7 Σεπ 2011

Έσωσε το βαθμό η Εθνική και κυνηγά την Κροατία


Με την ισοπαλία (1-1) που έφερε η Εθνική στη Λετονία, έπεσε στη δεύτερη θέση του 5ου προκριματικού ομίλου και κυνηγά πλέον την Κροατία, η οποία επιβλήθηκε με 3-1 του Ισραήλ στο Ζάγκρεμπ.
Ο “τελικός πρόκρισης” για το Euro 2012 ανάμεσα σε Ελλάδα και Κροατία θα... διεξαχθεί στις 7 Οκτωβρίου στο γήπεδο “Καραϊσκάκη”.

Η Εθνική βρέθηκε απρόσμενα πίσω στο σκορ στο 19' με γκολ του Κάουνια, πίεσε ασφυκτικά αλλά ανορθόδοξα στο δεύτερο ημίχρονο και τελικώς έσωσε το βαθμό, με το γκολ του Κυριάκου Παπαδόπουλου στο 83'.
Στη Ρίγα, ο Φερνάντο Σάντος έμεινε αήττητος για 14ο σερί ματς, αλλά θα πρέπει να βελτιώσει πολλά στο παιχνίδι της Εθνικής, για να μπορέσει να πάρει το εισιτήριο πρόκρισης.

Ο Φερνάντο Σάντος είχε να αντιμετωπίσει πολλές απουσίες και παρέταξε την ενδεκάδα με δύο εκπλήξεις, τον Βύντρα ως δεξί μπακ και τον Φετφατζίδη μπροστά του ως χαφ-εξτρέμ. Άλλωστε δεν μπορούσε να υπολογίζει στους Νίνη, Καφέ, Σπυρόπουλο, Φωτάκη, Κατσουράνη, Αθανασιάδη, Χριστοδουλόπουλο, Τοροσίδη και τον Αβραάμ Παπαδόπουλο, που ένιωσε ενοχλήσεις και “κόπηκε” από τη 18άδα.

Με μηδενική κίνηση, ανορθόδοξη ανάπτυξη και παιχνίδι από τα πλάγια με σέντρες, ενώ στην περιοχή ήταν μόνο ο βραχύσωμος Σαλπιγγίδης, ήταν σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να απειλήσει. Όταν μάλιστα βρέθηκε πίσω στο σκορ, τότε τα πράγματα έγιναν δύσκολα, αφού αυτή η ομάδα έχει δείξει ότι δεν ξέρει να ανατρέπει αρνητικά σκορ.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Εθνική δεν απειλήθηκε, η μπάλα παιζόταν συνεχώς στο μισό γήπεδο, όμως και πάλι δεν έδειχνε ικανή να σκοράρει. Ήταν φανερό ότι αν γίνει κάτι τέτοιο θα συμβεί από στημένη φάση. Όπερ και εγένετο, με το κοντινό σουτ του Παπαδόπουλου. Ο 19χρονος στόπερ της Σάλκε πέτυχε το δεύτερο γκολ του σε πέντε εμφανίσεις με το εθνόσημο και έδειξε ότι ακόμα και όταν είναι καλά οι Αβραάμ Παπαδόπουλος και Παπασταθόπουλος, είναι βασικός υποψήφιος για συμμετοχή στην αρχική ενδεκάδα.

Πλέον, ο αγώνας με την Κροατία στις 7 Οκτωβρίου στο “Καραϊσκάκη” αποκτά ακόμα περισσότερο χαρακτήρα “τελικού”. Αν η Εθνική κερδίσει, τότε θα έχει ισχυρό προβάδισμα για την απευθείας πρόκριση, αφού στην τελευταία αγωνιστική όλα θα εξαρτώνται από αυτήν, στον αγώνα κόντρα στην αδιάφορη Γεωργία.
Ταυτόχρονα, πλέον, είναι εξασφαλισμένη τουλάχιστον η συμμετοχή στα μπαράζ, ενώ δεν αποκλείεται ακόμα και με κατάληψη της δεύτερης θέσης (ισοπαλία με Κροατία και νίκη με Γεωργία) να πάρει η Εθνική την απευθείας πρόκριση ως καλύτερη δεύτερη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φερνάντο Σάντος παραμένει αήττητος στον πάγκο της Εθνικής. Σε 14 ματς στον πάγκο της Εθνικής μετρά 8 νικες και 5 ισοπαλιες.

ΛΕΤΟΝΙΑ (Αλεκσάντρς Στάρκοφς): Βάνινς, Μιχάντιουκς, Κλιάβα, Κριάουκλις, Ιβάνοφς, Φέρτοφς, Λάιζανς, Βισνιάκοφς (82' Ζιγκάγεφς), Λουκιάνοφς, Κάουνια, Βερπακόφσκις (67' Ρούντνιεφς)

ΕΛΛΑΔΑ (Φερνάντο Σάντος):
Σηφάκης, Βύντρα (71' Μανιάτης), Ζαραδούκας, Παπασταθόπουλος, Αβρ.Παπαδόπουλος, Μάκος (81' Γεωργιάδης), Καραγκούνης, Φετφατζίδης (46' Τζιόλης), Σαμαράς, Λυμπερόπουλος, Σαλπιγγίδης.

ΠΗΓΗ: enet.gr