10 Ιουν 2021

Υπουργείο Εσωτερικών: Έως εκατό δόσεις η νέα ρύθμιση για οφειλές σε δήμους


Ηλέκτρα Βισκαδουράκη

Στη νέα ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν υποστεί οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού

Νέα ρύθμιση, που σκοπό έχει την αύξηση της εισπραξιμότητας των δήμων και τη βελτίωση της ταμειακής τους βάσης για όλο το διάστημα της πανδημίας, φέρνει το υπουργείο Εσωτερικών, αναφορικά με τις...

ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ΟΤΑ Α’ βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών. Βέβαια, η νέα ρύθμιση δεν είναι γενική και σε αυτήν μπορούν να υπαχθούν τα φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα που έχουν υποστεί οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η νέα τροπολογία, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την τηλεργασία στο Δημόσιο, προβλέπει τη δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, που έχουν βεβαιωθεί ή πρόκειται να βεβαιωθούν από την 15η Φεβρουαρίου 2020 μέχρι την 30ή Ιουνίου 2021. Στην ίδια ρύθμιση υπάγονται και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που προέκυψαν από «απώλειες ρύθμισης» για το διάστημα από την 15η Φεβρουαρίου 2020 έως και τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της εν λόγω διάταξης.

Ο οφειλέτης πρέπει να δηλώσει ηλεκτρονικά το αίτημα για ρύθμιση μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης από την 1η Μαρτίου 2021 έως την 31η Οκτωβρίου 2021 το αργότερο. Η παράταση μπορεί να είναι για ένα εξάμηνο ακόμη.

Έτσι, ο οφειλέτης μπορεί να κάνει αίτηση, προκειμένου να υπαχθεί σε ρύθμιση και ο ίδιος να ευεργετηθεί από την απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και «από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στη νέα ρύθμιση, το ποσοστό απαλλαγής των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής ορίζεται είτε στο 100%, εάν γίνει εφάπαξ εξόφληση, είτε στο 50%, εάν η οφειλή υπαχθεί σε εβδομήντα τρεις (73) έως εκατό (100) δόσεις.

Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οι οφειλέτες, που: «α) τελούν σε αναστολή, διοικητική ή εκ του νόμου, β) έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ, με απώλεια των ευεργετημάτων της προηγούμενης ρύθμισης και χωρίς η υπαγωγή τους να συνεπάγεται επιστροφή καταβληθέντων ποσών, γ) δεν έχουν βεβαιωθεί, επειδή εκκρεμεί γι’ αυτές δικαστική αμφισβήτηση σε οποιονδήποτε βαθμό, εφόσον, στην τελευταία περίπτωση, ο οφειλέτης παραιτηθεί από τα ασκηθέντα ένδικα βοηθήματα ή μέσα». Στη ρύθμιση διευκρινίζεται ότι «εάν με το ένδικο βοήθημα είχε υποβληθεί και αίτημα συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς, η ανωτέρω παραίτηση καταλαμβάνει και το αίτημα αυτό». Επίσης, στην αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση επισυνάπτεται βεβαίωση της γραμματείας του δικαστηρίου, όπου εκκρεμούσε η υπόθεση ότι έχει υποβληθεί παραίτηση.

Ειδική ρύθμιση για το «Αντώνης Τρίτσης»

Την ίδια ώρα, η ηγεσία του υπουργείου εισάγει ρύθμιση, για να διορθώσει την... παράλειψη ένταξης των μελετών τριών προσκλήσεων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και του «Ελλάδα 1982 -2021» σε πρόγραμμα χρηματοδότησης. Κι αυτό γιατί ενώ είχαν εκδοθεί οι προσκλήσεις προς τους δήμους, δεν είχε ληφθεί υπόψιν η εξασφάλιση χρηματοδότησης από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ&Δ). Βέβαια, ανακύπτει ερώτημα, εάν την αμοιβή της τάξεως του 1,5% επί του προϋπολογισμού έργου ή προμήθειας προς τον αναπτυξιακό οργανισμό, που έχει αναλάβει τη διενέργεια του διαγωνισμού ως λειτουργική δαπάνη, θα την καλύψει το ΤΠ&Δ. Κι αυτό γιατί μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί έργα 150 εκατ. ευρώ, αλλά πληροφορούμαστε, ότι δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση από το Δ.Σ. του ΤΠ&Δ.


avgi.gr