9 Σεπ 2011

Νίκησε τη Σλοβενία, αγκάλιασε την πρόκριση στους «8»


Αγκαλιά με την κατάκτηση του πρώτου στόχου, της πρόκρισης στην προημιτελική φάση του Ευρωμπάσκετ, βρίσκεται η Εθνική, μετά το 69-60 επί της Σλοβενίας στην πρεμιέρα της β' φάσης της διοργάνωσης.
Ακόμα και στους 15 πόντους άνοιξε τη διαφορά στο πρώτο ημίχρονο η... Ελλάδα, όμως οι Σλοβένοι όχι μόνο μείωσαν, αλλά κατάφεραν να προσπεράσουν λίγα λεπτά πριν το φινάλε.

Ήρωας για την ελληνική ομάδα ο Νίκος Ζήσης, σκόρερ δύο εκ των τριών μεγάλων τριπόντων, που στο τελευταίο λεπτό οδήγησαν στη νίκη.
Για να εξασφαλίσει την πρόκριση στην οκτάδα, η Εθνική θέλει μία νίκη είτε στο παιχνίδι με τους Ρώσους, το Σάββατο (21:00, ΕΤ1), είτε τη Δευτέρα κόντρα στη Γεωργία, την πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου.


Ο Ζούρος ξεκίνησε για πρώτη φορά στη βασική πεντάδα τον Καϊμακόγλου, προσπαθώντας να βρει αντίδοτο για τα μεγάλα κορμιά των Σλοβένων. Μπορεί η Ελλάδα να τελείωσε το ματς με ένα ριμπάουντ περισσότερο, όμως ήταν οι παίκτες του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς εκείνοι που κέρδισαν κατά κράτος τη μάχη της ρακέτας και η Εθνική χρειάστηκε να βρει το μακρινό της σουτ για να νικήσει τη σλοβενική ιδιαίτερα κλειστή άμυνα ζώνης.

Με ένα καταπληκτικό δεύτερο δεκάλεπτο, η Εθνική έχτισε διαφορά ακόμα και 15 πόντων, όμως όπως συνέβη κόντρα στην Κροατία, υπέστη μπακ άουτ στην τρίτη περίοδο. Με ένα επιμέρους 21-7 οι Σλοβένοι επέστρεψαν στο παιχνίδι και μάλιστα πήραν κεφάλι στο σκορ.


Το παιχνίδι κυλούσε στον πόντο, με τις δύο άμυνες να παραδίδουν μαθήματα αποτελεσματικότητας. Ο Νίκος Ζήσης με δύο τρίποντα στο τελευταίο λεπτό (άλλο ένα πέτυχε ο Φώτσης) και συνολικό απολογισμό 19 πόντων χάρισε τη νίκη στην Εθνική. Αλλά δεν ήταν μόνος. Αυτή η ομάδα κάνει ροτέισον όχι μόνο στις θέσεις πάνω στο παρκέ, αλλά και στους... ήρωες. Τη σκυτάλη από τον Μπράμο και τον Κουφό πήραν ο Παπανικολάου και ο Μαυροειδής και ήταν οι σκόρερ 8 από τους πιο σημαντικούς πόντους της ομάδας (όταν βρεθήκαμε με 2 πόντους πίσω στο σκορ), ενώ εξελίχθηκαν σε αμυντικά όπλα για την ομάδα με τρεις συνεχείς τάπες.

Τα δεκάλεπτα: 13-18, 25-37, 46-44, 60-69

ΣΛΟΒΕΝΙΑ (Μπόζινταρ Μάλκοβιτς): Σλόκαρ, Λάκοβιτς 14 (1), Όζμπολτ 3 (1), Σμόντις 5 (1), Ούντιχ, Μούριτς 1, Γκ.Γκράγκιτς 9, Γιαγκόντνικ, Ζ.Ντράγκιτς 10, Μπέγκιτς 8, Λόρμπεκ 10 (1)

ΕΛΛΑΔΑ (Ηλίας Ζούρος): Ξανθόπουλος, Μπουρούσης 8, Ζήσης 19 (3), Βασιλειάδης 5 (1), Καλάθης 7 (1), Φώτσης 7 (1), Παπανικολάου 6 (2), Μαυροειδής 2, Μπράμος 7 (1), Κουφός 6, Καϊμακόγλου 2.

 ΠΗΓΗ: enet.gr