παραπάνω, ότι το αντεργατικό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ΣΕΒ και της εργοδοσίας»  τονίζει μεταξύ άλλων στο κάλεσμά της η ΑΔΕΔΥ, προειδοποιώντας ότι «ουσιαστικά, νομιμοποιεί τη ζούγκλα των εργασιακών σχέσεων που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα εδώ και χρόνια με τα 10ωρα, τα 14ωρα και τα 4ώρα ωράρια εργασίας, με μοναδικό στόχο τα επιπλέον κέρδη για τις επιχειρήσεις».

«Τα μέτρα αυτά, προφανώς, και θα δεν αφορούν μόνο τον ιδιωτικό τομέα. Είναι απολύτως βέβαιο ότι θα επεκταθούν και στο Δημόσιο, όπως έγινε και το 2010 με την αύξηση του ωραρίου από 37,5 ώρες την εβδομάδα σε 40!!!» επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ και τονίζει:  «Μπροστά σε αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο – λαιμητόμο για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας έχουμε την υποχρέωση να αντιδράσουμε έτσι ώστε να μην κατατεθεί στη Βουλή, να μην ψηφιστεί κι αν ακόμη ψηφιστεί, να ανατραπεί».

«Tην Πέμπτη 10 Ιουνίου, εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και νέες, δημοκρατικοί πολίτες, ενώνουμε τη φωνή μας με τα συνδικάτα και στέλνουμε ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και τους χορηγούς της: Δεν  θα επιτρέψουμε  τη νομοθέτηση  της "εργασιακής ζούγκλας"  που οραματίζονται. Δεν θα επιτρέψουμε τη διάλυση της εργατικής νομοθεσίας και τη νομιμοποίηση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας» τονίζει μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύει, ότι θα δώσει τη μάχη «μέσα και έξω από τη Βουλή, μαζί με τον κόσμο της εργασίας».

«Η απάντηση των εργαζομένων πρέπει να είναι ηχηρή, μαζική και δυναμική απέναντι σε αυτές τις αθλιότητες που υπονομεύουν ευθέως την ποιότητα ζωής, τα δικαιώματα και τα κεκτημένα του κόσμου της εργασίας» τονίζει το ΜέΡΑ 25.

Με κεντρικό σύνθημα «το αντεργατικό νομοσχέδιο να πεταχτεί στα σκουπίδια» το κάλεσμα του ΠΑΜΕ.