25 Απρ 2020

Σταδιακό κόψιμο των επιδομάτων για τους πληγέντες της πανδημίας


Σε σταδιακό κόψιμο των επιδομάτων προς τους πληγέντες της πανδημίας του κορονοϊού αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να μην καταρρεύσει ο προϋπολογισμός. Το πρώτο βήμα θα γίνει με τον περιορισμό των ειδικών επιδομάτων σε μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις που θα μπουν στην παραγωγική διαδικασία και η οικονομική τους επιβίωση δεν θα εξαρτάται από τα...


εθνικά μέτρα διάσωσης. Τα 800 ευρώ θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μόνο οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που θα υποχρεωθούν να παραμείνουν κλειστές για άλλες 45 ημέρες, όμως στο κόστος αυτή τη φορά θα συμμετάσχουν και οι εργοδότες με μερίδιο 267 ευρώ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε σταδιακό κόψιμο των επιδομάτων, που δίνονται στους πολίτες και τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση της πανδημίας. Το πρώτο βήμα θα γίνει με τον περιορισμό των ειδικών επιδομάτων σε μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις που θα μπουν στην παραγωγική διαδικασία και η οικονομική τους επιβίωση δεν θα εξαρτάται από τα εθνικά μέτρα διάσωσης.

Τα 800 ευρώ θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μόνο οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές για άλλες 45 ημέρες (εστίαση, ξενοδοχεία και μεγάλα καταστήματα λιανικής- πολυκαταστήματα).

Για την περίπτωση αυτή η κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο μερικής κάλυψης του μισθολογικού κόστους, που αντιστοιχεί σε 30 από τις 45 μέρες lockdown, ενώ η υπόλοιπη επιβάρυνση θα περάσει στους εργοδότες. Δηλαδή, από τα 800 ευρώ του ειδικού επιδόματος ο προϋπολογισμός να επιδοτήσει τα 533 ευρώ και τα υπόλοιπα 267 ευρώ οι εργοδότες.

Η κυβέρνηση βρίσκεται στριμωγμένη, λόγω της μεγάλης ύφεσης που αναμένεται να επικρατήσει παγκοσμίως εντός του 2020 λόγω της πανδημίας και στοχεύει να κάνει τις λιγότερες δυνατές δαπάνες, για να μην καταρρεύσει ο προϋπολογισμός και αυξηθούν σε ανησυχητικά επίπεδα τα δημόσια ελλείμματα και το χρέος, κάτι που θα οδηγήσει σε νέα μέτρα λιτότητας.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις κυβερνητικών στελεχών, είναι η εκτίμηση του ΔΝΤ, που υπολογίζει ότι το 2020 η Ελλάδα θα έχει ύφεση της τάξης του 10% του ΑΕΠ, ενώ η διευθύντρια του Ταμείου έχει τονίσει, πως ακόμα και οι μαύρες προβλέψεις μπορεί να αποδειχθούν «αισιόδοξες», καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ακόμα, την πραγματική ζημιά που θα επιφέρει η πανδημία στην παγκόσμια οικονομία.

ΠΗΓΗ: thepressproject.gr