3 Αυγ 2020

Ο Αύγουστος των προκλήσεων για τον ΣΥΡΙΖΑ


Μαρίνα Αλεξανδρή

Το νέο κύμα της πανδημίας αλλάζει τα πολιτικά δεδομένα του, συνήθως υποτονικού, Αυγούστου, ο επικείμενος ελληνοτουρκικός διάλογος οδηγεί όλα τα κομματικά...


επιτελεία σε επαναπροσδιορισμό τακτικής και στρατηγικής και η κλιμάκωση της οικονομικής κρίσης προδιαγράφει θερμά κοινωνικά μέτωπα από το φθινόπωρο.

Μπροστά σ’ αυτήν την πραγματικότητα ο φετινός Αύγουστος αποτελεί σημείο πολιτικής καμπής και για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με δύο κρίσιμες και άμεσες προκλήσεις: Αφ’ ενός να αναπροσαρμόσει την αντιπολιτευτική του γραμμή δίνοντας συμπαγή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης έναν χρόνο μετά την ήττα στις εκλογές, αφετέρου να κλείσει τον κύκλο της εσωστρέφειας και του μετασχηματισμού του με τη δρομολόγηση του συνεδρίου.

Σε ότι αφορά την αντιπολιτευτική γραμμή οι τόνοι θα ανέβουν κατακόρυφα σε όλα τα μέτωπα - «δεν υπάρχει ούτε ανοχή πια, ούτε δεδομένες συναινέσεις», λέει χαρακτηριστικά στέλεχος της Κουμουνδούρου και προσθέτει: «Εκείνοι που καίνε όλες τις γέφυρες και ναρκοθετούν το πολιτικό σκηνικό ας αναλάβουν μόνοι και το βάρος της ευθύνης».

Το πρώτο στίγμα αυτής της νέας πιο επιθετικής αντιπολίτευσης δίνεται ήδη σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας και δεν έχει καμία σχέση με την σιωπηλή στήριξη που είχε παράσχει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης.

Η Κουμουνδούρου καταλογίζει στην κυβέρνηση έλλειψη σχεδιασμού, συνεχείς αντιφάσεις και αλαλούμ στη λήψη και εφαρμογή των μέτρων και σκοπεύει να αναδεικνύει τις παλινωδίες σε καθημερινή βάση.

Ακόμη πιο σκληρή θα είναι η κριτική στο μέτωπο της οικονομίας, καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν, πως με την τακτική του «βλέποντας και κάνοντας» η κυβέρνηση δεν κατάφερε ούτε τη δημόσια υγεία να προασπίσει, ούτε να περιορίσει την ύφεση. Και πέραν των ελλειμματικών μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων η κριτική θα εστιάσει στο εξής στο περίφημο πόρισμα Πισαρίδη (που μπαίνει από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση) για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο και τη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Η κυβέρνηση θέλει να υιοθετήσει εκούσια μνημονιακές ρυθμίσεις μέσω της Επιτροπής Πισσαρίδη», ήταν το χαρακτηριστικό χθεσινό μήνυμα από τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος τόνισε: «Η εμμονή να ιδιωτικοποιήσεις την επικουρική ασφάλιση, να ιδιωτικοποιήσεις τα Δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και νερού, το να αποδιαρθρώσεις πλήρως τις εργασιακές σχέσεις καταργώντας στην πράξη τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, όλα αυτά είναι βαριές, σκληρές μνημονιακές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες εκούσια η κυβέρνηση θέλει να υιοθετήσει μέσω της περίφημης Επιτροπής Πισσαρίδη».

Υπευθυνότητα μεν, με αδιαπραγμάτευτες θέσεις δε, είναι το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και στα ελληνοτουρκικά. «Εμείς δεν θα πούμε κανέναν προδότη, όπως έκανε η ΝΔ με τις Πρέσπες, αλλά δεν θα δώσουμε και λευκή επιταγή σε κανέναν για διάλογο άνευ όρων με την Τουρκία», είναι το μήνυμα από πηγές της Κουμουνδούρου. Και η θέση του κόμματος, όπως την έχει ορίσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, είναι διάλογος αποκλειστικά και μόνον για την υφαλοκρηπίδα, προσφυγή στην Χάγη μόνον με συνυποσχετικό, και αφού προηγηθεί η επανέναρξη διερευνητικών συνομιλιών για τα ΜΟΕ χωρίς την πίεση της τουρκικής στρατιωτικής απειλής.

Πέραν αυτών, ουδεμία εκ προοιμίου συναίνεση πρέπει να αναμένεται - πολύ περισσότερο δε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να βάλει πλάτη για να καλυφθούν τα προβλήματα που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους ακραίους του κόμματός του. «Ας βρει άκρη ο Μητσοτάκης με τον Σαμαρά, εμείς θα μιλήσουμε όταν πρέπει και όπου πρέπει», λέει με νόημα κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Παράλληλα με τον επαναπροσδιορισμό της αντιπολιτευτικής τακτικής όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να επιταχύνει και τις διαδικασίες ανασυγκρότησης και πολιτικού επαναπροσδιορισμού του. Ο δρόμος προς το συνέδριο  (εαν και εφόσον η πανδημία επιτρέψει τη διεξαγωγή του) δεν θα είναι εύκολος, καθώς οι ιδεολογικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις παραμένουν ανοιχτές.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε νέο μήνυμα χθες με αιχμές και προς την ηγεσία μέσα από το άρθρο του στην «Εποχή», επιμένοντας αφενός στην απόρριψη της μετατόπισης προς την κεντροαριστερά, αφετέρου στην κριτική του προς τα στελέχη που βρέθηκαν στο επίκεντρο της σκανδαλολογίας και κατηγορούνται από την κυβέρνηση, ότι ακύρωσαν το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% και ο ΣΥΡΙΖΑ του 33% είναι προπαγανδιστική επινόηση, διχαστική και ανιστόρητη, κατασκευασμένη από ανθρώπους που αδιαφορούν ή παραποιούν την ιστορική διαμόρφωση του μεγαλύτερου κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς. Ήταν και είναι ακατανόητη η επιχείρηση να μετατοπιστεί ιδεολογικά και προγραμματικά ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην κεντροαριστερά. Αδιάβαστη, εμμονική και αυτοκαταστροφική. Κανείς δεν μπορεί να την υπερασπιστεί ευθαρσώς, γίνεται με μισόλογα, με σημειολογικούς χρωματισμούς αγνοώντας τις μετατοπίσεις στο εκλογικό σώμα μετά το 2010. Όπως επίσης είναι λάθος, να προκαταλαμβάνεται η γνώμη και η θέληση των συνέδρων», έγραψε μεταξύ άλλων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δίνοντας μια πρόγευση και της εσωτερικής πολιτικής αναμέτρησης που θα υπάρξει στον ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr