Γεράσιμος Λιβιτσάνος
«Μην πουλάς το τομάρι της αρκούδας πριν την σκοτώσεις». Βάρβαρη παροιμία (ρωσικής νομίζω προέλευσης) καθότι οι αρκούδες είναι πολύ συμπαθητικά πλάσματα, ιδίως αν τις παρατηρείς από την δέουσα απόσταση. Επίσης πολύ «κυνηγετική» για τις αντιλήψεις μου. Πλην, όμως...
απολύτως ταιριαστή με την κατάσταση που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα.Αν πιστέψουμε τα ΜΜΕ, που λειτουργούν φίλια στην κυβέρνηση (δηλαδή τα περισσότερα ΜΜΕ), μέχρι χθες ζούσαμε σε μία χώρα, που οι ΜΕΘ βρίσκονταν «σε οριακό σημείο». Το σύστημα υγείας «στο κόκκινο». Οι μέρες ήταν «κρίσιμες» και οι ώρες «δύσκολες». Κρεμόμασταν όλοι από τον αριθμό των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων.
Ξαφνικά τα πράγματα άλλαξαν (σύμφωνα με ίδια ΜΜΕ): Ζούμε σε μια χώρα που ανοίγουν σαμπάνιες …συγνώμη πλατφόρμες και όλοι μπορούν να εμβολιαστούν. Τα νησιά μετατρέπονται σε ζώνες Covid Free. Οι οικονομικές δραστηριότητες κάνουν εγκαίνια η μία μετά την άλλη. Οι «Μαξιμικοί» αξιωματούχοι (όπως ο Άκης Σκέρτσος) εκεί που ήταν σκεπτικοί και στριφνοί, μας πληροφορούν, ότι σύντομα θα χτίσουμε το τείχος ανοσίας και μάλιστα «με άνεση».
Εν ολίγοις όλα « θα 'ναι σαν να μπαίνει Άνοιξη», όπως έλεγε το τραγούδι που ερμήνευσε η Σοφία Βόσσου στις αρχές του 1990. Με την διαφορά ότι η Άνοιξη μάλλον ...βγαίνει σιγά – σιγά, αφού διανύσαμε τα 2/3 της. Καταγράφοντας όμως πάνω από 10.000 νεκρούς από την πανδημία.
Η αίσθηση που υπάρχει, είναι πως η κυβέρνηση προεξοφλεί την νίκη απέναντι στον Covid 19. Έχει μάλιστα ήδη αρχίσει μέσω της δημόσιας παρουσίας των στελεχών της, να την «πουλάει» σε βαζάκια και άλλες μορφές ατομικής συσκευασίας.
Το σκηνικό ολοκληρώνεται με το χαμόγελο της Εκκλησίας της Ελλάδας. Διασφάλισε, ότι (έστω και με Ανάσταση στις 21.00) το Πάσχα θα λειτουργήσουν οι ναοί και δεν θα δημιουργηθεί για 2η χρονιά κακό προηγούμενο. Ιδιαίτερα επιζήμιο από πολλές απόψεις.
Μόνο που τα εμβόλια δεν έχουν ακόμη γίνει. Οι διασωληνωμένοι είναι σταθερά πάνω από 800, οι ΜΕΘ σε οριακό σημείο και τα κρούσματα σε υψηλότατα επίπεδα. Ένα «πάνω-κάτω» στην διακύμανση της πανδημίας αρκεί για να δημιουργήσει εξαιρετικά ακραίες καταστάσεις.
Στο οικονομικό σκέλος της υπόθεσης το «κυρίως σώμα» του προβλήματος δεν έχει καν εμφανιστεί. Οι οικονομολόγοι (κάθε απόχρωσης) τονίζουν, πως η ανεργία, τα λουκέτα και η ανέχεια θα φανούν, όταν θα αρχίσουν να «βγαίνουν τα σωληνάκια». Όταν θα πρέπει να πληρωθούν δάνεια, μισθοί, δόσεις εφορίας.
Η κορωνο-αρκούδα είναι εδώ και έχει άγριες διαθέσεις…
ΠΗΓΗ: news247.gr