7 Σεπ 2011

Αποφάσεις - «φωτιά» στο Υπουργικό Συμβούλιο


Την άμεση προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, την άμεση κατάργηση φορέων του Δημοσίου, τη διεύρυνση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας και την εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου με κατάργηση της προσωπικής διαφοράς σε όλο τον δημόσιο τομέα αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως...
ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Για το ενιαίο μισθολόγιο προβλέπεται ενιαίος μισθός για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους με τα ίδια προσόντα και τα ίδια χρόνια εργασίας. Επίσης, καταργείται η προσωπική διαφορά, η οποία σε ένα βαθμό αντικαθίσταται, όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός, από το πριμ παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας για οποιαδήποτε θέση ευθύνης και όχι μόνο για διευθυντές.

Για τον στενό δημόσιο τομέα (υπουργεία, δικαστικοί, εκπαιδευτικοί, σώματα ασφαλείας) σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προωθείται ο θεσμός του «κρατικού υπαλλήλου».

Κλείνουν όλα τα κενά στα «κλειστά» επαγγέλματα, επιταχύνεται η λίστα των ΒΑΕ, ενώ προωθείται αναμόρφωση της ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης με στόχο την αύξησή τους.

Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ακόμη ότι οι αποφάσεις αυτές του Υπουργικού είναι «οριστικές» και τελεσίδικες.

Η κυβέρνηση αποφάσισε, να εξαιρούνται από τη δυνατότητα υπαγωγής στην εργασιακή εφεδρεία μόνο οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι του στενού δημόσιου τομέα, δηλαδή διευρύνεται άμεσα η εφαρμογή του στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί με τη θεσμική εγγύηση του ΑΣΕΠ σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των υπαλλήλων που θα βγουν στην εφεδρεία αλλά και στην κατάρτιση του πίνακα με το πλεονάζον προσωπικό.

Σε περίπτωση κατά την οποία ο δημόσιος υπάλληλος, που τίθεται σε εργασιακή εφεδρεία, δεν αποδεχθεί θέση εργασίας που πιθανώς του προταθεί, τότε θα απολύεται.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι οι συνενώσεις, συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών και φορέων θα γίνουν άμεσα και όχι στο διάστημα των εννέα μηνών που προβλεπόταν αρχικώς. Μάλιστα, θα γίνει ταυτόχρονα από όλα τα υπουργεία, τα οποία θα προχωρήσουν άμεσα στην έκδοση των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που απαιτούνται.

Πρώτοι στη λίστα ΕΡΤ και Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου (ΚΕΔ), Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (ΟΔΔΥ), Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), ΕΟΜΜΕΧ, Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ), κ.λπ.

Τα εμπλεκόμενα υπουργεία, όπως το Δικαιοσύνης (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι), το Μεταφορών (ταξί, ιδιοκτήτες φορτηγών) και το Υγείας (φαρμακοποιοί) θα προωθήσουν άμεσα τις σχετικές ενέργειες. Για όποια επαγγέλματα υπάρχουν μακρινές προθεσμίες, αυτές θα επισπευσθούν, δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Για τις αποκρατικοποιήσεις είπε ότι προχωρά μέσα στο 2011 η επέκταση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων με στόχο την εξασφάλιση 5 δισ. ευρώ μέσα στο 2011 και συνολικά 28 δισ. έως το τέλος του 2014.

Το πρώτο «κύμα» ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνει την επέκταση της σύμβασης του ΟΠΑΠ και τις νέες άδειες για τα «φρουτάκια», την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος», την εκχώρηση συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας, τη μεταβίβαση των συμμετοχών του Δημοσίου σε ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ και άλλες εταιρείες.

Για τον σκοπό αυτό την Τετάρτη η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων θα εγκρίνει τη μεταβίβαση στο ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου των συμμετοχών του δημοσίου στις προαναφερθείσες εταιρείες.

Ιδιωτικός τομέας


Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Βενιζέλος μίλησε για άμεσες αλλαγές στην αγορά εργασίας με προώθηση από το αρμόδιο υπουργείο των απαραίτητων ρυθμίσεων για άμεση αξιοποίηση από τις επιχειρήσεις της ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης.

Ακόμη, προανήγγειλε την επιτάχυνση των διαδικασιών για την δημοσιοποίηση της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Επιπλέον, εξήγγειλε την ενεργοποίηση του Ενιαίου Φορέα Φόρων και Εισφορών για τις επιχειρήσεις, αφού, όπως είπε,  για λόγους ισότητας και δικαιοσύνης άλλη μεταχείριση δικαιούνται οι επιχειρήσεις εντάσεως κεφαλαίου και άλλη οι εντάσεως εργασίας.

Αναφερόμενος στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο είπε ότι θα παρουσιαστεί προσχέδιό του σε τρεις εβδομάδες. Πρόσθεσε ότι κινείται στο πλαίσιο που έχει εξαγγελθεί, επαναλαμβάνοντας ότι θα υπάρξει επανεξέταση των συντελεστών ΦΠΑ υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα καταρτισθεί αποτελεσματικός μηχανισμός είσπραξης και απόδοσης ΦΠΑ και θα αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή.

Καταλήγοντας ο υπουργός έστειλε αυστηρό μήνυμα σε όλους τους δημόσιους φορείς λέγοντας ότι αν δεν εκπληρώνουν την υποχρέωση για τη δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων τους στο μητρώο ανάληψης υποχρεώσεων του Γενικού Λογιστηρίου, θα χάνουν αυτόματα την επιδότησή τους και δεν θα μπορούν να καλύπτουν τις μισθοδοσίες τους.

Αναλυτικά οι οριστικές αποφάσεις

1. Προχωρά μέσα στο 2011 το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με στόχο την εξασφάλιση 5 δισ. ευρώ μέσα στο 2011 και συνολικά 28 δισ. έως το τέλος του 2014. Το πρώτο «κύμα» ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνει τις άδειες του ΟΠΑΠ, τη σύμβαση παραχώρησης του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», την εκχώρηση συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας, τη μεταβίβασης των συμμετοχών του Δημοσίου σε ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ και άλλες εταιρείες και άλλων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου.

2. Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Θα γίνει αμέσως ταυτόχρονα για όλους τους φορείς από όλα τα υπουργεία. Θα προχωρήσουν καταργήσεις, συνενώσεις και συρρικνώσεις φορέων (π.χ. ΕΡΤ, ΚΕΔ, ΟΔΔΥ, ΙΓΜΕ κτλ.)

3. Εργασιακή εφεδρεία. Θα εφαρμοστεί η εργασιακή εφεδρεία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με τη θεσμική εγγύηση του ΑΣΕΠ, που είναι αρμόδιο να προσλάβει εταιρείες αξιολόγησης του προσωπικού. Θα υπάρξει κατάλογος με το πλεονάζον προσωπικό. Θα υπάρξουν δυνατότητες επανεκπαίδευσης, μετάταξης και διευκόλυνσης σε όσους βρίσκονται κοντά στα όρια συνταξιοδότησης. Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε επίσης ότι στο στενό δημόσιο τομέα όλοι οι Δημόσιοι υπάλληλοι γίνονται κρατικοί και δεν θα ανήκουν σε συγκεκριμένα υπουργεία. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει σύμφωνα με τον ίδιο η μεγάλη αναδιάταξη του προσωπικού.

4. Αλλαγές στην αγορά εργασίας. Προχωράει ο ενιαίος φορέα φόρων και εισφορών. Θα κλείσουν όλα τα κενά που έχουν απομείνει με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων καθώς όλα θα ανοίξουν τώρα και οι προθεσμίες που εκτείνονται σε βάθος χρόνου έως το 2013 έρχονται μπροστά.

5. Νέο εθνικό φορολογικό σύστημα. Προχωράει ο διάλογος για το νέο φορολογικό σύστημα προκειμένου να καταρτιστεί το προσχέδιο του νομοσχεδίου πάνω στο οποίο θα βασιστεί η δημόσια διαβούλευση που θα ακολουθήσει μέχρι να οριστικοποιηθούν όλες οι αποφάσεις.
Σε τρεις εβδομάδες αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το προσχέδιο του νομοσχεδίου. Για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε, ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία ώστε να μην υπάρξει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους.

6. Νέο μισθολόγιο. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, χρόνιες αδικίες και ανισότητες φθάνουν στο τέλος τους. Είναι πραγματικά δίκαιο και θα βασίζεται στην αξιοκρατία. Καταργείται η εξαγγελθείσα «προσωπική διαφορά» και στη θέση της μπαίνει το πριμ παραγωγικότητας που θα συμφωνείται ξεχωριστά για κάθε υπάλληλο και θα λαμβάνεται ανάλογα τα αποτελέσματα της εργασίας του. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών θα αποτελέσει κίνητρο στο δημόσιο υπάλληλο να αποδίδει.

7. Η δημοσιονομική διοίκηση, είπε, έχει τεράστια σημασία. Όποιος φορέας δεν δηλώνει τις δαπάνες του στο ΓΛΚ, θα παύει να επιχορηγείται από το κράτος. Εχουν συγκρατηθεί όλες οι λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου. Το πρόβλημα είναι στην ύφεση και τα έσοδα.

 Η χαρτογράφηση του στενού δημόσιου τομέα

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία:

Δεν μπορούν να μπουν σε εφεδρεία οι:

Μόνιμοι υπάλληλοι. Στο σύνολό του το τακτικό προσωπικό υπουργείων (μαζί με δικαστικούς, εκπαιδευτικούς, σώματα ασφαλείας είναι 625.738 ήτοι 82% επί του συνόλου


Μπορούν να μπουν σε εργασιακή εφεδρεία οι:

* Ιδιωτικού δικαίου (αορίστου χρόνου) 53.833  (7%)


Μπορούν να απολυθούν χωρίς να ενταχθούν σε εργασιακή εφεδρεία οι:
  
* Ιδιωτικού δικαίου (ορισμένου χρόνου) 44.811  6%

*  Συμβασιούχοι έργου:  14.345   2%


Επίσης υπάρχουν και:
οι ωρομίσθιοι - ημερομίσθιοι  (4.614), οι μετακλητοί (1.175) και 1.003 με έμμισθη εντολή.

ΠΗΓΗ: tanea.gr