21 Ιουν 2013

Προς δικομματική, ακόμη πιο ασταθή κυβέρνηση


Σε κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας οδηγούν οι δραματικές πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων 10 ημερών, μετά το αιφνιδιαστικό λουκέτο της ΕΡΤ από το Μέγαρο Μαξίμου, που κατέληξε σε ένα μεγαλοπρεπές αυτογκόλ. 
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η ΔΗΜΑΡ θα αποσύρει τους υπουργούς της και πιθανότητα θα επιλέξει...
 
 ψήφο ανοχής ως στάση απέναντι στην κυβέρνηση, που θα στηρίζεται πλέον σε μια οριακή πλειοψηφία 153 εδρών. 
Η ΝΔ έχει 125 έδρες και το ΠΑΣΟΚ 28, με ερωτηματικά όμως για τον αν όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα μείνουν πιστοί μέχρι το τέλος στην στήριξη της κυβέρνησης.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο, να ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης στη Βουλή, ίσως μετά από ανασχηματισμό που αναγκαστικά επισπεύδεται, προκειμένου να προσελκυθούν στη συμπολίτευση κάποιοι από τους ανεξάρτητους βουλευτές. Ως πιθανοί για προσχώρηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούνται οι Κ. Μαρκόπουλος και Θ. Σολδάτος (που προέρχονται από τη ΝΔ), ενώ κάποιοι προσβλέπουν στον Α. Λοβέρδο και τον Χρ. Αηδόνη (που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και έχουν δημιουργήσει νέο κόμμα).

Η καινούργια διαφωνία προέκυψε στην τρίτη κατά σειρά σύσκεψη την πολιτικών αρχηγών αυτήν την εβδομάδα, όταν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανήλθε στην αρχική του θέση, ότι, δηλαδή, "η αναδιοργάνωση, η δημιουργία του νέου φορέα πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ σε κίνηση και με παρόντες όλους τους εργαζομένους", όπως τόνισε ο Φ.Κουβέλης. Στις δηλώσεις του μετά τη διακοπή της σύσκεψης ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ξεκαθάρισε, πως δεν βρέθηκε κοινός πολιτικός τόπος, έκανε λόγο για κυβερνητικές ενέργειες που προσβάλλουν τη νομιμότητα και χαρακτήρισε απαράδεκτο το ότι «παρά την απόφαση του ΣτΕ να ενεργοποιηθούν οι συχνότητες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αυτή η απόφαση δεν εφαρμόστηκε, όπως όφειλε να πράξει η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα το μαύρο, και με ό,τι συμβολίζει αυτό, παραμένει στους τηλεοπτικούς δέκτες».

Νωρίτερα, στη διάρκεια της Πέμπτης, είχαν σημειωθεί σοβαρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ μετά τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Κουβέλη, που άφηναν σαφώς την εντύπωση, ότι είχε αποδεχθεί μια συμβιβαστική λύση πολύ πιο κοντά στις θέσεις του Μεγάρου Μαξίμου. Η τελική στάση του κόμματος απέναντι στην κυβέρνηση θα αποφασιστεί σήμερα Παρασκευή, αλλά το ενδεχόμενο συμμετοχής στην κυβέρνηση απομακρύνεται, μετά τις απαξιωτικές δηλώσεις Σαμαρά (λεπτομέρειες παρακάτω). Πάντως οι συνεχείς παλινδρομήσεις έχουν προκαλέσει αναστάτωση στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ και της κοινοβουλευτικής της ομάδας, καθώς βουλευτές όπως Γ. Ψαρριανός και ο Β. Οικονόμου διαφωνούν με την έξοδο από την κυβέρνηση.

Αντίθετα με τον κ. Κουβέλη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να συμφωνήσει με αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε «βήματα προσέγγισης και κινήσεις επανόρθωσης» του πρωθυπουργού, μετά την «ατυχή», όπως την χαρακτήρισε, απόφαση του Μαξίμου για το λουκέτο. «Δεν μας ικανοποιούν πλήρως. Δεν είναι το 100% αυτού που ζητάμε», εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Αποδέχεται όμως ο πρωθυπουργός την άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης, σοβαρών και ουσιαστικών εκπομπών, όχι εικονικών, την άμεση επαναπρόσληψη περίπου 2000 εργαζομένων, με ειδική μέριμνα και για τα μουσικά σύνολα».

Δεν είναι καθόλου βέβαιο, ότι, τελικώς, θα προσληφθούν 2000 άτομα, όταν μάλιστα το κλείσιμο της ΕΡΤ ικανοποιούσε και το αίτημα της τρόικας για 2.000 απολύσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου. Αυτό που είναι σαφές, είναι ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητάει περισσότερο μερίδιο στην εξουσία, πράγμα που διατύπωσε σχεδόν ευθέως: «Θέλουμε μια κυβέρνηση με εγγυήσεις προγραμματικές, οργανωτικές και προσωπικές που θα πείθει ότι αξιοποιείται ό,τι καλύτερο υπάρχει εντός και εκτός κομμάτων, εντός και εκτός Βουλής».

Εντύπωση μάλιστα προκάλεσε, το ότι ο κ. Σαμαράς, που εγκωμίασε τη «θαρραλέα» στάση του ΠΑΣΟΚ, έδειξε να μην αποζητεί καν τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ. Γιατί μπορεί να τη ζήτησε στα λόγια, αλλά έσπευσε να την ακυρώσει στην επόμενη πρόταση του: «Ελπίζουμε στη στήριξη και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Αν κι έχει ένα δίκιο ο κ. Βενιζέλος όταν λέει, ότι κάποιοι σηκώνουν το σύνολο της ευθύνης και κάποιοι εμφανίζονται μόνο κατά περίσταση». 
Τα λοιπά υπουργεία θα πάνε όλα στο ΠΑΣΟΚ, που θα ζητήσει σοβαρά ανταλλάγματα για  την στήριξη του Μαξίμου σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή.

Αποκλείοντας όμως τη ΔΗΜΑΡ, η δικομματική κυβέρνηση που πάει να δημιουργηθεί θα πάσχει σοβαρά από έλλειμμα σταθερότητας. Στη συνεδρίαση της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ υπήρξε ομοφωνία, δηλαδή οι Κ. Σκανδαλίδης, Γ. Κουτσούκος κ.α που αρχικά εξέφρασαν αντιρρήσεις για τη δικομματική κυβέρνηση, τελικά συντάχθηκαν με τη γραμμή της πλειοψηφίας για αποφυγή με κάθε τρόπο πρόωρων εκλογών.  
Αλλά χωρίς την ΔΗΜΑΡ, η συμμαχία των 2 φθαρμένων κομμάτων του παλιού δικομματισμού, αποτελεί από μόνο της παράγοντα αστάθειας.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι η δεκαήμερη περιπέτεια, που ξεκίνησε με το κλείσιμο της ΕΡΤ, έχει σοβαρά βλάψει την εικόνα της κυβέρνησης και του ίδιου του κ. Σαμαρά στην διεθνή κοινή γνώμη και τους δανειστές, που έσπευσαν για ακόμα μια φορά να την νουθετήσουν κάνοντας, δια στόματος  Όλι Ρεν, «έκκληση για υπευθυνότητα στους πολιτικούς αρχηγούς».

Μοναδικά κερδισμένα από την περιπέτεια που η ίδια η κυβέρνηση ξεκίνησε, είναι τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 
«Η τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση καταρρέει κάτω από το βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων και της  αποτυχίας της πολιτικής της. Ήρθε η ώρα  το αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και την ανατροπή του μνημονίου  να γίνει πραγματικότητα» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ του οποίου ηγετικά στελέχη εκτιμούν, ότι η ΔΗΜΑΡ θα δώσει ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση.