22 Μαρ 2021

Κορωνοϊός: Ανακοινώθηκε η επιστράτευση γιατρών από το υπουργείο Υγείας - Πρώτες αντιδράσεις από ΠΙΣ: «Λανθασμένη και αχρείαστη»


Ο ιατρικός «εμφύλιος» που είχε ξεσπάσει με εφορμή του κάλεσμα του Βασίλη Κικίλια
προς τους ιδιώτες γιατρούς να ενισχύσουν την προσπάθεια του ΕΣΥ στην αντιμετώπιση της πανδημίας, που βρίσκεται στη χειρότερη φάση, τελικά οδήγησε τον υπουργό Υγείας στην επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών.

Σημειώνεται πως το τελεσίγραφο προς τους ιδιώτες γιατρούς είχε λήξει από το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ στη συνέχεια οι συζητήσεις του υπουργού Υγείας με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων ήταν άκαρπες.

Η επίταξη αφορά 206 ιατρούς, με κριτήρια να είναι κάτω των 60 ετών καθώς και να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ στις ειδικότητες της Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής στην Περιφέρεια Αττικής.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το Υπουργείο Υγείας απηύθυνε επί εβδομάδες πρόσκληση – έκκληση προς τους ιδιώτες ιατρούς, για την ενίσχυση των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. στο τρίτο σφοδρό κύμα της πανδημίας COVID-19.

Δυστυχώς, πολύ μικρός αριθμός ιδιωτών ιατρών προσήλθε. Τους ευχαριστούμε.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις έκτακτες συνθήκες και την επιτακτική ανάγκη περίθαλψης των συνανθρώπων μας, το Υπουργείο Υγείας προβαίνει σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών των ειδικοτήτων Παθολόγων, Πνευμονολόγων και Γενικών Ιατρών στην Αττική».


Πρώτη αντίδραση ΠΙΣ: Λανθασμένη και αχρείαστη η επιστράτευση

Λανθασμένη και αχρείαστη χαρακτήρισε την επιστράτευση ιατρών για να προσφέρουν στη μάχη κατά της Covid στα νοσοκομεία ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Παύλος Καψαμπέλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Καψαμπέλης τόνισε ότι εννοείται πως οι ιατροί θα πάνε στα νοσοκομεία μετά την επίταξη αλλά αυτό δεν μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο από μια εβδομάδα με δέκα ημέρες.

Πρόσθεσε ότι οι ιδιώτες γιατροί προσφέρουν από την πρώτη στιγμή στο Σύστημα Υγείας με διάφορες μορφές όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Τόνισε ότι η έκκληση για γιατρούς έγινε τελευταία ώρα και επανέλαβε ότι ο ΠΙΣ αφού συνεδρίασε κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις. 

Ο κ. Καψαμπέλης πρόσθεσε ότι οι ιδιώτες γιατροί λίγο - πολύ έχουν κάποιες δεσμεύσεις ο καθένας ενώ νοσηλεύουν 1.500 με 2000 άτομα τον μήνα. Εξήγησε ότι ο ΠΙΣ δεν έχει μέλη ιατρούς αλλά Συλλόγους και πως για την Αττική οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθηνών και Πειραιώς θα οργανώσουν τα μέλη τους.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης μιλώντας στον ΣΚΑΪ απηύθυνε κάλεσμα στους γιατρούς να ανταποκριθούν, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χώρος για εσωστρέφεια και κριτική αλλά απαιτείται συστράτευση.

Στο ερώτημα γιατί δεν μπορούσαν να βρεθούν οι απαραίτητοι 2.000 ιατροί, εξήγησε ότι το κάλεσμα αφορά συγκεκριμένες ειδικότητες ενώ απαιτείται και εξειδίκευση προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα αμέσως να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των περιστατικών.

Από την πλευρά της, η κ. Βαρβάρα Ανεμοδούρα, γραμματέας της Ομοσπονδίας Γιατρών Πρωτοβάθμιας Υγείας εξήγησε, μιλώντας επίσης στον  ΣΚΑΪ, ότι οι εν λόγω γιατροί δεν έχουν «πάει διακοπές» αλλά βρίσκονται ήδη στο Σύστημα Υγείας και παρέχουν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Όπως τόνισε, από τα 2.500 – 3.000 κρούσματα που επιβεβαιώνονται καθημερινά, στο νοσοκομείο φτάνουν τα 300 με 400 και οι υπόλοιποι χίλιοι αντιμετωπίζονται στο σπίτι.

«Βεβαίως πολεμάμε. Γιατί εμείς τι πιστεύετε ότι κάνουμε στα Κέντρα Υγείας; 30 και 40 άτομα την ημέρα βλέπουν οι συνάδελφοι», υπογράμμισε.

Εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα βρεθεί λύση σημειώνοντας ότι η οξύτητα «σαφέστατα δεν ευνοεί κανέναν». Πρόσθεσε ότι η Ομοσπονδία έχει προτείνει να υπάρξει μια «δεξαμενή» με γιατρούς άμεσα αξιοποιήσιμους. «Από εκεί και πέρα να είστε σίγουροι ότι το ιατρικό σώμα δεν θα αφήσει τους πολίτες έτσι», τόνισε η κ. Ανεμοδούρα.

Αιχμές Κικίλια για τους ιδιώτες γιατρούς

Ύπενθυμίζεται ότι το απόγευμα του Σαββάτου ο Βασίλης Κικίλιας μετά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο «Γεννηματάς», άφησε αιχμές κατά των ιδιωτών γιατρών λέγοντας ότι «η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω από όλα και απ’ όλους. Αυτή τη μάχη θα τη δίνουμε καθημερινά, θα είμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, στις εφημερίες. Θέλω να την κερδίσουν γιατί το αξίζουν οι συμπολίτες μας που έχουν προσπαθήσει πολύ για περισσότερο από έναν χρόνο», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

«Τέλος, θέλω να πω ότι δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη», τόνισε.