3 Αυγ 2011

Στην κυβερνητική επιτροπή η ανεργία - Πρόγραμμα 500 εκ. ευρώ για την απασχόληση


Δράσεις που θα ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ υπέρ της απασχόλησης προωθεί η κυβέρνηση. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα στην κυβερνητική επιτροπή την υλοποίηση...
μεγάλου προγράμματος κατάρτισης εργαζομένων μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ με την συνεργασία συναρμόδιων υπουργείων όπως Οικονομικών, Ανάπτυξης, Παιδείας και Εργασίας.

Το πρόγραμμα θα αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ με την δυνατότητα απορρόφησης νέων πόρων. Παράλληλα ο κ. Κουτρουμάνης θα αναφερθεί στις δράσεις που θα τεθούν σε εφαρμογή από τον ΟΑΕΔ, καθώς και τις ενέργειες για την τόνωση της απασχόλησης μέσα από το θεσμό της κοινωνικής οικονομίας, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων φτάνει περίπου τα 500 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, το προσεχές διάστημα αναμένεται να ορισθεί, νέα διαδικασία πιστοποίησης των φορέων Επαγγελματικής Κατάρτισης, η οποία δεν θα αφορά μόνο στον τρόπο της λειτουργίας τους αλλά και στο εκπαιδευτικό τους αντικείμενο, ενώ οι εκπαιδευτικοί φορείς θα συνδέονται με συγκεκριμένες επιχειρήσεις οι οποίες θα αναλαμβάνουν και την πρακτική άσκηση των εκπαιδευομένων.

Ακόμη αναμένεται να εισαχθεί διαδικασία μοριοδότησης των ανέργων με κριτήρια τον χρόνο παραμονής στην ανεργία το επάγγελμα κ.ά. Οι άνεργοι που θα προηγούνται σε μόρια θα λαμβάνουν ειδικό κουπόνι (voucher), με το οποίο θα μπορούν να επιλέξουν φορέα και πρόγραμμα κατάρτισης.

Με τη διαδικασία αυτή, ο εκπαιδευόμενος αναλαμβάνει ο ίδιος την επιλογή φορέα με κριτήριο την ποιότητα της εκπαίδευσης και τη συντομότερη επάνοδο στην εργασία. Η έγκριση των προγραμμάτων που υλοποιεί ο εκπαιδευτικός φορέας γίνεται μετά τη συγκέντρωση του αναγκαίου αριθμού των εκπαιδευομένων και αποκλείεται η δυνατότητα διαπλοκής, ενώ οι εκπαιδευόμενοι άνεργοι προπληρώνονται το ποσό της επιδότησης που προβλέπει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Κοινωνικές επιχειρήσεις

Αναλυτικότερα, με το νομοσχέδιο για την κοινωνική εργασία, που ήδη εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, δημιουργείται το πλαίσιο για τη λειτουργία των επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας, θεσπίζεται ένας νέος τύπος επιχείρησης, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝ.Σ.Π.Ε.) και αναγνωρίζονται και καταγράφονται οι φορείς που δραστηριοποιούνται ήδη στην Κοινωνική Οικονομία.

Πρόκειται για επιχειρήσεις ειδικής νέας μορφής που δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα πέραν της αμοιβής για τα μελή που προσφέρουν εργασία, οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες που αφορούν στο κοινωνικό σύνολο (περιβάλλον, πολιτισμός, παραδοσιακά προϊόντα, τοπική ανάπτυξη, φροντίδα ηλικιωμένων ή ατόμων με αναπηρία κλπ).

Για τη σύσταση και τη λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης Κοινοτικών Πόρων, μέσω του Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας, ύψους 60 εκ. ευρώ με δυνατότητα αύξησης του ποσού σε 100 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, την τριετία 2012 - 2014 εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργηθούν έως 70.000 νέες θέσεις εργασίας στο χώρο της κοινωνικής οικονομίας.

Τα μέλη της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. μπορεί να είναι και εργαζόμενοί της και απολαμβάνουν των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που απορρέουν από την εργατική νομοθεσία. Στις ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Ένταξης πρέπει οι εργαζόμενοι να προέρχονται από ευάλωτες ομάδες σε ποσοστό τουλάχιστον 40%.

Τα κέρδη της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. δεν θα διανέμονται στα μέλη της παρά μόνο στους εργαζομένους σε αυτήν. Τα κέρδη θα διατίθενται ετησίως κατά ποσοστό 5% για το σχηματισμό αποθεματικού, κατά 60% για τις δραστηριότητες της επιχείρησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ποσοστό 35% θα διανέμεται στους εργαζομένους της επιχείρησης ως κίνητρο παραγωγικότητας.

To πρόγραμμα θα προβλέπει 5μηνες συμβάσεις απασχόλησης σε κοινωφελή έργα με μηνιαίο μισθό 625 ευρώ και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Η υλοποίηση του, θα ξεκινήσει το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου, από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και ως τα τέλη Οκτωβρίου θα έχει επεκταθεί σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

ΟΑΕΔ

Παράλληλα, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, που θα «επιστρατευθούν στη μάχη» κατά της ανεργίας είναι συνολικού προϋπολογισμού 283,6 εκατ. ευρώ και αφορούν στην επιχορήγηση επιχειρήσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού για την απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας 55-64 ετών, στη διατήρηση 10.000 θέσεων εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών και στην επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 ανέργων πτυχιούχων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα.

Επιπλέον, απο τη διοίκηση του ΟΑΕΔ προωθείται και το πρόγραμμα που αφορά στην «Επιταγή επανένταξης», με τη δυνατότητα μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης για 10.000 ανέργους, προϋπολογισμού 120.000.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει υποχρεωτικά δύο φάσεις. Η α' φάση διαρκεί όσο το χρονικό διάστημα που υπολείπεται από την πρόσληψη του επιδοτούμενου ανέργου μέχρι τη λήξη του επιδόματος και η β' φάση αφορά το υπολειπόμενο χρονικό διάστημα μέχρι τη συμπλήρωση 24 μηνών για αμιγή απασχόληση ή 30 μηνών με κατάρτιση.

real.gr