Αντιμέτωπη με νέους κλυδωνισμούς αναμένεται να βρεθεί το επόμενο χρονικό διάστημα η τρικομματική κυβέρνηση σχετικά με το μείζον ζήτημα των αποχωρήσεων υπαλλήλων από τον δημόσιο τομέα. Την ώρα που η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπολογίζει πως οι αποχωρήσεις- με δεδομένη την πίεση....
της τρόικας, θα φτάσουν τις 25.000 μέχρι το τέλος του 2013, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης υποστήριξε πως δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο.
«Αποκλείω απολύσεις στο Δημόσιο», ξεκαθάρισε ο κ. Κουβέλης, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», βάζοντας ουσιαστικά «μπλόκο» στα σχέδια του Μαξίμου και προκαλώντας νέο «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση.
Αυτό που προκύπτει, ωστόσο, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι πως η κυβέρνηση προωθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Το θέμα θα τεθεί το Σάββατο σε συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.
Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τον αρμόδιο υπουργό το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για τη διαθεσιμότητα 25.000 υπαλλήλων, των αλλαγών στα οργανογράμματα των δημοσίων οργανισμών και την αξιολόγηση των ικανοτήτων του προσωπικού.
Ταυτόχρονα, από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις δημοτικές επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 15.000 υπάλληλοι από το σύνολο των 25.000 που θα προκύψουν μέχρι το τέλος του έτος.
Η επόμενη φάση θα αρχίσει τον Μάρτιο και θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση των δομών δημοσίων φορέων, όπου αναμένεται να καταγράψουν περικοπές σε δομές της τάξης του 40%.
Έτσι, είναι αναπότρεπτο να μην βρεθούν στο δρόμο χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, έστω και μέσω της διαθεσιμότητας που προβλέπει τη χορήγηση ενός συγκεκριμένου ποσοστού του μισθού για ένα χρόνο.
Ως εκ τούτου και με δεδομένες τις πιέσεις που ασκούν οι δανειστές προς την πλευρά των απολύσεων στο Δημόσιο, νέα φουρτούνα διαφαίνεται στον ορίζοντα για τον κυβερνητικό συνασπισμό