22 Μαρ 2021

Το τρίτο κύμα φέρνει τρικυμία στην κυβέρνηση


Μαρίνα Αλεξανδρή

Ανατροπή (επί ανατροπής) στα σχέδια «επανεκκίνησης» της αγοράς, μαγική εικόνα στους εμβολιασμούς και σύγχυση διαρκείας για τα δωρεάν self tests: Την ώρα της επέλασης του τρίτου κύματος της πανδημίας...

και της, προδιαγεγραμμένης, κατάρρευσης του ΕΣΥ, η κυβέρνηση αυτοακυρώνεται για πολλοστή φορά. Και αντί να κατευθύνει τους αποπροσανατολισμένους και φοβισμένους πολίτες, προκαλεί νέα σύγχυση σε όλα τα επίπεδα (από τα αλλεπάλληλα χρονοδιαγράμματα επαναλειτουργίας του εμπορίου και της εστίασης έως τα αμφιλεγόμενα δωρεάν self test και την πορεία των εμβολιασμών).

Τρεις μέρες μετά το επικοινωνιακό σόου του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσου και την εξαγγελία ότι η Ελλάδα γίνεται η «πρώτη χώρα στην Ευρώπη» που θα χορηγεί δωρεάν  τεστ κορονοϊού σε όλον τον πληθυσμό, ουδείς γνωρίζει, εάν και πως θα λειτουργήσει το σύστημα των self tests.

Οι φαρμακοποιοί δηλώνουν άγνοια και αδυναμία εξυπηρέτησης του μηχανισμού των τεστ, η κυβέρνηση αντί διευκρινήσεων και οδηγιών ανοίγει μέτωπο μαζί τους και ο ένας υπουργός ακυρώνει τον άλλον: Ενώ το Σάββατο ο Ακης Σκέρτσος δήλωνε, πως το αποτέλεσμα του self testing δεν θα δηλώνεται σε κανένα μητρώο και καμία πλατφόρμα, σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε, πως θα δημιουργηθεί πλατφόρμα στην οποία θα δηλώνονται τα θετικά τεστ.

Ουδείς διευκρινίζει, ωστόσο, πώς θα ελέγχεται η πιστότητα των στοιχείων, και κανένας δεν απαντά στο ζήτημα μειωμένης αξιοπιστίας των self tests, που θέτουν δημόσια οι ίδιοι οι επιστήμονες.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο ίδιος ο ECDC σε έκθεσή του της περασμένης εβδομάδας επεσήμανε, «αφενός πως υπάρχουν πολύ λίγα διαθέσιμα self tests για covid-19 στην αγορά και, αφετέρου, ότι η μετάθεση της ευθύνης των ελέγχων από τους υγειονομικούς φορείς στους ιδιώτες μπορεί να οδηγήσει σε ελλιπή καταγραφή των κρουσμάτων και να δυσχεράνει την ιχνηλάτηση και την απομόνωση των ύποπτων περιστατικών».

Τρικυμία επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο και σε ό,τι αφορά το περίφημο σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας και της κοινωνίας – ένα σχέδιο, που προαναγγέλθηκε την ώρα της… κορύφωσης του τρίτου κύματος της πανδημίας, για να αποσυρθεί άρον άρον μέσα σε δύο 24ωρα. Από το πρωί σήμερα, οι διαρροές από το Μαξίμου βάζουν «πάγο» σε οποιαδήποτε σκέψη για επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου, αναγνωρίζοντας ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα κάνουν απαγορευτική οποιαδήποτε συζήτηση για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Μετά το ρεκόρ εισαγωγών και τις εικόνες πολέμου από τα νοσοκομεία το Σαββατοκύριακο, οι πληροφορίες φέρουν τους επιδημιολόγους, να έχουν διαμηνύσει στο υπουργείο Υγείας, πως ούτε αυτή την εβδομάδα μπορεί να αναμένεται αποκλιμάκωση της επιδημιολογικής καμπύλης, και πολύ περισσότερο αποσυμπίεση του ΕΣΥ. Οι ίδιες πληροφορίες λένε, πως εντός της επιτροπής Τσιόδρα η πλειοψηφική θέση είναι, ότι καμία συζήτηση για περαιτέρω άνοιγμα δεν μπορεί να υπάρξει, εάν τα κρούσματα δεν πέσουν τουλάχιστον κάτω από τα 2.000 την ημέρα.

Τούτων δοθέντων, εγκαταλείπονται ήδη τα χρονοδιαγράμματα που προέβλεπαν πλήρη επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου, όπως «παγώνουν» και οι συζητήσεις για άνοιγμα των σχολείων καθώς και για επανεκκίνηση της εστίασης στις 19 Απριλίου.

Η νέα κυβερνητική γραμμή είναι, ότι το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους θα προχωρήσει, όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα κι έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί. Στην πράξη, η κυβέρνηση επαναβεβαιώνει την απουσία κάθε έκτακτου σχεδιασμού και την εναπόθεση όλων των προσδοκιών στον καλό καιρό και στα εμβόλια.

Όμως και εκεί, η εικόνα που επιχειρείται να παρουσιαστεί (ανεξαρτήτως του εάν την ευθύνη την έχει το ευρωπαϊκό αλλαλούμ στους εμβολιασμούς) είναι ξανά εξωραϊσμένη και ελλιπής. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη είπε σήμερα, ότι μέσα στον Απρίλιο θα υπάρχει η δυνατότητα για περίπου 1,5 εκατομμύριο νέους εμβολιασμούς. Σύμφωνα με την ίδια, οι εμβολιασμοί μέχρι σήμερα έχουν ήδη φτάσει το 1,43 εκατομμύρια.

Ακόμη όμως κι εάν υλοποιηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα, σημαίνει, πως τον Μάιο θα έχουν γίνει συνολικά 3 εκατομμύρια εμβολιασμοί (θα έχει δηλαδή, εμβολιαστεί μετά βίας το 20% του πληθυσμού). Το ποσοστό αυτό απέχει μακράν από τις προαναγγελίες της κυβέρνησης για ύπαρξη «τείχους ανοσίας» έως τον Ιούνιο και εγείρει σοβαρά ερωτήματα, για το πώς θα υλοποιηθεί η έτερη κυβερνητική προαναγγελία για πλήρες άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαίου.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr