Μαρίνα Αλεξανδρή
Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο Νίκο Σύψα, η ώρα του δεύτερου lockdown έχει έρθει στην Αττική. «Η πραγματική διάσταση του προβλήματος», είπε το πρωί στον Σκάι, «είναι, ότι στη σκάλα του συναγερμού είμαστε στο πορτοκαλί.
Αυτό σημαίνει απαγόρευση κυκλοφορίας. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκτραπεί η κατάσταση». «Πρέπει να δράσουμε προκαταβολικά και προληπτικά» πρόσθεσε, δείχνοντας και το μοντέλο του νέου lockdown που μπορεί να επιβληθεί:
«Θα κάνουμε lockdown περιοδικά», δήλωσε, «θα γίνει για 2 βδομάδες, μέχρι να πέσει η καμπύλη της επιδημίας, μετά, αν ξαναχρειαστεί, θα ξαναγίνει για άλλες δυο βδομάδες. Επίσης, θα κλείσουν και τα σχολεία».
Σύμφωνα με τον καθηγητή της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη, ένα νέο lockdown σ’ αυτή την συγκυρία «δεν είναι καλή ιδέα, διότι δεν αποτελεί βιώσιμη λύση. Πρέπει να εξαντλήσουμε και να βρούμε το συνδυασμό άλλων μέτρων, πριν φτάσουμε εκεί», είπε μιλώντας, επίσης, στον Σκάι και πρόσθεσε: «Να κρατήσουμε τη λύση αυτή για αργότερα. Ο χειμώνας θα είναι πιο δύσκολος. Αν χρειαζόμαστε lockdown για να κρατήσουμε τα κρούσματα χαμηλά, έχουμε πρόβλημα. Γιατί δεν είναι βιώσιμη λύση».
Κατά τον καθηγητή Δερμιτζάκη, εάν πάμε σε lockdown τώρα, θα πρέπει να ξαναπάμε και τον Δεκέμβριο: «Το πιο λογικό μέτρο», υποστήριξε, «θα έπρεπε να είναι μάσκες παντού. Μέτρο πιο εύκολο να εφαρμοστεί, από το να πούμε στο κόσμο μπες μέσα από τις 22:00 το βράδυ».
Η απόσταση ανάμεσα σ’ αυτές τις δύο απόψεις δείχνει και την διάσταση που υπάρχει όχι μόνον συνολικά μέσα στην επιστημονική κοινότητα αλλά και μέσα στην ίδια την επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας, για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το δεύτερο, και επιθετικό όπως εξελίσσεται, κύμα της πανδημίας.
Ανάλογη διάσταση επικρατεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και εντός της κυβέρνησης (γεγονός, που εξηγεί και το black out στο οποίο έχει περιέλθει η πολιτική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης).
Στο Μαξίμου έχουν στα χέρια τους τις επιστημονικές προειδοποιήσεις (ανάμεσά τους και την έρευνα του ΑΠΘ που δείχνει υψηλές πιθανότητες, να φθάσουν τα ημερήσια κρούσματα του κορονοϊού μέχρι και σε τετραψήφιους αριθμούς από τον Οκτώβριο), έχουν όμως και τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που δείχνουν ανύπαρκτες αντοχές της αγοράς σε περίπτωση νέου lockdown.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας μπορεί να δήλωσε σήμερα, ότι η ελληνική οικονομία αντέχει ένα δεύτερο lockdown και πως τα ταμειακά διαθέσιμα βρίσκονται στα 37,5 δις ευρώ, στις κυβερνητικές συσκέψεις που γίνονται, όμως, φέρεται να λέει, πως η ύφεση θα ξεφύγει σε διψήφια και μη διαχειρίσιμα, ποσοστά, εάν «ξανακλειδώσει» η οικονομική δραστηριότητα.
Κατά τους πιο ήπιους υπολογισμούς, που έχουν κατατεθεί σε αυτές τις συσκέψεις, το κόστος ενός δεκαπενθήμερου lockdown έστω μόνον στην Αττική υπολογίζεται τουλάχιστον στα 600 εκατομμύρια ευρώ, ενώ κάθετα αντίθετος σε νέα, καθολικά περιοριστικά μέτρα φέρεται να είναι ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης.
Τούτων δοθέντων, κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν σήμερα, ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από το νέο lockdown και διαμηνύουν, πως εκείνο που προέχει, είναι να εφαρμοστούν τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν και να μετρηθεί η απόδοσή τους.
Εν ολίγοις, η κυβέρνηση επιστρέφει στην τακτική του «βλέποντας και κάνοντας», η πανδημία φουντώνει και η εφαρμογή των μέτρων, που ζητείται αρμοδίως, μάλλον δεν διευκολύνεται από το καθημερινό αλαλούμ τόσο σε επιστημονικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
Εκτός εάν το καθημερινό «δελτίο τρόμου», που εκπέμπεται από τους λοιμωξιολόγους στα τηλε-παράθυρα, συνιστά επικοινωνιακό και… στρατηγικό σχέδιο, για να φοβηθούν οι πολίτες και να αναλάβουν την περίφημη «ατομική ευθύνη». Κι εάν επίσης αποτελούν δημόσιο παράδειγμα εφαρμογής των μέτρων οι υπουργικές θείες μεταλήψεις χωρίς μάσκα (Κουμουτσάκος) ή τα χειροφιλήματα σε ιερείς επίσης χωρίς μάσκα (Χαρδαλιάς).
Παρεμπιπτόντως εδώ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης άδειασε σήμερα τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά για το χειροφίλημα στον ιερέα, αφού ήδη ο… Νίκος Χαρδαλιάς είχε αδειάσει τον Γιώργο Κουμουτσάκο για την θεία κοινωνία χωρίς μάσκα.
Πρόκειται, προφανώς, για τον ορισμό της… κυβερνητικής υπευθυνότητας στην αντιμετώπιση της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης που έχει γνωρίσει η χώρα.
ΠΗΓΗ: tvxs.gr