9 Νοε 2020

Τα τρία μέτωπα των ιδιοκτητών ακινήτων: O "μικρός ΕΝΦΙΑ", οι επιστροφές φόρου και το "δώρο Χριστουγέννων"

 


Τρία (τουλάχιστον) μέτωπα καλούνται να κλείσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Το πρώτο αφορά στην πληρωμή των αναδρομικών δημοτικών τελών που θα προκύψουν..

από την εμφάνιση των ξεχασμένων τετραγωνικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των δήμων. Το δεύτερο, αφορά στην διόρθωση των λαθών που έχουν γίνει στις δηλώσεις COVID –η ΑΑΔΕ αναμένεται να αποστείλει τα σχετικά ειδοποιητήρια μέσα στην εβδομάδα, ενδεχομένως και σήμερα- προκειμένου μετά να γίνει η πίστωση της έκπτωσης φόρου που δικαιούνται όσοι ιδιοκτήτες έχουν υποστεί υποχρεωτικό κούρεμα ενοικίων. Και το τρίτο, έχει να κάνει με το "δώρο Χριστουγέννων" στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Για τα "κουρέματα" που θα γίνουν μέσα στον Νοέμβριο, αντί για έκπτωση φόρου, οι ιδιοκτήτες θα εισπράττουν μετρητά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Μέχρι το τέλος του μήνα, θα κληθούν να γνωστοποιήσουν τα IBAN αλλά και τα ποσά που προκύπτουν από το κούρεμα ενοικίων προκειμένου τα χρήματα να εμφανιστούν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς έως το τέλος του χρόνου, πιθανότατα λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Τα ειδοποιητήρια για τον μικρό ΕΝΦΙΑ δεν θα είναι ξεχωριστά έντυπα .Τα πρόσθετα δημοτικά τέλη –αναδρομικά από τις αρχές του χρόνου- θα έρθουν μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Τα ποσά δεν θα είναι καθόλου ευκαταφρόνητα. Ας υποθέσουμε ότι πολίτης τακτοποίησε 30 ξεχασμένα τετραγωνικά σε δήμο ο οποίος χρεώνει με 2 ευρώ ανά τετραγωνικό τον χρόνο, δημοτικά τέλη και δημοτικό φόρο. Ο λογαριασμός θα "φουσκώσει" κατά 60 ευρώ χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο πρόσθετος ΤΑΠ. Αυτό το ποσό, θα αντιστοιχεί στα τέλη του 2020 τα οποία θα χρεωθούν αναδρομικά και θα συνεχίσει να επιβάλλεται κάθε χρόνο από εδώ και στο εξής. Γι’ αυτό και οι δήμοι αναμένεται να εισπράξουν συνολικά επιπλέον 300-350 εκατ. ευρώ από τώρα και μέχρι το τέλος του 2021.

Ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια

Τα ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια για τη διόρθωση των λαθών, θα αποσταλούν είτε μέσω της πλατφόρμας του Taxis, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τα κυριότερα λάθη που θα κληθούν να διορθώσουν οι ιδιοκτήτες, αφορούν σε περιπτώσεις συνιδιοκτησίας (όπου το ίδιο ακίνητο έχει δηλωθεί με διαφορετικό τρόπο από τους ιδιοκτήτες ακινήτων) αλλά και σε εγγραφή διαφορετικού ποσού ενοικίου στην δήλωση COVID (σ.σ είναι η δήλωση που έκαναν οι ιδιοκτήτες για να γνωστοποιήσουν την μείωση το ενοικίου) και στο ηλεκτρονικό μισθωτήριο. Η διόρθωση των λαθών είναι απαραίτητη για να ολοκληρωθεί η διαδικασία πίστωσης της έκπτωσης φόρου. Κάποιοι μάλιστα, έχει εντοπιστεί ότι έχουν ήδη εξοφλήσει τις φορολογικές τους υποχρεώσεις οπότε θα βγουν πιστωτικοί.