26 Αυγ 2011

Φόρος διαμονής για τουρίστες στη Βενετία


Μετά τη Ρώμη και στη Βενετία εφαρμόζεται από χθες ο «ειδικός φόρος διαμονής για τους τουρίστες».
Η υποχρεωτική συμβολή όσων επισκέπτονται την Γαληνότατη, στα ταμεία του δήμου, κυμαίνεται από ένα μέχρι πέντε ευρώ ανά διανυκτέρευση, ανάλογα με το πόσο πολυτελές είναι...
το ξενοδοχείο που επιλέγεται, ενώ όσοι μείνουν σε κάμπινγκ θα πληρώσουν μόνο 18 λεπτά τη μέρα.

Ο «φόρος διαμονής» αναμένεται να αποφέρει, συνολικά, οκτώ εκατομμύρια ευρώ ως το τέλος του 2011 και είκοσι τρία εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, από το 2012 και μετά.

Η τοπική αυτοδιοίκηση της Βενετίας, υιοθέτησε το μέτρο προσπαθώντας να αντιμετωπίσει - όπως όλες οι υπόλοιπες ιταλικές πόλεις - τις περικοπές των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στον προϋπολογισμό της.

Πολλά γνωστά ξενοδοχεία της Βενετίας ετοίμασαν ήδη ειδικά φέιγ βολάν, σε εννέα γλώσσες, τα οποία εξηγούν στους φιλοξενούμενους, ότι χάρη στους οβολούς τους  θα μπορέσουν να συντηρηθούν και τόσα, μοναδικά, αρχιτεκτονικά αριστουργήματα,  ενώ ο αντιδήμαρχος Σάντρο Σιμιονάτο, δήλωσε ότι « όλοι ξέρουν ότι η Βενετία αποτελεί ένα μοναδικό αγαθό της ανθρωπότητας. Πρέπει, κατά συνέπεια, να εγγυηθούμε υψηλά επίπεδα υπηρεσιών τόσο στους τουρίστες όσο και στους μονίμους κατοίκους. Και ο φόρος διαμονής, ακολουθεί, ακριβώς, την λογική αυτή».

Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, δεν υπήρξαν αρνητικές αντιδράσεις από μέρους των τουριστών, αν και είναι ακόμα νωρίς.
Παρόλα αυτά η Ένωση Ξενοδόχων της Βενετίας, θα προσφύγει στο τοπικό δικαστήριο κατά του φόρου σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καθώς τα ξενοδοχεία, βάσει όσων προβλέπει το συγκεκριμένο μέτρο, υποχρεούνται να καταβάλλουν «από την τσέπη τους» τον τουριστικό φόρο, σε περίπτωση που δεν εισπραχθεί από τον πελάτη.