3 Αυγ 2011

Το μυστήριο μιας ιστορικής αεροπειρατείας (Forty Years Later, a Tip With Potential in a Famous Case)


Φοράει μαύρη γραβάτα, καπνίζει, πίνει το ουίσκι του και την ώρα της απογείωσης είναι τέρας ψυχραιμίας. Αεροσκάφος των αμερικανικών αερογραμμών εκτελεί (το 1971) την πτήση Πόρτλαντ - Σιάτλ. 
Μόλις η αεροσυνοδός περνάει από τη θέση του, της δίνει ένα σημείωμα. Εκείνη βιάζεται να το ρίξει στην...
τσάντα της, χωρίς να το διαβάσει.

«Δεσποινίς, θα ήταν φρονιμότερο να το δείτε τώρα», τη συμβουλεύει ο επιβάτης. «Κρατάω βόμβα»! Ανοίγει τον χαρτοφύλακά του και της δείχνει αυτό που θα μπορούσε να είναι εκρηκτικός μηχανισμός, φωλιασμένος μέσα σε μια άμορφη μάζα καλωδίων.
Με αυτό, ο Ντ. Μπ. Κούπερ - πιθανότατα ψευδώνυμο - κατέλαβε το αεροπλάνο.

Λίγο αργότερα πηδάει με αλεξίπτωτο στο άγνωστο. Δεν βρέθηκε ποτέ - ζωντανός ή νεκρός.
Εγινε κάτι σαν λαϊκός ήρωας και η συγκεκριμένη υπόθεση αεροπειρατείας παραμένει η μοναδική άλυτη στην ιστορία της Αμερικής.


 Σήμερα, 40 χρόνια μετά, μία νέα, αρκετά ενδιαφέρουσα πληροφορία προκύπτει.
Οπως ανακοίνωσε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ, υπάρχει ένας νέος ύποπτος, το όνομα του οποίου εμφανίζεται για πρώτη φορά, στον ωκεανό των στοιχείων που αναδύονται κατά τη διάρκεια των τεσσάρων αυτών δεκαετιών.
Την πληροφορία έδωσε στη δημοσιότητα ο Φρεντ Γκατ, ειδικός πράκτορας του FBI στο Σιάτλ, σύμφωνα με τον οποίο ο ύποπτος πέθανε πριν από 10 χρόνια. Την άντλησε από έναν συνταξιούχο νομικό υπάλληλο που γνώριζε έναν μάρτυρα, ο οποίος με τη σειρά του συνδεόταν με τον ύποπτο από καιρό.


«Αφότου ο ύποπτος πέθανε, ο μάρτυρας αισθανόταν πιο άνετα να μοιραστεί κάποια στοιχεία», εξηγεί.

Οι καινούργιες αναφορές πυροδοτούν νέο γύρο υποθέσεων και σεναρίων συνωμοσίας, κυρίως στο Ιντερνετ. Και για μία ακόμη φορά, τα Μέσα πολιορκούν τη μικρή πόλη Αριέλ, στη Νοτιοδυτική Ουάσιγκτον, όπου εικάζεται ότι προσγειώθηκε ο Κούπερ. Στη «χώρα του Κούπερ, η ιστορία ζωντανεύει κάθε χρόνο μέσα από μία συνάθροιση στο οινομαγειρείο "Αριελ", όπου ο αεροπειρατής περνάει λίγο πολύ στη σφαίρα της ηρωοποίησης.


«Αυτό που γιορτάζουν ακόμη είναι ότι κάποιος κέρδισε κάτι από την κυβέρνηση χωρίς να πάθει κανείς τίποτα κακό», σχολιάζει ο Τζακ Ελιοτ, γιος του ιδιοκτήτη του καταστήματος. (photo: μερικά απο τα λίγα δολάρια που βρέθηκαν στο Columbia River μετα τις έρευνες για τον "φαντομά" αεροπειρατή)

Η υπόθεση έχει ως εξής: τον Νοέμβριο του 1971, ο Κούπερ αγοράζει ένα εισιτήριο των 20 δολαρίων για να ταξιδέψει από το Πόρτλαντ στο Σιάτλ. Με τη βόμβα ανά χείρας, δίνει εντολή στον κυβερνήτη τού αεροσκάφους να προσγειωθεί στο Σιάτλ, προκειμένου να αποβιβαστούν οι επιβάτες. Ως αντάλλαγμα ζητάει και παίρνει τέσσερα αλεξίπτωτα και 200.000 δολάρια.
Το αεροσκάφος απογειώνεται ξανά, με μοναδικό επιβάτη τον Κούπερ και το βασικό πλήρωμα, και κατευθύνεται προς τα νότια. Δεν πετάει ωστόσο πάνω από τα 10.000 πόδια, κατ' εντολήν του αεροπειρατή.
Λίγο αργότερα, κι ενώ το πλήρωμα βρίσκεται μέσα στο κόκπιτ, η σκάλα υπηρεσίας ανοίγει και ο Κούπερ γίνεται καπνός - για πάντα. Εκτοτε, στη λίστα των υπόπτων έχουν φιλοξενηθεί περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι.

 Των KATHARINE Q. SEELYE ΚΑΙ CHARLIE SAVAGE / THE NEW YORK TIMES
ΠΗΓΗ: radar-gr