22 Σεπ 2020

Το έλλειμα δημοκρατίας και η έλλειψη προγράμματος της Δημοτικής αρχής - Του Επαμεινώνδα Κατσούλα


Συμπληρώθηκε ενός χρόνος από την ανάληψη των καθηκόντων της Δημοτικής Αρχής και συγχρόνως ένας χρόνος λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό επισημαίνουμε: 

▪️ Η Δημοτική Αρχή που...


δεν διέθετε πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, απομειώθηκε περισσότερο (μετά την παραίτηση και ανεξαρτητοποίηση της τέως Αντιδημάρχου και βασικού στελέχους της δημαρχιακής παράταξης), εκπροσωπούμενη πλέον από 6 δημοτικούς συμβούλους επί συνόλου 27. 

▪️ Αυτή η ισχνή μειοψηφία της Δημοτικής Αρχής,  αποφασίζει και εκτελεί ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου μετατοπίζοντας το κέντρο λήψης των αποφάσεων στις επιτροπές του Δήμου, όπου διαθέτει την πλειοψηφία, λέω νομοθετικών ρυθμίσεων που αντιβαίνουν στην αρχή της αναλογικότητας.

▪️ Η δυνατότητα αναζήτησης, μέσα από δημοκρατικό διάλογο, κοινά αποδεκτών λύσεων και συγκλίσεων μεταξύ του δημοτικών παρατάξεων, έχει εξοστρακιστεί από την Δημοτική Αρχή.

▪️ Καμία ενημέρωση δεν έγινε ποτέ για το τι παρέλαβε η Δημοτική Αρχή και για την οικονομική κατάσταση του Δήμου, παρά τα συνεχή ερωτήματα των ΕΝΕΡΓΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ.

▪️ Οι δημοτικοί σύμβουλοι καλούνται να επικυρώσουν με την ψήφο τους ειλημμένες αποφάσεις και συνεχείς τροποποιήσεις ενός διάτρητου προϋπολογισμού, χωρίς να γνωρίζουν την πραγματική εικόνα των οικονομικών του Δήμου.

▪️ Κανένα σοβαρό θέμα του Δήμου δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι προτάσεις μας απαξιώνονται και οι ερωτήσεις μας μένουν χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις. 

▪️ Οι αντιδράσεις του Δημάρχου στην ασκούμενη κριτική ακόμη και στην πλέον καλοπροαίρετη είναι σπασμωδικές, ειρωνικές, και επιθετικές προς όσους αμφισβητούν τις επιλογές του.

▪️ Τέτοιου είδους συμπεριφορές μπορεί να ταιριάζουν με το ύφος του "Διευθυντηρίου" της Δημοτικής Αρχής, δεν αρμόζουν όμως στη λειτουργία του ανώτατου αποφασιστικού οργάνου του Δήμου και στα καθήκοντά λογοδοσίας των κυβερνώντων. 

▪️ Όλα τα εκτελούμενα έργα είναι συνεχιζόμενα ή προέρχονται από εντάξεις σε χρηματοδοτικά προγράμματα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Η προσπάθεια οικειοποίησης από τη Δημοτική Αρχή είναι ασεβής προς όσους συνέβαλαν στην υλοποίησή τους.

▪️ Ενώ η αναγκαιότητα ενός συνεκτικού σχεδίου είναι βιώσιμης ανάπτυξης του Δήμου είναι επιτακτική, η έλλειψη οράματος και προγράμματος της Δημοτικής Αρχής και η ανεπάρκεια της να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών είναι ολοφάνερες.

▪️ Η πρακτική της χαρακτηρίζεται από  αποσπασματικές,  διαχειριστικού και διεκπεραιωτικού χαρακτήρα ενέργειες αμφίβολων αποτελεσμάτων, χωρίς κανένα σχεδιασμό για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας.

▪️ Πολύ νωρίς για τα δημοτικά δεδομένα, η Δημοτική Αρχή απομονωμένη από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου και της κοινωνίας, ακολουθεί την αλαζονική, μοναχική, αυτοκαταστροφική της πορεία, έχοντας επιλέξει το μονοπάτι του αυταρχισμού από τη λεωφόρο της συναίνεσης.

▪️ Για την Δημοτική Αρχή πρωτεύοντα ρόλο δεν έχει η πολιτική συνέπεια, αλλά η συνεπής αυτοπροβολή, η φωτογραφική υπερ-έκθεση συνοδεία «διαρροών», οι εξαγγελίες-συνθήματα, οι ευθύνες (πάντα) των άλλων, ο άκρατος λαϊκισμός.

▪️ Η έπαρση και ο συγκεντρωτισμός του "Διευθυντηρίου" της Δημοτικής Αρχής δεν μπορούν να καλύψουν το έλλειμμα Δημοκρατίας στο Δήμο μας.

Οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ Θα συνεχίσουμε να ασκούμε υπεύθυνη ουσιαστική και γόνιμη αντιπολίτευση ελέγχοντας τη δημοτική αρχή καταθέτοντας προτάσεις εισάγονται σοβαρά θέματα του δήμου προς συζήτηση στο Δ.Σ. και στηρίζοντας όποιες πρωτοβουλίες βρίσκονται σε σωστή κατεύθυνση τιμώντας το θεσμικό μας ρόλο και τους συνδημότες μας που μας εξέλεξαν.