22 Σεπ 2020

Η συγκλονιστική ιστορία της Εmma Cushman που συγκίνησε τα φετινά "Μικρασιάτικα 2020"


Στο φιλόξενο πάρκο της Μικρασιατικης  Στέγη Κορινθου, στην Ιωνία Κορίνθου, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βόχας Γιώτα Αθανασούλη  παρουσίασε την ιστορία της Emma Cushman της Αμερικανίδας νοσοκόμας που λειτούργησε στην Κόρινθο το Προσφυγικό Ορφανοτροφείο και πρόσφερε πολλές και αξιόλογες υπηρεσίες στην τοπική κορινθιακή κοινωνία. 

Η ιστορία της είχε παρουσιαστεί...

για πρώτη φορά στο κορινθιακό, αλλά και το ευρύτερο ελληνικό κοινό, στην εκδήλωση του Συλλόγου μας που ήταν αφιερωμένη στην προσφυγιά στις 30 Αυγούστου του τρέχοντος έτους στο Ζευγολατιό.

Την χθεσινοβραδινή παρουσίαση ακολούθησε η δέσμευση των θεσμικών φορέων για την απόδοση τιμής στη μνήμη της Cushman με κάποιον τρόπο από την κορινθιακή κοινωνία.


1.700 προσφυγόπουλα από την Μ.ΑΣΙΑ φιλοξενήθηκαν σε ορφανοτροφείο της Κορίνθου , σε παλιό στρατώνα που δεν υπάρχει πια, μετά την ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ  του '22 !!!! 

 Τι απέγιναν αυτά τα παιδιά ; Μόνο η μητέρα των αδελφων  Χανικιάν , ιδιοκτήτες ξενοδοχείου στους Αγ.Θεοδώρους , μάθαμε  πώς ήταν ένα Αρμενάκι ανάμεσα σ αυτα , που μάλιστα το υιοθετησε  η Emma Cushman,  η γυναίκα που φρόντισε για τη μεταφορά , τη διαμονή και επιβίωση αυτών των παιδιών ,αφού ειχε να παλέψει με την πείνα, την ελονοσία και την φυματίωση που μάστιζαν εκείνα τα χρόνια !!!

Συγχαρητήρια  για την βραδιά αυτή  στην Πρόεδρο κ.Ευστρατιάδη , αλλά και στην κ.  Γιώτα Αθανασούλη, πρόεδρο  Πολιτιστικος Λαογραφικος Συλλογος Βοχας, για την εισηγησή της .

 Ήταν πράγματι  μια εκδήλωση -τιμή για τους προγόνους των περισσοτέρων μελών του Σωματείου.!!!