4 Ιουλ 2012

Υποψίες ότι δηλητηρίασαν τον Αραφατ με πολώνιο


Με ραδιενεργό πολώνιο είχε δηλητηριαστεί ο Γιάσερ Αραφάτ, ο ιστορικός ηγέτης των Παλαιστινίων, που πέθανε το 2004, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται σε σχετικό ντοκιμαντέρ του καναλιού Αλ Τζαζίρα.
Υψηλές ποσότητες πολωνίου...

εντοπίστηκαν από τους ερευνητές του Ινστιτούτου Ραδιοφυσικής στη Λοζάνη, σε δείγματα από τα ρούχα του, την οδοντόβουρτσά του ακόμα και στο κουφίγια (keffiyeh) - το παραδοσιακό μαντίλι των Παλαιστινίων και σήμα κατατεθέν του Αραφάτ.

Τα αντικείμενα αυτά είχαν δοθεί στη χήρα του, Σούχα, από το στρατιωτικό νοσοκομείο του Περσί, στα νότια του Παρισιού, όπου και πέθανε στις 11 Νοεμβρίου του 2004.

Στο ντοκιμαντέρ του Αλ Τζαζίρα, που βασίστηκε σε έρευνα εννέα μηνών, επισημαίνεται ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης ήταν καλά στην υγεία του, μέχρι που αρρώστησε ξαφνικά τον Οκτώβριο του 2004. 

Ο θάνατός του παρέμεινε ένα αίνιγμα, αφού οι περίπου 50 γιατροί που τον εξέτασαν, δεν κατάφεραν να προσδιορίσουν την ακριβή αιτία της επιδείνωσης της υγείας του. 
Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούσαν το Ισραήλ, ότι τον δηλητηρίασε με τον ιό HIV.

Για να επιβεβαιωθεί, πάντως, ότι ο θάνατος του Αραφάτ προκλήθηκε από δηλητηρίαση με πολώνιο, θα πρέπει να γίνει εκταφή της σορού του, διευκρίνισε ο Φρανσουά Μποσίντ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ραδιοφυσικής.

Με πολώνιο είχε δηλητηριαστεί και ο Ρώσος πρώην κατάσκοπος Αλεξάντερ Λιτβινένκο, που πέθανε στο Λονδίνο το 2006.


ΕΘΝΟΣ