Ο κ. Σταϊκούρας, έπαιζε τα αμίλητα και ακούνητα στρατιωτάκια στο τελευταίο Eurogroup.
Μετά δήλωσε, ότι έγινε ένας καλός συμβιβασμός.
Υποτίθεται, όπως μας βομβάρδισαν τα ΜΜΕ, ότι οι χώρες θα έπαιρναν έντοκο Δάνειο από τον ΕΣΜ...
(χωρίς υποτίθεται πολλές υποχρεώσεις), για υγειονομικούς σκοπούς, ίσο με το 2% του ΑΕΠ τους, ήτοι 240 δις για όλους και για την Ελλάδα 3,7 δις. Όμως, μόλις έκατσε ο «λευκός» καπνός, αποδεικνύεται ότι και εδώ υπάρχουν όροι και υποχρεώσεις και κανείς από τους «Νότιους», με πρώτους τους Ιταλούς, δεν θέλουν να περάσουν ούτε από έξω από τον Μηχανισμό Στήριξης και όλοι ετοιμάζονται να «βγουν στις αγορές».
Έτσι και η Ελλάδα ανακοίνωσε, ότι θα βγει σε δημοπρασία επταετών ομολόγων. Αρχίζει μια πορεία, στα αναμμένα κάρβουνα των αγορών, γιατί είναι δύσκολο να ειπωθεί κατευθείαν στον Λαό, το αναπόφευκτο, το 5ο Μνημόνιο. Μόνο που για να περάσεις από τα αναμμένα κάρβουνα των αγορών, στην κατάσταση που είναι η Ελλάδα, με την παραγωγική αποδιάρθρωση, το δημόσιο χρέος που απογειώνεται ως F16, με τράπεζες-σκελετούς και το δημοσιονομικό έλλειμμα που θα έχουμε στο τέλος του χρόνου, θα πρέπει να είσαι αναστενάρης και να πιστεύεις στα θαύματα. Επειδή θαύματα δεν γίνονται, οι υποψήφιοι αναστενάρηδες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μάλλον θα καούν. Γιατί κ. Σταϊκούρα, αφού συναινέσατε και «πετύχατε» με την παρουσία σας ως κωφάλαλος στο Eurogroup, δεν παίρνετε το δάνειο που κατακτήσατε;;;
Ήρθε προχθές ο Ντομπρόβσκις, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, με συνέντευξή στην γερμανική Handeplast, ξεκαθάρισε τα πράγματα. Μας λέει ότι ο «καβγάς» στο Eurogroup, ήταν για το «θεαθήναι», «μια που κανείς δεν έχει υποβάλλει αίτηση για δάνειο στον ΕΣΜ και δεν υπάρχουν ενδείξεις, ότι κάποια κυβέρνηση θα το κάνει». «Υπάρχει περίπτωση δημιουργίας ταμείου 1,5 τρις,» μας λέει, «αλλά ούτως ή άλλως μετά την κρίση, τα κράτη μέλη θα έχουν αυξήσει τα χρέη τους». Τα δημοσιονομικά όμως πρέπει να ξαναγίνουν βιώσιμα, είτε μέσω της μείωσης των δαπανών είτε μέσω της αύξησης των εσόδων. Σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης και στασιμότητας, αυτό σημαίνει μνημόνια και άγρια λιτότητα.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την ευκαιρία που της δίνει η παρούσα κρίση, και με τον τρόπο που την διαχειρίζεται, ετοιμάζεται για την υλοποίηση του απόλυτου νεοφιλελευθερισμού, μέσω ενός αυταρχικού κράτους και την πλήρη αποδιάρθρωση, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και βύθιση των ήδη ανύπαρκτων εργατικών μισθών. Πρόκειται για την μόνιμη επιλογή της ελληνικής ολιγαρχίας, για εξανδραποδισμό της εργασίας, ως μόνο τρόπο «προσαρμογής» στο ευρώ. Το τονίζουμε αυτό, γιατί όλη η ελληνική κρίση, που ξεκίνησε από το 2008, δεν είναι τίποτε άλλο, παρά προσαρμογή της ελληνικής (της πιο αδύναμης) οικονομίας στη Ζώνη του Ευρώ. Για αυτό εξ αρχής της κρίσης, το μόνο μοντέλο ήταν η εσωτερική υποτίμηση και η συνεχής μείωση των μισθών σε συνδυασμό με τη διάλυση του αναιμικού κοινωνικού κράτους, ασφαλιστικά, κλπ.
Η Πρόταση ΣΕΒ για δανεικούς και ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, δείχνει προς τα πού οδηγούν τα πράγματα.
Ο Μητσοτάκης βρήκε λοιπόν την ευκαιρία, να εφαρμόσει το όραμά του, ιδέες Μίλτον Φρίντμαν και τον απόλυτο νεοφιλελευθερισμό, μετατροπή των εργαζόμενων σε δούλους. Βέβαια για να μην αδικούμε τόσο πολύ τον Φρίντμαν, ο ίδιος καταλάβαινε, ότι και το νόμισμα κάθε χώρας και η συναλλαγματική του ισοτιμία, πρέπει να ρυθμίζεται από την αγορά, άρα το να κλειδώσεις το νόμισμά σου, στο ευρώ, είναι καταστροφική επιλογή για την Ελλάδα.
Έτσι, ο Μητσοτάκης αποδεικνύεται και ατζαμής νεοφιλελεύθερος, για αυτό είναι και πολύ πιο επικίνδυνος. Μαζί με την παρασιτική οικονομική ολιγαρχία, ετοιμάζουν την ολική επιστροφή της χώρας στον 19ο αιώνα.
Η Τώρα, θα συγκροτηθεί μια Μεγάλη Δημοκρατική Πολιτική Πρωτοβουλία, για την διαγραφή του χρέους και συνεπακόλουθη επιστροφή στη Δραχμή, για την προστασία των δυνάμεων της Εργασίας και της Δημοκρατίας και την παραγωγική ανασυγκρότηση, ή όπως έλεγε ο ποιητής μας ο Μιχάλης Κατσαρός: «Πάρτε μαζί σας νερό. Το μέλλον έχει πολλή ξηρασία»…. γιατί και αυτό ιδιωτικό θα γίνει και πολύ ακριβό……
Από Κ. Γ.
ΠΗΓΗ: iskra.gr