25 Απρ 2020

Τραμπ: Προτείνει ένεση με χλωρίνη και έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία κατά του κοροναϊού


Υπό άλλες συνθήκες, εάν, δηλαδή, δεν επρόκειτο για τον Αμερικανό πρόεδρο, θα ήταν μόνο γελοίο και πιθανότατα θα προκαλούσε και εισαγγελική έρευνα για έκθεση της δημόσιας υγείας σε κίνδυνο. Τώρα όμως είναι μόνο επικίνδυνο, διότι ο Τραμπ... «πρότεινε» ως «θεραπεία» για τον κοροναϊό,


ενέσεις με χλωρίνη και έκθεση των ασθενών σε ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία.

Με τις ΗΠΑ να θρηνούν τα περισσότερα θύματα του Covid-19 παγκοσμίως (μετρούν ήδη 50.000 νεκρούς) και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τις 860 χιλιάδες, ο Τραμπ «εμπνέεται» στις «προτάσεις» του από αποσπασματικές αναφορές, που προφανώς του κάνουν εντύπωση.

Έτσι, τις παραπάνω «ιδέες» τις εμπνεύστηκε, όταν ένας απ’ τους αξιωματούχους, που συμμετέχουν στην task force για την πανδημία, παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας της αμερικανικής κυβέρνησης, που υποδεικνύει, ότι ο κορονοϊός φαίνεται να εξασθενεί πιο γρήγορα, όταν εκτίθεται στον ήλιο και τη ζέστη.

Η έρευνα έδειξε, επίσης, ότι η χλωρίνη θα μπορούσε να σκοτώσει τον ιό στο σάλιο ή στα αναπνευστικά υγρά μέσα σε πέντε λεπτά.

Τα πορίσματα της έρευνας παρουσίασε ο Γουίλιαμ Μπράιαν, αναπληρωτής επικεφαλής της διεύθυνσης Επιστήμης και Τεχνολογίας του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, επισημαίνοντας ότι η μελέτη θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με επιφυλακτικότητα. Κάτι, όμως, που προφανώς δεν απασχολεί τον Τραμπ.

«Άρα, υποθέτοντας, ότι θα χτυπήσουμε το σώμα- είτε με ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία ή απλά με πολύ ισχυρό φως», δήλωσε ο Τραμπ απευθυνόμενος στην καθηγήτρια Ντέμπορα Μπερξ, που συντονίζει την στρατηγική αντιμετώπισης του Λευκού Οίκου για τον κορονοϊό. «Νομίζω πως είπατε, πως δεν έχει εξεταστεί, αλλά θα το εξετάσετε... ακούγεται ενδιαφέρον», συμπλήρωσε.

«Και τότε βλέπω το απολυμαντικό, που τον σκοτώνει σ΄ένα λεπτό. Ένα λεπτό. Και υπάρχει τρόπος που μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο, με ένεση ή σχεδόν έναν καθαρισμό; Θα με ενδιέφερε να το τσεκάρουμε αυτό», είπε. Δείχνοντας το κεφάλι του ο Τραμπ ανέφερε:«Δεν είμαι γιατρός. Είμαι όμως ένας άνθρωπος με καλό ξέρετε τι».

Η καθηγήτρια Ντέμπορα Μπερξ έμεινε στην αρχή σιωπηλή. Έπειτα, ο Τραμπ την ρώτησε, αν έχει ακούσει ποτέ για χρήση της θερμότητας και του φωτός ως θεραπεία στον κορονοϊό και εκείνη απάντησε: «Όχι, ως θεραπεία».

«Θέλω να πω, ο πυρετός είναι καλό πράγμα, όταν έχεις πυρετό, βοηθά το σώμα σου να ανταποκριθεί. Αλλά δεν έχω δει κάτι για τη θερμότητα ή το φως», επισήμανε.

«Νομίζω ότι είναι μια καλή ιδέα, να το ερευνήσετε», της απάντησε Τραμπ.

Οι αντιδράσεις

Φυσικά ξέσπασε σάλος. «Οι ενημερώσεις από τον Τραμπ είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία. Μποϊκοτάζ στην προπαγάνδα. Ακούστε τους ειδικούς. Και σας παρακαλώ μην πιείτε απολυμαντικό», τόνισε μέσω Twitter ο Ρόμπερτ Ράιχ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια.

«Αυτή η ιδέα της ένεσης ή πρόσληψης οποιουδήποτε τύπου καθαριστικού προϊόντος στο σώμα είναι ανεύθυνη και επικίνδυνη. Είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι, που θέλουν να αυτοκτονήσουν», είπε ο πνευμονολόγος καθηγητής Βιν Γκούπτα στο δίκτυο «NBC».