4 Ιουλ 2012

Καταργούν επιτροπές που είχαν καταργηθεί το 2010!


Εν όψει και της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε την Τρίτη, ότι θα καταργηθούν όλες οι αμοιβόμενες επιτροπές και ειδικές γραμματείες των υπουργείων, υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον...
τρόπο «εξοικονομείται σημαντικό ποσό υπέρ των φορολογουμένων και μπαίνει τάξη στον κρατικό μηχανισμό». 

Δημοσιεύματα του σημερινού Τύπου, ωστόσο, αποκαλύπτουν, πως οι περισσότερες αμοιβόμενες επιτροπές έχουν ήδη καταργηθεί με απόφαση του 2010!
    
Κύκλοι των προηγούμενων ηγεσιών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπως αναφέρουν «Τα Νέα», υποστήριζαν, πως στη συντριπτική τους πλειονότητα οι αμειβόμενες επιτροπές έχουν καταργηθεί ήδη. Ενδεικτικό είναι, πως ακόμη και σε μεγάλες θεσμικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα ο «Καλλικράτης», σε καμία από τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές που δημιουργήθηκαν, δεν προβλέφθηκε αποζημίωση.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, που είχε ανακοινωθεί το 2011 και στο οποίο αναφερόταν χαρακτηριστικά πως «ήδη, από το 2010 έχει υπάρξει σημαντική συγκράτηση του μισθολογικού κόστους μέσω της μείωσης ενός μεγάλου αριθμού επιδομάτων, ριζικής μείωσης στις αμειβόμενες επιτροπές, μείωση του υπερωριακού κόστους».

Και το «Έθνος» αναφέρει, πως οι αμειβόμενες επιτροπές που λειτουργούν στα υπουργεία είναι ελάχιστες, αφού είχαν καταργηθεί με απόφαση του πρώην υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση από το 2010. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις, όπου οι υπουργοί είχαν συστήσει στο παρελθόν επιτροπές στις οποίες συμμετείχαν ιδιώτες εμπειρογνώμονες επ' αμοιβή.
Η εξοικονόμηση από την κατάργηση των ειδικών γραμματειών και των αμειβόμενων επιτροπών δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 1-2 εκατ. ευρώ, στο βαθμό που αρκετοί συνεργάτες των ειδικών γραμματέων είναι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι και όχι εξωτερικοί συνεργάτες, συμπληρώνει η εφημερίδα.

Την ίδια ώρα, η iefimerida.gr υπενθυμίζει ανακοίνωση, που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ στις 3 Μαρτίου του 2010. Η κατάργηση των επιτροπών ήταν ένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονταν σε ένα μακρύ κατάλογο αποφάσεων με τίτλο «Οι αποφάσεις μας για τη διάσωση της πατρίδας και την αποφυγή καταστροφής».
Ειδικότερα, στο κείμενο που εκδόθηκε αναφερόταν μεταξύ άλλων και το εξής: Κατάργηση αμειβόμενων επιτροπών στο Δημόσιο: Καταργούνται οι αμειβόμενες επιτροπές στο δημόσιο, οι οποίες υποχρεούνται να λειτουργούν εντός κανονικού ωραρίου.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr