3 Αυγ 2011

Επιστρέφουν φόρο γονικών παροχών



Επιστρέψτε στους φορολογούμενους τυχόν φόρους που έχετε εισπράξει από τις 17 Δεκεμβρίου 2010 μέχρι και σήμερα για δωρεές και γονικές παροχές, εφόσον τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά πρώτης κατοικίας αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ: αυτό ζητάει με εγκύκλιό του προς τις εφορίες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου...
κοινοποιώντας τις διατάξεις του εφαρμοστικού νόμου για την απαλλαγή από το πόθεν έσχες και τον φόρο αγοράς ή ανέγερσης ακινήτων.
Μέχρι και την ψήφισή του, το απαλλασσόμενο ποσό από το πόθεν έσχες και τον φόρο για αγορά πρώτης κατοικίας αφορούσε δωρεές - γονικές παροχές έως 200.000 ευρώ. Πλέον δεν υπάρχει όριο στο απαλλασσόμενο ποσό, που σημαίνει ότι κάποιος που δώρισε στο παιδί του ένα σημαντικό ποσό για να αγοράσει σπίτι δικαιούται τώρα πίσω τον φόρο που κατέβαλε.
Η απαλλαγή από το πόθεν έσχες και τον φόρο ισχύει για όλα τα ακίνητα που αγοράστηκαν ή θα αγοραστούν από τις 17/12/2010 μέχρι και τις 31/12/2013. Και επειδή η διάταξη ισχύει αναδρομικά, από τις 17/12/2010, το υπουργείο ενημερώνει τις εφορίες πως αν καταθέσουν ανακλητική δήλωση όσοι κατέβαλαν φόρο για να δωρίσουν στα παιδιά τους χρήματα για αγορά πρώτης κατοικίας από την ημερομηνία αυτή έως και σήμερα να τους επιστραφεί.

τα Νέα on line