Λίγες ώρες μετά την -κατ' απαίτησιν της Τρόικας- ματαίωση της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank, το γνωστό γερμανικό περιοδικό παρατηρούσε σχετικά, σε άρθρο στην ιστοσελίδα του: «Η απόφαση κατά της συγχώνευσης γεννά υποψίες, ότι, όπως και στην Κύπρο, έτσι και στην...
Ελλάδα, σε περίπτωση ανάγκης, ο τραπεζικός τομέας θα πρέπει να εκκαθαριστεί. Σε αυτήν την περίπτωση θα τεθεί το ερώτημα, εάν θα συμμετάσχουν και πάλι καταθέτες στη διάσωση».
Χαρακτηριστικά, στο γερμανικό δημοσίευμα υπογραμμίζεται: «Οι μεγάλες τράπεζες συνιστούν κίνδυνο. Αυτό έδειξε με τρόπο δραματικό η επιχείρηση διάσωσης της Κύπρου. Η ελληνική κυβέρνηση ανέστειλε τη διαδικασία συγχώνευσης έπειτα, προφανώς, από βέτο της Τρόικας, η οποία μάλλον αντέδρασε έτσι μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο».
«Η σχεδιαζόμενη συγχώνευση θα δημιουργούσε μια μεγάλη τράπεζα με καταθέσεις γύρω στα 170 δισ. ευρώ, όσο οι ετήσιες οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας. Αυτό - μετά την κυπριακή εμπειρία - ενδέχεται να ήταν ένα πολύ λεπτό σημείο για την ελληνική κυβέρνηση» παρατηρεί το Spiegel.
Και προσθέτει: «Η απόφαση κατά της συγχώνευσης γεννά υποψίες, ότι, όπως και στην Κύπρο, έτσι και στην Ελλάδα, σε περίπτωση ανάγκης, ο τραπεζικός τομέας θα πρέπει να εκκαθαριστεί. Σε αυτήν την περίπτωση θα τεθεί το ερώτημα, εάν θα συμμετάσχουν και πάλι καταθέτες στη διάσωση. Ανησυχία έχει ήδη καταλάβει την ελληνική κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών Στουρνάρας τονίζει πως οι αποταμιεύσεις είναι απολύτως εξασφαλισμένες».
Πράγματι, αξίζει να σημειωθεί, ότι, με το που άρχισε η διακίνηση τέτοιων σεναρίων για την Ελλάδα, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, διαβεβαίωσαν ότι οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες.