27 Αυγ 2012

Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης-δημάρχων


Σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση οδηγούνται οι δήμαρχοι του λεκανοπεδίου οι οποίοι αποφάσισαν να κατεβάσουν τα ρολά των δημαρχείων τη προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη και να αποκλείσουν με απορριμματοφόρα...
το υπουργείο Εσωτερικών, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Την ίδια ημέρα έχει προγραμματιστεί συνάντηση, στις 12 το μεσημέρι, του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας.
Η συνάντηση γίνεται μετά από αίτημα της ΚΕΔΕ προκειμένου να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και τον κίνδυνο κατάρρευσής τους εξαιτίας των συνεχών περικοπών οι οποίες τους έχουν οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο.

Την Πέμπτη, εξάλλου, ξεκινά στην Αθήνα το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ με αποκλειστικό θέμα την οικονομική κατάσταση των δήμων. Ηδη, πάντως, πολλοί δήμαρχοι, όπως κατέδειξαν οι συνελεύσεις των περιφερειακών ενώσεων, έχουν εκφράσει την άποψη ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα κινητοποιήσεις με κλείσιμο κυρίως των δημαρχείων και την αναστολή όλων των λειτουργιών τους που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Οι δήμαρχοι έχουν διαμηνύσει ήδη στην κυβέρνηση ότι ο κίνδυνος της οικονομικής κατάρρευσης των δήμων είναι υπαρκτός, κάτι που θα συμπαρασύρει και τις κοινωνικές δομές, όπως είναι τα προγράμματα για τη «Βοήθεια στο Σπίτι», οι Παιδικοί Σταθμοί κτλ. Ετσι, προκειμένου να περισωθεί ό,τι είναι δυνατόν, αναμένεται να ζητήσουν από τον κ. Σαμαρά την καταβολή των οφειλομένων παρελθόντων ετών (23,85 εκτατ. ευρώ), τα κονδύλια της Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης (299 εκατ. ευρώ) έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών και τα χρήματα τα οποία από λάθος δεν είχαν εγγραφεί στον τακτικό προϋπολογισμό (300 εκτ. ευρώ).

Γι΄ αυτά τα θέματα η διοίκηση της ΚΕΔΕ έχει ήδη ενημερώσει τόσο τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Συλιανίδη όσο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν δώσει σαφείς απαντήσεις για την άρση του οικονομικού αδιεξόδου. Είναι γεγονός πάντως ότι πολλοί δήμοι αδυνατούν πλέον να καταβάλουν τη μισθοδοσία των υπαλλήλων ή ακόμη και να συγκεντρώσουν τα σκουπίδια καθώς δεν έχουν καύσιμα για να κινήσουν τα απορριμματοφόρα.

Στην περίπτωση που παραμείνει το αδιέξοδο μετά τη συνάντηση της Τετάρτης μεταξύ του Πρωθυπουργού και της διοίκησης της ΚΕΔΕ, είναι βέβαιο ότι θα επέλθει μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης-δημάρχων με αρνητικές συνέπειες τόσο για την εξυπηρέτηση των πολιτών όσο και για τη συνοχή της κυβέρνησης