25 Απρ 2020

Η καραντίνα φεύγει, οι ευθύνες έρχονται... με σενάρια εκλογών


Θοδωρής Καραγιαννίδης

Το σκάνδαλο των voucher ήταν για την κυβέρνηση το τελευταίο από μια σειρά σκανδάλων της διακυβέρνησης ΝΔ, ωστόσο αποτελεί και ένα σημείο καμπής. Η κυβέρνηση από το «μένουμε σπίτι» και την καραντίνα, θα πρέπει να προσγειωθεί μετά από ένα...


διάλειμμα δύο μηνών, που ανέκοψε την πολιτική της φθορά και να αντιμετωπίσει την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση που ακολουθεί.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι επίσης το σημείο καμπής, για να επανέλθει στο προσκήνιο και να ανεβάσει αντιπολιτευτικούς τόνους, μετά από ένα οχτάμηνο εσωστρέφειας αλλά και ωρίμανσης, όπως φάνηκε από τη στρατηγική επιλογή της συναίνεσης μέσα στην πανδημία, σε αντίθεση με τη στάση που κρατούσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε προηγούμενες κρίσεις. Το επίπεδο ετοιμότητας άλλωστε έχει ανέβει, όπως σηματοδοτούν οι καθημερινές συσκέψεις του Αλέξη Τσίπρα, που ανεβάζει διαρκώς τους τόνους, τόσο για τα σκάνδαλα εν μέσω πανδημίας, όσο και για τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης.

Δύο δύσκολες αποστολές για Μητσοτάκη

Η κυβέρνηση, έχει να αντιμετωπίσει δύο σοβαρά ζητήματα, με πρώτο τη σταδιακή αποκλιμάκωση των περιορισμών για την υγειονομική κρίση και την επαναφορά στην καθημερινότητα χωρίς να διακινδυνεύσει τη δημόσια υγεία. Μια εξίσωση αρκετά δύσκολη, δεδομένου ότι τα θετικά αποτελέσματα οφείλονται πρωτίστως στην τήρηση των μέτρων περιορισμού από τους πολίτες, ενώ η κυβέρνηση χειρίστηκε επικοινωνιακά την πανδημία και τώρα χρειάζεται επαρκείς επιστημονικές εγγυήσεις και χρόνο για μια ασφαλή επαναφορά. Γνωρίζει, ότι κάθε επιπλέον μέρα, έχει πολύ αρνητική επίπτωση στην οικονομία.

Εκεί βρίσκεται η πιο δύσκολη αποστολή, καθώς μόλις περάσουν οι επικοινωνιακές υπερβολές του «Τσώρτσιλ» και του «Μωυσή», πρέπει να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις. Η οικονομία ήταν ήδη σε αρνητική πορεία πριν τον κοροναϊό και παρά την προσπάθεια της ΝΔ να συγκαλύψει τις ευθύνες της κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το γεγονός ότι ήδη ξοδεύει από το «μαξιλάρι ασφαλείας», δείχνει την αποτυχία του οικονομικού της αφηγήματος πριν την κρίση, αλλά και ότι η χώρα βαδίζει πλέον ανοχύρωτη. 

Υπάρχουν πλέον εκτιμήσεις από αρμόδιους φορείς, ότι επιχειρήσεις, που σήμερα είναι σε αναστολή, δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν ξανά μετά το lockdown ή θα προχωρήσουν σε απολύσεις, η οικονομία θα βιώσει τεράστια ύφεση και το φθινόπωρο (με ή χωρίς νέο κύμα πανδημίας) πρέπει να ληφθούν σοβαρά και επώδυνα μέτρα, με το φάσμα της φτωχοποίησης για μεγάλο μέρος της κοινωνίας, ορατό και πάλι.

Φυσικά, στο μυαλό των επιτελών του Μαξίμου βρίσκονται και οι εκλογές, ώστε να κερδίσουν πολιτικό χρόνο διεκδικώντας μια ισχυρή εντολή. Αυτοί οι σχεδιασμοί έχουν προκαλέσει επικρίσεις και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, καθώς αποτελούν έναν ριψοκίνδυνο καιροσκοπισμό. Επιπλέον, οι ημερομηνίες δεν «βγαίνουν», ακόμη και αν αύριο τελείωνε το lockdown. Σε αυτό το σενάριο οι εκλογές πρέπει να είναι διπλές και μάλιστα, με ένα μεσοδιάστημα ακυβερνησίας μετά την πρώτη κάλπη με απλή αναλογική, καταστροφικής εν μέσω τέτοιας κρίσης.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση, από την κατάσταση που διαμορφώθηκε στην οικονομία και ειδικά στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τους εργαζόμενους που συνθλίβονται, επιβεβαιώνεται όλο και περισσότερο η πρότασή της για ένα πακέτο στήριξης που έπρεπε να έχει άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά, μεγαλύτερο ύψος μέτρων και ταχεία χρονική αντίδραση, ώστε να αποτραπεί η επερχόμενη κρίση. Ένα ισχυρό εμπροσθοβαρές πακέτο, όπως σημειώνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με το άτολμο, καθυστερημένο και περιορισμένο πακέτο της ΝΔ.

Οι κυβερνητικές αποφάσεις, όπως αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό και για τους επερχόμενους χειρισμούς και την έκταση της μεγάλης κοινωνικής κρίσης. Πάνω σε αυτό, πληθαίνουν οι απόψεις στην Κουμουνδούρου, πως αν γίνουν εκλογές, αυτές θα είναι μονές και θα τις κάνει ο Κυριάκος Μητοστάκης για να αποδράσει, θυμίζοντας την αντίστοιχη απόδραση Καραμανλή το 2009 προ της επερχόμενης καταστροφής, που τελικά οδήγησε στην κατάρρευση και τα μνημόνια.

Ουδέτεροι παρατηρητές, θεωρούν, ότι μονές εκλογές με απλή αναλογική, ίσως να είναι στις σκέψεις του Πρωθυπουργού, προκειμένου να επιμεριστούν οι ευθύνες από το χειρισμό μιας μεγάλης κρίσης με «κυβέρνηση σωτηρίας» και να διασώσει το πολιτικό του κεφάλαιο.

Πρόκειται για σενάρια, όπως σημειώνουν πολλοί, που εστιάζουν κυρίως στο κομματικό συμφέρον της ΝΔ. Σχετικά με αυτό πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνουν, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον έμπειρος και πιο υποψιασμένος σε σχέση με το παρελθόν.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr


Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Jenny΄s world