26 Αυγ 2011

Με διαρροές και χωρίς παραπομπές κλείνει η Siemens


Με πράσινες διαρροές κλείνει η υπόθεση Siemens για τους πρώην υπουργούς της ΝΔ, καθώς απορρίφθηκε η πρόταση 108 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος του Γιώργου Αλογοσκούφη και του Χρήστου Μαρκογιαννάκη.
ΝΔ, ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία αποχώρησαν από την ψηφοφορία...
χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία «φαρσοκωμώδια».
ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για συγκάλυψη και «κουκούλωμα» της υπόθεσης από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.  
Τελικά στη διαδικασία συμμετείχαν μόλις 165 βουλευτές, με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ να έχει και πέντε απόντες.

Από την κυβερνητική πλειοψηφία 21 βουλευτές απέρριψαν την πρόταση για παραπομπή του Χρ. Μαρκογιαννάκη για την υπόθεση Siemens και 19 την αντίστοιχη πρόταση για παραπομπή του Γιώργου Αλογοσκούφη.
Ειδικότερα υπέρ της παραπομπής του Χρήστου Μαρκογιαννάκη ψήφισαν 128 βουλευτές, ενώ εννέα βουλευτές τάχθηκαν κατά. Δέκα βουλευτές δήλωσαν «παρών», έξι ήταν τα λευκά και 12 τα άκυρα.
Αντίστοιχα, για τον Γιώργο Αλογοσκούφη ψήφισαν υπέρ 130 άτομα, 8 κατά, 9 «παρών», 7 λευκά, ενώ 11 ήταν τα άκυρα.
Οι πράσινοι βουλευτές που συμμετείχαν στη διαδικασία ήταν 149, καθώς απουσιάζαν πέντε από τους 154 της κοινοβουλευτικής του δύναμης και άρα η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ δεν διέθετε εξαρχής την απαιτούμενη πλειοψηφία (151 βουλευτές) για τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής.

Κύκλοι της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, αναφέρουν πως οι απόντες Β. Τόγιας και Θ. Ρομπόπουλος απουσιάζουν στο εξωτερικό, ενώ οι Δ. Παπουτσής και Σ. Εμινίδης ήταν ασθενείς εξαιτίας τραυματισμού. Για τη Βάσω Παπανδρέου, που επίσης απουσιάζε, δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση. Σχετικά με τις πράσινες διαρροές στην ψηφοφορία πηγές από την κοινοβουλευτική ομάδα σχολίασαν, πως «σε υποθέσεις κατά προσώπων, οι βουλευτές ψηφίζουν "κατά συνείδηση"»

Από τη διαδικασία, η οποία πραγματοποιήθηκε με φόντο την προηγούμενη άρνηση της Ολομέλειας να παραπέμψει τους Γ. Αλογοσκούφη και Χ. Μαρκογιαννάκη σε δικαστικό συμβούλιο για τις ενδεχόμενες ποινικές τους ευθύνες στο σκάνδαλο Siemens, αποχώρησαν ΝΔ, ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, αναφερόμενος στη διαδικασία έκανε λόγο για «γελοιότητα». «Δεν μπορούμε να λάβουμε μέρος σε μία φαρσοκωμωδία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης, σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο σκάνδαλο κλείνει με την πρόταση για παραπομπή των δύο πρώην υπουργών.
Λίγο αργότερα από την αίθουσα αποχώρησε και η ΝΔ με το Νίκο Δένδια να μιλά επίσης για φαρσοκωμωδία.

Το ΚΚΕ από την πλευρά του, προσανατολιζόταν σε λευκή ψήφο, εκτιμώντας πως το σκάνδαλο αφορά και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα και πως γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης. Κάλεσε δε, το κυβερνών κόμμα να προχωρήσει μόνο του στη σύσταστη της επιτροπής.
Για «πράσινο και γαλάζιο σκάνδαλο» μίλησε και ο Δημήτρης Παπαδημούλης από το ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι «οδηγούμαστε στο κουκούλωμα γιατί και οι δύο δεν θέλουν την αλήθεια. Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει. Όλα τα άλλα είναι ένα κακόγουστο πολιτικό θέατρο» κατέληξε ο βουλευτής.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Πεταλωτής μιλώντας στη Βουλή δήλωσε ότι «βούληση υπάρχει αλλά τα ζητήματα είναι νομικά - και όχι πολιτικά - σύνθετα».

Αναφερόμενος στις μομφές των κομμάτων της αντιπολίτευσης περί κουκουλώματος και ατιμωρησίας αλλά και σε αναφορές που παρομοίωσαν τους δύο παραπεμπόμενους με τις τελευταίες τρύπες της φλογέρας ο κ. Πεταλωτής αντέτεινε: «ποιος είπε ότι οι Υπουργοί είναι οι τελευταίες τρύπες της φλογέρας; Τέτοιες λογικές μας οδήγησαν στην ατιμωρησία, απαξιώνοντας πολιτικές και ποινικές ευθύνες όπου υπάρχουν».

Ο κ. Πεταλωτής παραδέχτηκε, ότι η εξεταστική επιτροπή διαπίστωσε ευθύνες για μια σειρά προσώπων εκτός των δύο πρώην Υπουργών της ΝΔ.
Ωστόσο, υποστήριξε, ότι διαπιστώθηκε παράλληλα και η παραγραφή τους και κατά συνέπεια η κυβέρνηση προχωρά μέχρι τέλους με τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν.

 ΠΗΓΗ: tvxs.gr