26 Αυγ 2011

Ξεκάθαρος ο Μπεγλίτης για τα στρατόπεδα:" Θα κλείσουν όσα στρατόπεδα επιβάλλει ο εθνικός σχεδιασμός!Δεν θα υπολογίσω πολιτικό κόστος και αντιδράσεις!"


Θα κλείσει το Κέντρο Νεοσυλλέκτων στην Καλαμάτα

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη στην συνδιασκεψη του ΠΑΣΟΚ Πελοποννήσου..Ο Κορίνθιος υπουργός αναφέρθηκε στο θέμα του...

κλεισίματος των στρατοπέδων ,θέλοντας να καταστήσει σαφές προς όλους πως το υπουργείο Εθνικής Αμυνας προχωρά αταλάντευτα το επιχειρησιακό σχεδιασμό του και πως ο ίδιος προσωπικά δεν πρόκειται να υπολογίσει κανένα πολιτικό κόστος ..
Συγκεκριμένα ο κύριος Μπεγλίτης είπε:

"...Θα περιοριστώ στον τομέα της αρμοδιότητάς μου, δίνοντας κάποιες απαντήσεις στα ζητήματα που συνδέονται με την Πελοπόννησο και  λαμβάνοντας  υπόψη μια σειρά αντιδράσεων, προβληματισμών και διαφωνιών που έχουν εκφρασθεί ακόμα και στην αποψινή εκδήλωση από στελέχη μας, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, αλλά ακόμα και από βουλευτές.
Θα ξεκινήσω  λοιπόν από την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να κλείσει το Κέντρο Νεοσυλλέκτων στην Καλαμάτα.
Τα ζητήματα Άμυνας της χώρας δεν μπορούν να καθορίζονται από τους τοπικούς φορείς , από τους βουλευτές, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Τα θέματα Εθνικής  Άμυνας καθορίζονται από την Κυβέρνηση, από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με βάση τον εθνικό σχεδιασμό,  για να απαντήσουν στα κρίσιμα ζητήματα επιχειρησιακής ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. Για να απαντήσουν στο μείζον αίτημα, σήμερα, του Ελληνικού λαού για μια Εθνική Άμυνα αξιόπιστη και ισχυρή απέναντι στις εξωτερικές προκλήσεις και κινδύνους.
Ιδιαίτερα σε αυτήν τη συγκυρία, λόγω της κρίσης, της περιφερειακής αστάθειας ,της συστημικής κρίσης  που διατρέχει τους ευρωπαικούς θεσμούς και την Ε.Ε., η Κυβέρνησή μας , η χώρα μας, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί.
Από τον Οκτώβριο του 2009, τόσο με τον προηγούμενο υπουργό Άμυνας, κ. Βενιζέλο  όσο και τώρα, υπό την ιδιότητά μου του υπουργού Εθνικής Άμυνας , ο βασικός μας προσανατολισμός, η βασική κατευθυντήρια γραμμή,  έτσι όπως προκύπτει από τις εντολές της Κυβέρνησης και τις προτεραιότητες της,  είναι να χειριστούμε τα θέματα με δυο βασικούς στόχους.
Ο πρώτος στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατεύθυνση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας τους.
Ο δεύτερος στόχος είναι ο εξορθολογισμός των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης πόρων, της μείωσης των αμυντικών και λειτουργικών δαπανών.
Στη βάση αυτού του στρατηγικού πλαισίου, εξελίσσεται πλέον μια μεγάλη προσπάθεια. Προσπάθεια πρωτόγνωρη, τουλάχιστον για τη μεταπολιτευτική περίοδο, να συγχωνεύσουμε και να κλείσουμε στρατόπεδα, να αναδιατάξουμε τους στρατιωτικούς μας σχηματισμούς σύμφωνα με τις αμυντικές ανάγκες της χώρας και κυρίως με βάση τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.
Τα θέματα αυτά έχουν αποτελέσει μείζον ζήτημα αντιπαράθεσης με τη Νέα Δημοκρατία, με τοπικούς φορείς , με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης.
Έχοντας την εμπειρία και της Κορινθίας ,στην οποία έχω την τιμή να εκλέγομαι Βουλευτής, διαπιστώνω πως έχουμε χάσει γενικότερα την πολιτική ατζέντα σε αυτά τα ζητήματα.
Τα στελέχη μας, οι βουλευτές μας, οι Νομαρχιακές οργανώσεις, σε πολλές περιπτώσεις σέρνονται πίσω από την κριτική της Νέας Δημοκρατίας, από την μικροπολιτική σκοπιμότητα των εκπροσώπων της συντηρητικής παράταξης, από δημάρχους και εκπροσώπους της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης που συνδέουν την κριτική τους με τοπικές σκοπιμότητες και συμφέροντα.
Έχω πει επανειλημμένα σε όλους τους Βουλευτές μας ότι θα πρέπει να ανακτήσουμε την πολιτική πρωτοβουλία.
Πρέπει να διαμορφώσουμε μια εναλλακτική πολιτική ατζέντα, να αποκρούσουμε την βαθειά συντηρητική δεξιά νοοτροπία που διέπει όλες αυτές τις συμπεριφορές, που θυμίζουν μετεμφυλιοπολεμική περίοδο. Τότε που ο Στρατός στην αντίληψη της Δεξιάς δεν ήταν μόνο ο κατασταλτικός μηχανισμός  εσωτερικού ελέγχου κι επιβολής, έναντι του υποτιθέμενου εσωτερικού εχθρού, αλλά ήταν και ένας μηχανισμός αναδιανομής τοπικών συμφερόντων και πελατειακών σχέσεων. Ένας μηχανισμός στον απόλυτο έλεγχο της δεξιάς διακυβέρνησης.
Αυτό έχει τελειώσει! Και πρέπει να τελειώσει και με την Κυβέρνησή μας. Πολλές φορές στο παρελθόν κάναμε λάθη, υποκύπτοντας σε τοπικές πιέσεις. Όμως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί!
Για λόγους επιχειρησιακούς, εμείς πρέπει να αναδείξουμε τον μείζονα εθνικό στόχο που είναι η ασφάλεια της χώρας και η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας και σιγουριάς στον Έλληνα πολίτη.
Καμία ένσταση, καμία εκδήλωση διαφωνίας δεν θα ανακόψει τον σχεδιασμό μας για να πάμε σε συμπτύξεις, ώστε να δημιουργήσουμε οικονομίες κλίμακας, για να στείλουμε τον Στρατό εκεί  όπου υπάρχει ανάγκη.
Το 2004, όταν χάσαμε τις εκλογές, είχαμε 17 Κέντρα Κατάταξης Νεοσυλλέκτων. Τον Οκτώβριο του 2009,όταν αναλάβαμε και πάλι την διακυβέρνηση της χώρας ,η Νέα Δημοκρατία είχε φροντίσει να διπλασιάσει τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων και να τα κάνει 35 σε όλη την Ελλάδα!
Βλέπετε το μικροπολιτικό παιχνίδι , τη βαθειά συντηρητική λογική της Νέας Δημοκρατίας στα χρόνια της δικής της διακυβέρνησης. Το αποτέλεσμα ήταν η μεγάλη αύξηση των δαπανών, χωρίς όμως να υπάρχει ανάλογη επιχειρησιακή ανταποδοτικότητα.
Θα κλείσουν όσα στρατόπεδα επιβάλλει ο εθνικός επιχειρησιακός σχεδιασμός. Σας το λέω πλέον πολύ καθαρά! Χωρίς να υπολογίσουμε και να υπολογίσω το πολιτικό κόστος! Χωρίς να υπολογίσω τις αντιδράσεις! Δεν κατανοώ γιατί θα πρέπει στην Καλαμάτα – και αυτό κατ’ αναλογία ισχύει για όλη την Ελλάδα – να έχουμε 70 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία δουλεύουν ουσιαστικά 15 ημέρες ανά δυο μήνες!
Εβδομήντα στελέχη είναι πολύτιμα στα νησιά, στον Έβρο, εκεί που πραγματικά τους χρειάζεται η πατρίδα και η άμυνα της χώρας. Στην προσπάθεια να ανακτήσουμε την πολιτική μας ατζέντα, πρέπει να διαμορφώσουμε εναλλακτικές προτάσεις. Προτάσεις που θα στοχεύουν στην τοπική ανάπτυξη, που θα είναι προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
Φέρνω την εμπειρία του στρατοπέδου της Κορίνθου, το οποίο θα μπορούσε να μην ήταν στον σχεδιασμό για να κλείσει. Επειδή εκλέγομαι εδώ, θα έλεγε κάποιος ότι υπολογίζω το πολιτικό κόστος. Θα μπορούσα να βρω επιχειρήματα για να μην το κλείσω. Αντιθέτως, έκανα την κίνηση, υπέγραψα μια πολιτική απόφαση για να ξεκινήσουμε από την Κόρινθο αυτήν την διαδικασία, θέλοντας να στείλω το μήνυμα πως θα αποκρούσω κάθε προσπάθεια αλλοίωσης των αποφάσεων που έχουν ληφθεί από την Κυβέρνηση και από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. 
Μέσα από ολοκληρωμένη μελέτη, αυτό που επιβεβαιώθηκε, είναι πως η συμβολή του στρατοπέδου σήμερα στην τοπική οικονομία είναι σχεδόν μηδενική. Καμία συμβολή! Στην Κορινθία και σε στενή συνεργασία με την  Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας , με τους τοπικούς φορείς , με την αποκεντρωμένη Διοίκηση, διαμορφώνουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη μέρα. Για το μέλλον του τόπου!
Με αυτόν τον τρόπο, κατορθώνουμε να εξοικονομήσουμε τεράστιους πόρους. Η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας σήμερα πληρώνει 2.500.000 ευρώ σε ενοίκια. Τεράστιο επίσης είναι το κόστος  από τα ενοίκια υπηρεσιών του Δήμου, αλλά και υπηρεσιών του Κράτους , της Αστυνομικής Διεύθυνσης, του Πυροσβεστικό Σώματος.
Θα δημιουργήσουμε στο χώρο του στρατόπεδου το νέο διοικητικό κέντρο της Κορινθίας με σημαντική συμβολή στην τοπική ανάπτυξη. Το λέω αυτό, γιατί την επόμενη περίοδο πρόκειται να ανακοινωθούν σημαντικές αποφάσεις από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Μπορεί να υπάρξουν ορισμένες εντάσεις. Όμως οι πρωτοβουλίες πρέπει να κατευθύνονται στο μέλλον. Ένα από τα εργαλεία για το μέλλον της Πελοποννήσου είναι και ο αποχαρακτηρισμός των τοπικών στρατοπέδων και η αξιοποίησή τους με στρατηγικό ορίζοντα για άλλες στοχευμένες ενέργειες .

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ
Μελετούμε με πολλή προσοχή ό,τι έχει σχέση με την στρατιωτική θητεία. Δεν θέλω να σας αποκρύψω τίποτα, γιατί ως Κυβέρνηση και εγώ , ως προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων, έχουμε μια ιστορική εθνική ευθύνη.
Δεν αποκλείω ακόμα και την συντεταγμένη σχετική αύξηση της στρατιωτικής θητείας, ώστε να ενισχύσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, εκεί που πραγματικά υπάρχει  ανάγκη.
Η Νέα Δημοκρατία, για λόγους μικροπολιτικής, με τον γνωστό λαϊκισμό που χαρακτήριζε την διακυβέρνησή της, μείωσε ένα μήνα πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου κατά τρεις μήνες την στρατιωτική θητεία, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα. Προβλήματα λειτουργικά και επιχειρησιακά, σε στρατιωτικούς σχηματισμούς, σε τάγματα με σύνθεση και πληρότητα που είναι πολύ χαμηλότερη από τα επίπεδα επιχειρησιακής ασφάλειας που θα έπρεπε να είχαμε σε συνθήκες εξωτερικών απειλών.
Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου διακρίνεται για την ευθύνη της!
Ως ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θεωρούμε ότι ο λαϊκισμός είναι καταστροφικός  σε έναν τομέα εξαιρετικά ευαίσθητο για το εθνικό μας μέλλον. Σας λέω καθαρά πως στον χώρο της Εθνικής Άμυνας υπερβαίνουμε τον λαϊκισμό και τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και ανοιγόμαστε στο μέλλον, με στόχο να εμπεδώσουμε το αίσθημα ασφάλειας, να δημιουργήσουμε αξιόπιστες και ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις στην υπηρεσία της πατρίδας.
Τα παιδιά μας , η νέα γενιά, θα πρέπει να τίθενται στην υπηρεσία της πατρίδας. Είναι η στοιχειώδης δημοκρατική και συνταγματική υποχρέωση, παράλληλα με τα πολλά δικαιώματα που εξίσου συνταγματικά και δημοκρατικά  αναγνωρίζει η Πολιτεία στους νέους μας.
Στον  χώρο της Εθνικής Άμυνας θα γίνουν μεγάλες τομές.  Ήδη έχουν ξεκινήσει και πιστεύω πως τα στελέχη μας θα σταθούν στο πλευρό της Κυβέρνησης ,της πολιτικής ηγεσίας  του Υπουργείου μας.
Θέλω τη συνεργασία σας και την βοήθειά σας σε μια νέα στρατηγική βάση, έξω από τοπικισμούς και από τοπικές σκοπιμότητες.


ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ


"Σπάσαμε το κλίμα της φοβίας "

Κλείνοντας , θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια  στους διοργανωτές για την πολύ επιτυχημένη αποψινή εκδήλωση.
Σπάσαμε το κλίμα της φοβίας. Δημιουργήσαμε μια αισιοδοξία στα μέλη και στελέχη μας. Πριν από λίγους μήνες, υπήρχε ένα κλίμα φόβου, ένα σύνδρομο αμυντικό, απολογίας απέναντι στην κοινωνία.
 Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα! Υπερασπιζόμαστε πάνω από όλα τον στόχο της σωτηρίας της χώρας μας. Αυτό μας ενδιαφέρει!
Δεν μας ενδιαφέρει η κομματική και κυβερνητική μας επιβίωση. Βάζουμε  πάνω από όλα το συμφέρον της πατρίδας!
Η Συνδιάσκεψη δείχνει πως το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι ζωντανό. Μπορεί να ασκεί κριτική, μπορεί να λειτουργεί  ακόμα κι επιθετικά απέναντι στην Κυβέρνηση.
Ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ είναι να βρίσκεται στην πρωτοπορία, με τις δικές του προτάσεις, τις δικές του εναλλακτικές στρατηγικές , με τον δικό του κριτικό λόγο.
Γιατί το έχουμε ανάγκη. Έχουμε ανάγκη την κριτική και τον έλεγχο.