Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται οι δημοσκοπικές επιδόσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε σχέση με τα βασικά ζητήματα της επικαιρότητας, δηλαδή την κρίση της πανδημίας και την, συναφή με...
αυτή, οικονομική κατάσταση της χώρας, η οποία, όπως όλοι οι βασικοί δείκτες αποτυπώνουν, βαίνει προς το χειρότερο.Το κλίμα που αποτυπώνουν όλες τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την τρέχουσα εβδομάδα (Kapa Research, Metron Analysis για λογαριασμό του Μέγκα, MRB για λογαριασμό του Σταρ και Pulse για λογαριασμό του Σκάι) δείχνει πως τόσο η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κυβέρνηση σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας όσο και οι δείκτες που αφορούν τις εκτιμήσεις για την οικονομική κατάσταση είναι εξαιρετικά δυσμενείς για την κυβέρνηση της ΝΔ. Επιπλέον, τα ποσοστά της ΝΔ σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου εμφανίζουν και αυτά κάμψη.
Τα παραπάνω ευρήματα ανατρέπουν πλήρως το θετικό κλίμα που είχε σχηματιστεί γύρω από την κυβέρνηση την περίοδο μετά το πρώτο κύμα του κορωνοϊού, το οποίο δημοσκοπικά ήταν αναμφίβολα θετικό.
Η δημοσκόπηση της Kapa Research αποτυπώνει με πλήρη σαφήνεια την ανατροπή της θετικής εικόνας της κυβέρνησης της ΝΔ ήδη από το πρώτο το της εύρημα. Συγκεκριμένα, στον δείκτη για την εκτίμηση σχετικά με την πορεία της χώρας τον Νοέμβριο, το 51% των ερωτηθέντων εκτιμά πως η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ θετική γνώμη δίνει το 47%. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον περασμένο Μάρτιο ήταν στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση: τότε, το 67% είχε απαντήσει θετικά, ενώ οι αρνητικές εκτιμήσεις κινούνταν στο 27%.
Στην ερώτηση για το αν η χώρα κινείται στη σωστή η στη λάθος κατεύθυνση, η δημοσκόπηση της Metron Analysis δίνει ελαφρώς καλύτερη εικόνα για την κυβέρνηση, καθώς, το 49% θεωρεί ότι κινείται προς τη σωστή, το 42% προς τη λάθος ενώ ένα 5% ούτε στη σωστή ούτε στη λάθος.
Στα ευρήματα της δημοσκόπησης της Kapa Research, τα αρνητικά συναισθήματα βρίσκονται σε αυξητική τροχιά, ενώ τα θετικά παρουσιάζουν κάμψη. Σε σχέση με τον Σεπτέμβρη, τα συναισθήματα της στεναχώριας, του άγχους, του φόβου και του θυμού έχουν αυξηθεί ενώ η ελπίδα, η ασφάλεια και η υπερηφάνεια παρουσιάζουν κάμψη.
Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, οι απαντήσεις στην ερώτηση σχετικά με την αισιοδοξία ή μη των πολιτών για το αν η χώρα θα καταφέρει να ξεπεράσει την πανδημία τον επόμενο μήνα, το 57% των ερωτηθέντων απαντά αρνητικά, ενώ θετικά μόλις το 20%/ Τα αντίστοιχα ποσοστά για το διάστημα 17-19 Απριλίου ήταν 32% και 44%, αντίστοιχα.
Στο ερώτημα που έχει να κάνει με την απόδοση των ευθυνών, το 55% αποδίδει την ευθύνη στην κυβέρνηση για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ενώ το 37% εκτιμά ότι ευθύνονται οι πολίτες που δεν τηρούν τα μέτρα.
Πλήρης ανατροπή στην εικόνα της κυβέρνησης σημειώνεται στο δημοσκοπικό εύρημα που αφορά την αξιολόγηση της διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση. Σε αυτό, ενώ το διάστημα 18-19 Μαρτίου οι θετικές και μάλλον θετικές γνώμες είχαν αγγίξει το θηριώδες 91% και οι αρνητικές και μάλλον αρνητικές περιορίζονταν στο 8%, η εικόνα που εμφανίζεται στο διάστημα 17-19 Νοέμβρη είναι η εξής: οι αρνητικές έχουν πάρει κεφάλι, φτάνοντας το 49% ενώ οι θετικές έχουν περιοριστεί στο 48%.
Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, αντίστοιχα, τα ευρήματα που αφορούν το ερώτημα σχετικά με την αξιολόγηση της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν κι αυτά την κάμψη της δημοτικότητας της: το 51% εκφράζει θετική γνώμη για την κυβέρνηση, ενώ αρνητική το 40%. Ωστόσο, τα αντίστοιχα ποσοστά για τον μήνα Απρίλιο ήταν 68% και 23%. Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, οι θετικές γνώμες ανέρχονται στο 58% ενώ οι αρνητικές στο 36%. Ωστόσο, τα αντίστοιχα ποσοστά για τον μήνα Απρίλιο ήταν 74% και 22%.
Στη δημοσκόπηση της MRB, το 64% των ερωτηθέντων απαντά πως δεν είναι πολύ αποτελεσματικά τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για τον κορωνοϊό, ενώ το 33,2% απαντά πως είναι αποτελεσματικά.
Ανεπαρκή τα οικονομικά μέτρα
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα μέτρα, που έχει πάρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την ανάσχεση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, το κλίμα που αποτυπώνει η συγκεκριμένη δημοσκόπηση επιβαρύνει κι άλλο το αρνητικό κλίμα. Για τον μήνα Νοέμβριο, το 68% των ερωτηθέντων εκτιμά, ως ανεπαρκή τα μέτρα για τους εργαζόμενους, ενώ οι θετικές γνώμες φτάνουν στο 30%. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον μήνα Απρίλιο ήταν 50 και 48%. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τις επιχειρήσεις, και εδώ οι αρνητικές εκτιμήσεις φτάνουν το 68% ενώ οι θετικές το 25%. Για τον Απρίλιο, τα ποσοστά ήταν 53 και 41%, αντίστοιχα.
Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis και συγκεκριμένα στο ερώτημα που αφορά την εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, το 55% την κρίνει αρνητικά, το 11% θετικά και το 33% ουδέτερα.
Η πρόθεση ψήφου
Στη δημοσκόπηση της Kapa Research, η ΝΔ προηγείται έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 37,4%. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 23,4%. Σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας τον περασμένο Ιούνιο, η ΝΔ εμφανίζει κάμψη, καθώς τότε είχε συγκεντρώσει 39,1% (ΣΥΡΙΖΑ: 22,3%). Τον περασμένο Απρίλιο, η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα ήταν στο peak της, καθώς τότε η ΝΔ συγκέντρωνε 41,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ 23%. Σε ό,τι αφορά την παράσταση νίκης, η ΝΔ διατηρεί σαφές προβάδισμα (65% έναντι 20% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ).
Σε ό,τι αφορά τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 16 μονάδες διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η ΝΔ έχει ποσοστό 35,1%, ελαφρά πεσμένα σε σχέση με το 36,2% στη δημοσκόπηση του Οκτωβρίου. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 19% (τον Οκτώβριο κατέγραψε 18,2%).
Τα ευρήματα της MRB έχουν ως εξής: Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 37,6% έναντι 21,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας τον περασμένο Σεπτέμβριο, τα ποσοστά των δύο κομμάτων είχαν ως εξής: ΝΔ 39%, ΣΥΡΙΖΑ 21%.
Στη δημοσκόπηση της Pulse, η ΝΔ συγκεντρώνει 38% έναντι 22,% του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά να ανέρχεται στις 17 ποσοστιαίες μονάδες. Η ΝΔ υποχώρησε έναντι της δημοσκόπησης του Οκτωβρίου (είχε 39,5%), όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ αφού είχε συγκεντρώσει 22,5%.
ΠΗΓΗ: left.gr