26 Αυγ 2011
Υγειονομική Περίθαλψη: Κάλυψη ανέργων μέχρι το τέλος του έτους
Παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου η ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων με σχετική εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη.
Την ίδια στιγμή αυστηρότερα γίνονται τα κριτήρια για την ασφάλιση γονέων από τα παιδιά τους, καθώς τα τελευταία χρόνια υπάρχει σημαντική αύξηση...
σχετικών αιτημάτων (κυρίως από αλλοδαπούς), χωρίς να πληρούνται οι αναγκαίες προϋποθέσεις.
Οσον αφορά στην ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων, στην εγκύκλιο προβλέπεται, ότι η σχετική ρύθμιση "παρατείνεται για ένα ακόμα έτος, όχι όμως μετά την 31η Δεκεμβρίου 2011". Στόχος του μέτρου είναι να υπάρξει μια "ομπρέλα προστασίας" για όσους αναζητούν δουλειά, το ποσοστό των οποίων ακολουθεί ανοδική πορεία.
Σημειώνεται, πως με τους νόμους 2768/99 και 3845/10 οι άνεργοι μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες μετά τη διακοπή της εργασίας δικαιούνται υγειονομική περίθαλψη για δύο έτη από την ημερομηνία της σχετικής αίτησης. Επειδή όμως μεγάλος αριθμός εργαζομένων παραμένει άνεργος για μεγαλύτερο της διετίας διάστημα, αποφασίστηκε να δοθεί αυτή η παράταση. Η εφαρμογή της διάταξης ισχύει από τη δημοσίευση του νόμου και μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς. Καλύπτει δε τις περιπτώσεις ανέργων και μέχρι ένα έτος από τη δημοσίευση του νόμου.
Σε άλλη εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας καθορίζονται οι προϋποθέσεις για την ασφαλιστική κάλυψη των γονέων από τα παιδιά τους. Σήμερα, όσοι υπάγονται στους κλάδους υγείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και των λοιπών φορέων για παροχές υγειονομικής περίθαλψης, ασφαλίζουν για τις ίδιες παροχές ασθένειας και τα μέλη της οικογενείας τους (πατέρα - μητέρα).
Ωστόσο με βάση το υπουργείο Εργασίας, "τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχουν πολλά αιτήματα για την ασφάλιση γονέων από τα παιδιά τους, παρά το γεγονός ότι οι γονείς είναι πολύ νέοι, ή είναι αλλοδαποί, που λαμβάνουν σύνταξη από τη χώρα προέλευσής τους ή έρχονται για μικρό χρονικό διάστημα στην Ελλάδα".
Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα τα πρόσωπα αυτά φέρονται ως προστατευόμενα μέλη και λαμβάνουν τις παροχές των ασφαλιστικών οργανισμών, ενώ στην πραγματικότητα απασχολούνται χωρίς να καταβάλλουν εισφορές. Κυρίως δραστηριοποιούνται σε εργασίες στις οποίες η απασχόληση δεν μπορεί να αποδειχθεί εύκολα (π.χ. οικόσιτο προσωπικό).
Γι' αυτόν τον σκοπό αυστηροποιούνται οι διατάξεις για την ασφάλιση των γονέων ως έμμεσων μελών. Συγκεκριμένα απαιτείται:
* Να είναι άνω των 60 ετών ή να είναι ανάπηροι, με ποσοστό 80% και άνω.
* Να μην έχουν εισοδήματα από οποιαδήποτε αιτία, που να υπερβαίνουν τα εκάστοτε προβλεπόμενα για τους ανασφάλιστους.
Οσον αφορά τους υπηκόους τρίτων χωρών, δικαιούνται τα πρόσωπα αυτά παροχές ασθένειας από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τους λοιπούς ασφαλιστικούς οργανισμούς εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του ΠΔ 150/2006 (Α' 160) (Οδηγία 2003/109ΕΚ) και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.
ΠΗΓΗ: ethnos.gr