29 Ιουλ 2011

Περισσότερες υποτροφίες από το Ιδρυμα Ωνάση λόγω κρίσης


Εκπληρώνοντας τους όρους της διαθήκης του Αριστοτέλη Ωνάση, το ομώνυμο Ιδρυμα συνεχίζει με συνέπεια και δυναμισμό την παράδοση ενίσχυσης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ειδικότερα τη χορήγηση υποτροφιών προς για σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό....

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ιδρύματος, για το ακαδημαϊκό έτος 2011/2012 υποβλήθηκαν 1.823 αιτήσεις στο Πρόγραμμα Υποτροφιών προς Ελληνες και 255 στο πρόγραμμα Υποτροφιών προς αλλοδαπούς. Λαμβάνοντας υπ'οψιν και την παρούσα οικονομική συγκυρία, αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Ιδρυμα ενέκρινε περισσότερες υποτροφίες από αυτές που είχε αρχικώς προκηρύξει για το 2011-2012, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού των προγραμμάτων υποτροφιών. Συγκεκριμένα, χορηγούνται συνολικά 216 υποτροφίες, 180 προς Ελληνες και 36 προς αλλοδαπούς.

Ως προς τις υποτροφίες των Ελλήνων, εγκρίθηκαν 108 για σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου στο εξωτερικό, σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους συμπεριλαμβανομένων και υποτροφιών για βελτίωση τεχνικής στις Τέχνες. Επίσης εγκρίθηκαν 55 υποτροφίες για σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου σε ελληνικά ΑΕΙ σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους και 17 υποτροφίες στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος για παιδιά ναυτικών και υπαλλήλων του Ομίλου Ωνάση.

Ως προς τις υποψηφιότητες των αλλοδαπών, εγκρίθηκαν 10 για Ακαδημαϊκούς και Τακτικούς Καθηγητές Πανεπιστημίου, 11 για Καθηγητές Πανεπιστημίου όλων των βαθμίδων, ερευνητές και καλλιτέχνες, 5 για καθηγητές της ελληνικής γλώσσας και 10 για μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες.

Ακαδημαϊκοί κρίνουν τις αιτήσεις

Από το 1978 έως και το 2010, το Ιδρυμα Ωνάση έχει χορηγήσει συνολικά περίπου 4.411 υποτροφίες σε Ελληνες και 683 σε αλλοδαπούς. Οι αιτήσεις για υποτροφίες εξετάζονται και κρίνονται ανά κλάδο από ειδικές συμβουλευτικές επιτροπές που στελεχώνονται από έγκριτους ακαδημαϊκούς. Στις επιτροπές αυτές συμμετέχουν άνω των 100 καθηγητών ΑΕΙ της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Από το 1978 το Ιδρυμα επικουρούμενο από τους ακαδημαϊκούς του συμβούλους χορηγεί υποτροφίες σε Ελληνες πτυχιούχους Ανώτατων και Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο εξωτερικό.

Το 1995 το Ιδρυμα θεσμοθέτησε ετήσιο πρόγραμμα ερευνητικών χορηγιών και εκπαιδευτικών υποτροφιών για έρευνα, σπουδές και καλλιτεχνική δημιουργία στην Ελλάδα το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά σε αλλοδαπούς. Σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού στο εξωτερικό, προσβλέποντας στη δημιουργία και την ενίσχυση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στα μέλη της αλλοδαπής ακαδημαϊκής κοινότητας και στους Ελληνες ομολόγους τους. Το 1998 θεσμοθετήθηκε νέο πρόγραμμα υποτροφιών για Ελληνες για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα.
Η επόμενη Προκήρυξη Υποτροφιών για το ακαδημαϊκό έτος 2012/2013 αναμένεται να ανακοινωθεί στα μέσα Δεκεμβρίου 2011.



το βημα on line