Χρήστου Δημήτρης
Υπάρχει κάποιο παράδειγμα από την έως τώρα θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που να δείχνει, πως τα ευρωπαϊκά κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν με...
αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο;
ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης για την πρόθεση στήριξης από την Κομισιόν των οικονομιών των χωρών-μελών με 750 δισ. ευρώ. Οι ντίλερ των αγορών ψαρεύουν υποψήφια θύματα στον «καπιταλισμό καζίνο» και κάποιοι άλλοι, κυρίως πολιτικοί, πουλάνε βεβαιότητες παραγνωρίζοντας πως δεν πρόκειται για τελική απόφαση, η οποία, όπως και αν υλοποιηθεί, αφορά το 2021. Η δήλωση πρόβλεψης της Κριστίν Λαγκάρντ για ύφεση 8% έως 12% στην Ευρώπη πέρασε στα ψιλά!
ΑΣ ΤΟ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ. Η Ελλάδα, από τα κεφάλαια που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, μπορεί να λάβει 22,5 δισ. σε επιχορηγήσεις και περίπου 9,5 δισ. σε δάνεια. Η Ιταλία θα δικαιούται 173 δισ. ευρώ, με βάση την πρόταση, και η Ισπανία 140 δισ. ευρώ. Το θέμα, όμως, δεν είναι αυστηρά ποσοτικό. Είναι κυρίως ζήτημα δημιουργικής και οραματικής τοποθέτησης των κεφαλαίων στην οικονομία.
ΚΑΙ ΠΑΛΙ δεν αρκεί, καθώς όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες είναι υπερσυνδεδεμένες και η αποτελεσματικότητα των κεφαλαίων που θα χρησιμοποιηθούν, έχει σχέση και με τις επιτυχείς επενδύσεις και των άλλων χωρών, ώστε οι δικές σου εξαγωγές εκεί να επανέλθουν σε υψηλά επίπεδα και οι πολίτες των χωρών αυτών να επανακτήσουν επαρκές εισόδημα, για να επισκεφτούν τη χώρα μας ξοδεύοντας εδώ τα χρήματά τους.
ΜΕΧΡΙ και ο σκληρός συντηρητικός εθνικιστής Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε αναγκάστηκε να παραδεχτεί, πως οι χώρες - μέλη πρέπει να στηριχθούν με επιδοτήσεις, διότι διαφορετικά οι θηριώδεις γερμανικές εξαγωγές θα μειωθούν σοβαρά και η κρίση του Νότου θα γίνει και κρίση του Βορρά!
ΠΩΣ και πού θα τοποθετήσει τα κεφάλαια αυτά η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Ποιοι θα ηγηθούν; Ο ιδιωτικός τομέας έχει εγκαταλείψει ουσιαστικά την μάχη της ανάπτυξης μηδενίζοντας τις εταιρικές επενδύσεις! Όπως κατέδειξε η πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, οι εγχώριες βιομηχανικές ελίτ απέδειξαν, πως είναι ανίκανες να ηγηθούν, καθώς μεταξύ 2009 και 2018 η παραγωγή επενδυτικών προϊόντων στη μεταποίηση μειώθηκε κατά 59%! Ο εταιρικός πλούτος των μετόχων ταξιδεύει στους φορολογικούς παραδείσους!
ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ σε έναν τομέα, που θεωρητικά εμπεριέχει τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στα προϊόντα του και είναι ο στυλοβάτης των ελληνικών εξαγωγών.
ΠΟΣΟ θα βελτιωθεί λοιπόν ο τομέας της εργασίας, με νέα υψηλά επίπεδα ανεργίας, πετσοκομμένους μισθούς και επισφαλή απασχόληση; Τι σημαίνει αυτό για τα μειωμένα διαθέσιμα εισοδήματα των νοικοκυριών και πόσο αυτό θα τροφοδοτεί την ύφεση στην αγορά;
ΟΤΑΝ, μάλιστα, ένα μεγάλο μέρος του λιανικού εμπορίου ελέγχεται από ξένες εταιρείες, οι οποίες καθορίζουν την αναλογία των προϊόντων, που τοποθετούν στα ράφια, υπέρ των εισαγομένων, έχουμε να κάνουμε κυριολεκτικά με αθέμιτο ανταγωνισμό από ανεξέλεγκτα ολιγοπώλια.
ΚΑΙ ΦΤΑΝΟΥΜΕ στον κρίσιμο κρίκο. Το τραπεζικό σύστημα. Οι υπερχρεωμένες από την πανδημία επιχειρήσεις χρειάζονται, για να ξεκινήσουν, δανειακή υποστήριξη με βιώσιμους όρους. Όσοι επιχειρηματίες έσπευσαν, να αναζητήσουν κεφάλαια επανεκκίνησης, αποχώρησαν απογοητευμένοι και οργισμένοι με τους όρους που απαιτήθηκαν.
ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΑΤΗ έρευνα στην ελληνική αγορά έδειξε, ότι μία στις τέσσερις επιχειρήσεις θα κλείσει, είπε η δημοσιογράφος κ. Ζαχαρέα στον πρωθυπουργό, από τον οποίο έπαιρνε συνέντευξη. Και αυτός απάντησε: «Ναι, αλλά τρεις στις τέσσερις θα μείνουν ανοιχτές»! Και αν αύριο κλείσουν οι δύο στις τέσσερις, ποια θα είναι η νέα απάντηση; Ότι θα μείνουν ανοιχτές οι άλλες δύο;
ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΗΣΑΜΕ για το κεφάλαιο δημόσια έσοδα στην κουτσουρεμένη οικονομική πραγματικότητα και την ορατή απειλή χρεοκοπίας των ασφαλιστικών ταμείων, που θα οδηγήσει σε περικοπές των συντάξεων. Δεν αναρωτήθηκε κανείς, με τι δημόσιο χρέος θα εισέλθει η χώρα στη νέα κανονικότητα, όταν οι ξένοι οίκοι υπολογίζουν, πως αυτό θα εκτιναχθεί στο 200% του ΑΕΠ!
ΜΠΟΡΕΙ η σημερινή κυβέρνηση να εγγυηθεί, ότι έχει σχέδιο, και κυρίως ανεξαρτησία από τους χορηγούς της, να χρησιμοποιήσει τα όποια νέα κεφάλαια με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο; Υπάρχει κάποιο παράδειγμα από την έως τώρα θητεία της; Κυνηγούν πάση θυσία τις εντυπώσεις και είναι ικανοί να θυσιάσουν πολύτιμα αναπτυξιακά κεφάλαια, ώστε να φτάσουν στις εκλογές με τους δικούς τους όρους.
ΑΛΛΩΣΤΕ οι περισσότερες αναθέσεις λόγω πανδημίας ήταν «σικέ», καθώς οι ανάδοχοι είχαν εισηγηθεί τις μπίζνες και είχαν προεπιλεχθεί πριν από την ανακοίνωση του έργου.
Βρισκόμαστε στην πλέον κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον του τόπου.
ΠΗΓΗ: avgi.gr