Του Παύλου Δερμενάκη
Η κυβέρνηση, όλα τα Μέσα Ενημέρωσης και οι «Μένουμε Ευρώπη» πανηγυρίζουν για το «Ταμείο Ανάπτυξης» που παρουσίασε ως πρόταση η Κομισιόν...
στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η πρόταση στην παρούσα μορφή της είναι το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας «διαπραγμάτευσης» με έναρξη την άρνηση των «κορωνο-ομολόγων» από τη Γερμανία και τους δορυφόρους της («βορράς»), τη διελκυστίνδα γύρω από το θέμα, το «συμβιβασμό» Μέρκελ–Μακρόν με τη μορφή ταμείου 500 δισ. ευρώ την περασμένη βδομάδα με ασαφείς όρους.
Το συνολικό ποσό του Ταμείου θα είναι 750 δισ. ευρώ εκ των οποίων 500 δισ. με τη μορφή επιχορηγήσεων και 250 δισ. με τη μορφή δανείων. Από αυτά υπολογίζεται, με τους όρους που έχουν παρουσιαστεί ως σχέδιο, ότι η Ελλάδα προβλέπεται να λάβει 22,5 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 9,5 δισ. δάνεια. Τα ποσά αυτά αντιστοιχούν στο 17% του ΑΕΠ (2019).
Προς αποκατάσταση της αλήθειας:
1. Αυτό που παρουσιάστηκε είναι σχέδιο και όχι συμφωνημένη από όλους διαδικασία. Είναι γνωστή τακτική στην Ε.Ε. να παίζουν κάποιοι τους καλούς και κάποιοι, ακολουθώντας τη γερμανική γραμμή, να φέρνουν τα πράγματα στα μέτρα της «γερμανικής Ευρώπης».
2. Το ποσό αυτό είναι στο 50% από το 1,5 τρισ. που εκτίμησε η κ. Λαγκάρντ της ΕΚΤ αλλά και η ίδια η Κομισιόν ως αναγκαίο για την αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης.
3. Τα χρήματα αυτά δε θα «αξιοποιηθούν» τώρα, που βρισκόμαστε στο επίκεντρο της κρίσης, όπου λαοί και οικονομίες, κύρια οι φτωχότεροι, προσπαθούν να συνέλθουν. Θα είναι διαθέσιμα από το 2021 έως και το 2024! Δηλαδή, όταν οι οικονομίες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για το 2021, θα έχουν μπει στη φάση της ανάκαμψης! Ακριβώς, δηλαδή, για να εξυπηρετηθεί καλύτερα η επεκτατική λογική του γερμανικού σχεδιασμού για μεγαλύτερο έλεγχο της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την κρίση (βλέπε άρθρο «Τα Γερμανικά πάντσερ δεν έχουν αισθήματα», Δρόμος φ. 497, 9/5/2020)
4. Ενώ για τις αγορές χρήματος (χρηματιστήρια, ομόλογα και γενικότερα το τζόγο της χρηματιστικής οικονομίας) διατέθηκαν άμεσα όσα χρήματα απαιτούνται, για να μη μειωθούν τα κέρδη του χρηματιστικού κεφαλαίου, στην πραγματική οικονομία δίνονται «ψίχουλα».
5. Η καθυστέρηση στην αξιοποίηση του «Ταμείου Ανάπτυξης» θα έχει σαν συνέπεια, οι πλέον αδύναμες χώρες, λόγω δανεισμού με υψηλά επιτόκια, να πιεσθούν-υποχρεωθούν να στραφούν στη «βοήθεια» του ESM, με τα 240 δισ. ευρώ που διαθέτει, που όμως σημαίνει μνημόνια. Ήδη ο κ. Ρέγκλινγκ «διαφημίζει» τα επιτόκια των δανείων του, που θα είναι γύρω στο 0,1% όταν Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία δανείζονται πάρα πολύ ψηλότερα. Μέχρι στιγμής όλες οι κυβερνήσεις των χωρών του «Νότου», ακόμα και ο κ. Μητσοτάκης, έχουν αρνηθεί τη χρηματοδότηση από τον ESM, μόνο ο κ. Στουρνάρας είναι υπέρ!
6. Η εικόνα, ότι αυτά τα χρήματα θα είναι «δωρεά» από την Ε.Ε., είναι απατηλή. Μεγάλο μέρος από αυτά θα επιστραφεί με τη μορφή νέας ειδικής φορολογίας για το σκοπό αυτό. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζονται φόροι για τη χρήση πλαστικού, τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που παράγει κάθε χώρα, στις εταιρείες διαχείρισης ίντερνετ και ότι άλλο θα σκεφτούν στην πορεία. Στην πράξη για μία ακόμα φορά ο τελικός καταναλωτής θα κληθεί, να βάλει το χέρι στην «τσέπη», για να πληρώσει για τις «επιδοτήσεις».
7. Τα κεφάλαια αυτά δε θα δοθούν στα κράτη μέλη, για να εφαρμόσουν το εθνικό τους πρόγραμμα για την ανάταξη της οικονομίας τους, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες που έχει το καθένα. Τα χρήματα θα δοθούν με τη μορφή «ΕΣΠΑ» με διαχείριση–εποπτεία από την Κομισιόν. Αυτή η λογική, στην περίπτωση της Ελλάδας, έχει οδηγήσει στην πλήρη αποβιομηχάνιση, την ελλειμματική αγροτική παραγωγή, σε ένα υπέρ-διογκωμένο τουριστικό τομέα και σε πληθώρα καταστημάτων «παροχής υπηρεσιών» τύπου καφέ, σουβλάκι κ.λπ.
8. Δεν είναι ξεκάθαρο το καθεστώς με το οποίο θα δοθούν αυτά τα χρήματα. Μπορεί να μην έχουν το αυστηρό καθεστώς των μνημονίων, όπως το γνωρίσαμε ως Ελλάδα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα κατευθύνουν τις πλέον ευάλωτες χώρες, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, στους προσανατολισμούς που επιθυμεί η «γερμανική Ευρώπη».
Κι όμως με αυτά τα δεδομένα, κυβέρνηση και μέσα ενημέρωσης πανηγυρίζουν!
ΠΗΓΗ: e-dromos.gr