10 Ιουλ 2013

Σε καταλήψεις δημαρχείων προχωρά η ΠΟΕ-ΟΤΑ


Την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων αποφάσισε στη χθεσινή συνεδρίασή της η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ - ΟΤΑ αντιδρώντας στην κατάθεση του πολυνομοσχεδίου. 
Έτσι το επόμενο διήμερο (10-11 Ιουλίου) θα πραγματοποιηθούν καταλήψεις δημαρχείων και...
 
 υπηρεσιών, ενώ για αύριο έχει συγκληθεί γενική συνέλευση στις 10 το πρωί, στα γραφεία της Ομοσπονδίας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τη μορφή και την έκταση των κινητοποιήσεων.

Το Σάββατο και την Κυριακή οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα απέχουν από τα καθήκοντά τους, ενώ τη Δευτέρα το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συναυλία στο Σύνταγμα.

Παράλληλα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ πρόκειται να προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματικό το πολυνομοσχέδιο, ενώ το ίδιο καλεί να κάνει η ΚΕΔΕ αλλά και οι υπόλοιπες υπηρεσίες του Δημοσίου, τις οποίες καλεί να συμμαχήσουν όλες μαζί σε ένα κοινό μέτωπο.

Στο μεταξύ, εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) είχαν σήμερα το πρωί νέα συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα της κινητικότητας και των απολύσεων.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση ο κ. Μιχελάκης ανέφερε, ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων και ότι οι επαφές θα συνεχιστούν. «Είναι σημαντικό να προχωρήσει η αξιολόγηση των δομών των Δήμων. Είναι σίγουρο, ότι, σε αυτή τη διαδικασία, θα διαπιστωθεί, ότι σε κάποιες υπηρεσίες υπάρχει υπερστελέχωση και σε κάποιες άλλες λείπει προσωπικό. Εκεί βέβαια θα υπάρξει μετακίνηση προσωπικού, για να καλυφθούν οι ανάγκες» σημείωσε ο ΥΠΕΣ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης, δήλωσε, ότι εκφράστηκε η διαφωνία της Ένωσης στην κατάργηση των αρμοδιοτήτων της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων. Απαντώντας στις αιχμές που άφησε το πρωί ο κ. Μητσοτάκης για τις καθυστερήσεις στους δήμους, υπογράμμισε, ότι τα κριτήρια για την αξιολόγηση έφτασαν στους δήμους στις 4 Μαΐου και σημείωσε, ότι «αν υπήρξε καθυστέρηση δεν μπορεί να επιρρίπτονται ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση».

«Θέλουμε να ρωτήσουμε την κυβέρνηση, τι έχει γίνει με την αξιολόγηση των υπουργείων;», ανέφερε, ενώ επισήμανε, ότι «πρέπει να γίνει ουσιαστική, σοβαρή και αξιοκρατική αξιολόγηση σε όλο το δημόσιο τομέα».

Η ΚΕΔΕ κατέθεσε στη διυπουργική συνάντηση δέσμη εναλλακτικών προτάσεων κινητικότητας, ώστε να διατηρήσουν την εργασία τους οι Σχολικοί Φύλακες και οι Δημοτικοί Αστυνόμοι. Εξήγησε στην κυβερνητική αντιπροσωπεία με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι οποιαδήποτε νέα οριζόντια κινητικότητα στους Δήμους μετά την πρώτη φάση κινητικότητας, θα σημάνει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αδυναμία υλοποίησης βασικών υπηρεσιών.

Επανέλαβε, ότι οι Δήμαρχοι είναι σύμφωνοι με την αξιολόγηση του προσωπικού, αλλά παράλληλα ζήτησε την μεταφορά των αρμοδιοτήτων, που προβλέπει ο Ν.3852/2010, στους Δήμους με το απαραίτητο προσωπικό και τους πόρους, ώστε να ενισχυθεί η αποκέντρωση του κράτους.

Όπως είναι ήδη γνωστό, οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ ζητούν άμεσα ανεξάρτητη επιτροπή αξιολόγησης που θα προχωρήσει σε αντικειμενική, αξιόπιστη και σοβαρή αξιολόγηση των Υπουργείων, των φορέων τους και των Δήμων και αμέσως μετά να γίνει σοβαρός και αξιόπιστος διάλογος για την κινητικότητα των υπαλλήλων.