8 Ιουλ 2013

Απολύσεις με πατέντα ΕΡΤ


Του ΑΝΤΩΝΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
Τράπεζες και ΔΕΚΟ ακολουθούν το δρόμο που χαράχτηκε για την ΕΡΤ, ενώ η τρόικα ζητεί πλήρη ελευθερία στις απολύσεις του ιδιωτικού τομέα, με το (σχιζοφρενικό) επιχείρημα ότι αυτό θα διευκολύνει τις προσλήψεις στη συνέχεια...
 

 Μοντέλο ΕΡΤ στις απολύσεις για τις αναδιαρθρώσεις των επιχειρήσεων των τραπεζών και του ιδιωτικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ), χωρίς να απαιτείται το κλείσιμό τους, ζήτησε από την κυβέρνηση η τρόικα. Το συγκεκριμένο σχέδιο απεμπλέκει την κυβέρνηση από τον καθορισμό των απολύσεων, αλλά και από τον «βραχνά» να μπαίνει στην βάσανο ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας να απορρίπτει αιτήματα επιχειρήσεων για ομαδικές απολύσεις.

Ο κ. Τόμσεν ήταν ξεκάθαρος στη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον Γ. Βρούτση. «Πρέπει να απεμπλακείτε από τις απολύσεις και να διευκολύνετε την κινητικότητα στις επιχειρήσεις», του είπε, και ζήτησε την αναμόρφωση του πλαισίου των απολύσεων στο σύνολό του, δηλαδή τις ομαδικές απολύσεις. Στόχος της τρόικας, της κυβέρνησης, αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Κ.Ε.», είναι:

1. Να δημιουργηθεί ευνοϊκό πεδίο, για όσες επιχειρήσεις θέλουν να προχωρήσουν σε «αναδιαρθρώσεις προσωπικού».

2. Να διευκολυνθεί η «κινητικότητα» στην αγορά εργασίας, που αφορά το κομμάτι προσλήψεις-απολύσεις. Το συγκεκριμένο μέτρο θεωρείται, ότι μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στην ανεργία, καθώς οι επιχειρήσεις θα μπορούν «να προσλαμβάνουν εύκολα», εφόσον το ίδιο εύκολα θα μπορούν να απολύουν.

Μοντέλο αναδιαρθρώσεων

Το πεδίο μπορεί, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, να έχει «εφαρμογή ακόμα και στις επιχειρήσεις των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, όπου οι συνθήκες εργασίας είναι αντίστοιχες με αυτές του ιδιωτικού τομέα και οι εργαζόμενοι έχουν σχέση Αορίστου Χρόνου Ιδιωτικού Δικαίου». Φωτογραφίζονται έτσι αναδιαρθρώσεις, που θα γίνουν από το προσεχές φθινόπωρο στις κρατικές εταιρείες αμυντικών συστημάτων (ΕΑΒ, ΕΛΒΟ κ.ά.), στις υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις, αλλά και στις τράπεζες που έχουν προσωπικό προς διαθεσιμότητα, το οποίο προέκυψε από τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις υποκαταστημάτων στις τράπεζες που εξαγοράστηκαν.

Η τρόικα ζήτησε να μελετηθεί το ευρωπαϊκό μοντέλο καθορισμού των απολύσεων και ειδικότερα το social plan (κοινωνικό πλάνο), ώστε οι απολυμένοι να έχουν τη δυνατότητα κάποιων απολαβών. Τόνισαν, ότι μόνο σε Ελλάδα και Ολλανδία οι ομαδικές απολύσεις καθορίζονται από το κράτος, τη στιγμή που σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι απολύσεις αποτελούν αντικείμενο συμφωνίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Στη χώρα μας προ Μνημονίων ίσχυε το πλαφόν του 2% για απολύσεις σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 20-150 εργαζομένους, ποσοστό που σήμερα φθάνει στο 5%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό αφορά επιχειρήσεις μέχρι 100 εργαζομένους - στην Αυστρία και στο Βέλγιο το αντίστοιχο ποσοστό είναι πάνω από 10%, ενώ στα Σκανδιναβικά κράτη είναι ακόμα μεγαλύτερο.

ΠΗΓΗ: enet.gr