7 Σεπ 2011
Ομιλία του Κώστα Κόλλια για το νέο θεσμικό πλαίσιο που αφορά τους αγροτικούς συνεταιρισμούς
Ομιλία στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, στα πλαίσια συζήτησης του νομοσχεδίου για το νέο θεσμικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Στην ομιλία του ο κ. Κόλλιας μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στη χώρα μας...
φωτο -EUROKINISSI-ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ
το συνεταιριστικό κίνημα παρουσιάζει εικόνα διάλυσης. Αυτή η εικόνα πρέπει να αλλάξει και προς αυτό το σκοπό η Νέα Δημοκρατία έχει θέσει τρεις βασικές προϋποθέσεις: την εξυγίανση των αδρανών και χρεωμένων συνεταιρισμών, την κλαδικότητα σε όλα τα επίπεδα και την αναδιοργάνωση των συνεταιριστικών οργανώσεων σε επιχειρηματική βάση, με οικονομικά κριτήρια και στόχους. Δυστυχώς, αυτό το νομοσχέδιο δεν υπηρετεί κανέναν από αυτούς τους στόχους. Αντίθετα, όλα τα σοβαρά ζητήματα αντιμετωπίζονται αποσπασματικά, με προχειρότητα και ατολμία.
Σε ό,τι αφορά την ανάγκη εκκαθάρισης, για την οποία όλοι συμφωνούμε, οι διαδικασίες που προωθούνται δεν την διασφαλίζουν, διότι όχι μόνο δεν εγγυώνται την εξυγίανση, αλλά αντίθετα δεν προστατεύουν ούτε τους υγιείς συνεταιρισμούς. Το θέμα των υποχρεωτικών συγχωνεύσεων και μετατροπών των Ενώσεων σε Συνεταιρισμούς έχει πιο σοβαρές επιπλοκές. Κατ’ αρχήν ένας υγιής συνεταιρισμός δεν έχει κανένα λόγο να συγχωνευθεί με έναν ανενεργό και, ενδεχομένως, χρεοκοπημένο, μειώνοντας έτσι την αξία της συνεταιριστικής μερίδας των μελών του. Το χειρότερο όμως είναι η αναγκαστική μετατροπή των Ενώσεων σε πρωτοβάθμιες οργανώσεις, διότι υπονομεύει την οικονομική βιωσιμότητα τόσο των υγιών Ενώσεων, όσο και των νέων συνεταιρισμών που θα προκύψουν.
Σε αυτούς τους συνεταιρισμούς, θα μεταβιβάζεται όχι μόνο η περιουσία των συνεταιρισμών ή των ενώσεων, αλλά και τα οικονομικά βάρη και οι υποχρεώσεις ενός εκάστου. Επιπλέον, φυσικά πρόσωπα ή συνεταιρισμοί, μέλη πρώην ΕΑΣ που δεν θα θελήσουν να συμμετάσχουν στο νέο σχήμα μπορούν να πάρουν πίσω τη μερίδα τους και να φύγουν. Έτσι, αν για παράδειγμα σε μία υγιή Ένωση υπάρχουν τρεις υγιείς και μεγάλοι συνεταιρισμοί που αντιπροσωπεύουν το 60% των φυσικών μελών και το 60% της περιουσίας της Ένωσης, αυτοί θα αποχωρήσουν. Διότι δεν έχουν λόγο ούτε να συγχωνευθούν με άλλους ζημιογόνους συνεταιρισμούς ούτε να ενταχθούν αυτούσιοι, ανταλλάσσοντας την περιουσία τους με μία μόνο ψήφο. Φεύγοντας λοιπόν θα πάρουν μαζί τους όλο το υγιές κομμάτι της Ένωσης. Θα πάρουν την συντριπτική πλειοψηφία των μελών, θα πάρουν την περιουσία τους και στη συνέχεια θα διεκδικήσουν και το μερίδιό τους από την περιουσία της Ένωσης. Επομένως ο νέος συνεταιρισμός που θα προκύψει, με ποια μέλη και με ποιο κεφάλαιο θα λειτουργήσει; Με το 40% των μελών που θα απομείνουν και που θα προέρχονται από ανενεργούς ή χρεοκοπημένους συνεταιρισμούς; Ή με τα χρέη και τις οφειλές που αυτοί οι συνεταιρισμοί φέρνουν μαζί τους; Αυτήν λοιπόν την πρώην υγιή Ένωση το νομοσχέδιο τη διαλύει.
Η οικονομική εξυγίανση είναι προϋπόθεση για έναν βιώσιμο συνεταιριστικό χώρο. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει με πειθαναγκασμό και εκβιασμούς. Το Υπουργείο ακροβατεί στα όρια του συντάγματος, αφού υποχρεώνει γενικές συνελεύσεις να πάρουν αποφάσεις με το πιστόλι της διάλυσης στον κρόταφο. Νομοθετεί μία διαδικασία που καίει τα χλωρά μαζί με τα ξερά, που διαλύει υγιείς ενώσεις και αφήνει τον συνεταιριστικό χώρο πάλι χίλια κομμάτια. Αυτά τα δύο σημεία, είναι για τη Νέα Δημοκρατία κόκκινες γραμμές. Δεν θέλουμε άλλους πειραματισμούς με το συνεταιριστικό κίνημα. Η Νέα Δημοκρατία, έπειτα από εξαντλητικό διάλογο, έχει διαμορφώσει συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις, τις οποίες σύντομα θα τις καταθέσουμε και επίσημα, ως πρόταση νόμου. Μία πρόταση μακριά από κομματικές σκοπιμότητες, που θα υπηρετεί τον Έλληνα αγρότη και την ελληνική οικονομία.»