8 Ιαν 2021

Κορονοϊός - Χαρδαλιάς: Κλειστά έως τις 18/1 λιανεμπόριο, βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια - Παράταση του lockdown


Παρατείνεται και επίσημα το lockdown μέχρι τις 18 Ιανουαρίου, όπως ανακοινώθηκε στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά την Καθηγήτρια..

Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Στα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ αναφέρθηκε αρχικά η κ. Παπαευαγγέλου, κάνοντας λόγο για σταθερή αύξηση των κρουσμάτων σε δυτική και ανατολική Αττική, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας.

"Ακόμα αναμένουμε τα κρούσματα των γιορτών" είπε, ενώ σημείωσε πως υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων σε ανθρώπους νεαρής ηλικίας. Αύξηση υπάρχει και στον αριθμό των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες, από 450 σε 550 μετά τις 20 Δεκεμβρίου.

Μάλιστα, το τελευταίο στατιστικό σηματοδοτεί συνήθως και μια περαιτέρω αύξηση στους διασωληνωμένους ασθενείς. "Πρέπει πάση θυσία να διορθώσουμε την έξαρση της διασποράς που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια των γιορτών".

Χαρδαλιάς: Τι ισχύει από τη Δευτέρα 11/1


"Πορευόμαστε όπως και η υπόλοιποι Ευρώπη. Βήμα βήμα και ακολουθώντας τις εισηγήσεις των ειδικών, μέχρι να εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό πληθυσμού", είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

-Ανοίγουν τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία, οι παιδικοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, όπως και τα σχολεία ειδικής αγωγής, με όλα τα μέτρα προστασίας που έχουν ήδη ανακοινωθεί από το Υπουργείο Παιδείας.


Θα εφαρμοστούν επιπλέον μέτρα στα σχολεία, με διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης όπου είναι εφικτό, χρήση περισσότερων εισόδων όπου υπάρχουν.


Όσοι εκπαιδευτικοί το επιθυμούν μπορούν να εγγραφούν στην πλατφόρμα για να ελεγχθούν δωρεάν για κορονοϊό και σήμερα έγιναν τα πρώτα διαγνωστικά τεστ. Δυνατότητα δωρεάν δειγματοληπτικού ελέγχου υπάρχει για όλους τους πολίτες μέσω της σελίδας testing.gov.gr.


Ισχύουν όλα τα μέτρα που ισχύουν όπως μάσκα σε εσωτερικούς εξωτερικούς χωρους χρήση αντισηπτικών Στους βρεφονηπιακούς προαιρετική η μάσκα για τους μαθητές. Θα ανοίξουν οι σχολικές μονάδες και στις περιοχές με πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.


-Παραμένει σε αναστολή η λειτουργία του λιανεμπορίου, κομμωτηρίων, καταστημάτων περιποίησης νυχιών, βιβλιοπωλείων.


-Απαγορεύεται το κυνήγι και το ψάρεμα.


-Ισχύουν τα προβλεπόμενα μέτρα για τις εκκλησίες.


-Παρατείνονται και τα μέτρα για τις Εκκλησίες, καθώς οι λειτουργίες θα γίνονται χωρίς την παρουσία πιστών. Επιτρέπεται, όμως, η ατομική λατρεία.